Halkidiki 2013 & 2014

Slick

Fizikalc
18. sep 2007
2.033
28
48
O Halkidikiju je bilo tukaj že kaj nekaj govora, potopisa pa še nisem zasledil. Tale moj je kombinacija lanskoletnega in letošnjega dopusta. Očitno nam je bilo lani tako všeč, da smo se letos še enkrat vrnili. In še bi šel nazaj.


Da najprej razčistimo osnove - Athos, ki je država v državi, posejana z 20 samostani, moškim romarjem je vstop dovoljen na podlagi dovolilnice, ženskam pa je vstop prepovedan.Tako lani kot letos smo se najprej ustavili v Skopju. Vožnja do tja ni nič posebnega, avtocesta manjka samo med srbskim Leskovcem in makedonsko mejo.
Lani smo se parkirali v kampu poleg Hotela Bellevue v Skopju. Gneča v kampu je bila nepopisna.


Nato smo si ogledali Skopje. V zadnjih letih so ga pozidali s kipi, fontanami in vsem ostalim, ki kar nekako ne paše v staro mesto.Je pa zato kosilo na čaršiji popravilo vtis.

Letos smo po ogledu Skopja potegnili še naprej do Dojranskega jezera in tam prespali v apartmaju, ki nas je stal (4+2 osebi) 30 EUR. Za ta denar se mi niti šotora ni dalo postavljati.


Naslednje jutro pred odhodom v Grčijo še porcija bureka in jogurt.

Mejni prehod Gevgelija od lanskega leta...

...in Dojran od letos.

Lokalna cesta od Dojrana do Soluna.

Tudi brez navigacije gre zlahka, saj je vse super označeno, grške avtoceste pa dobre in večinoma brezplačne.

Lani smo šli najprej v kamp Ouzouni beach, kjer je bila spet nepopisna gneča.


Vzdušje se je nadaljevalo tudi na plaži, ampak nas ni nič motilo.


Kamp se nahaja na najožjem delu zahodnega prsta. Če na zahodni strani piha, se zapelješ kak kilometer na vzhodno stran, kjer seveda ne piha. Ali obratno. Srbska zastava je pogosto obvezen dodatek, saj je srbskih gostov ogromno.

Najbližje mesto je Nea Potidea, takoj zraven je prekop čez prvi prst.


Pester izbor oliv v lokalni trgovini.

Letos smo dopust začeli na malem otočku Ammouliani ob vzhodnem prstu. Vsako uro (v sezoni vsake pol ure oz. ko je poln) nanj pelje lokalni trajekt, vožnja v eno smer nas je stala 14 EUR.

Do mesteca Ammouoliani do kampa Alikes in istoimenske plaže vozi lokalni "taksi".

Plaža

Gužva v kampu spet neznosna...

Naša "utrdba"

Plaža iz morske strani

Ena večerna iz mestnega pristanišča

Plaža Megali Ammos, Ammouliani, ozadju gora Athos na vzhodnem prstu (2.030 m)

Plaža Karagatsi, Ammouliani

Želve na cesti so pogost pojav

Če komu malo pakiranje fete ni dovolj, se da dobiti tudi "družinsko" pakiranje.


Pogled na pristanišče iz trajekta...

...in gasa dalje na naslednjo lokacijo.

Vmes smo se peljali po robu vzhodnega prsta kolikor daleč se je dalo, ustavil nas je zid, ki predstavlja mejo z Athosom.

Razlaga

Upoštevanje znakov

Tako lani kot tudi letos je bila druga lokacija kamp Armenistis na Sithoniji. Radi se pohvalijo s tem, da pri postavljanju kampa ni padlo niti eno drevo. Sence je res dovolj. Tukaj smo tako lani kot tudi letos srečali precej Slovencev, ki hodijo dol v mobilne hiške (cenejše kot na Hrvaškem).

Plaža
Še plaža / zaliv iz morske strani, v ozadju se vidijo posledice požara, ki ga je letos približno 14 dni pred našim prihodom zanetila strela.

Skoraj vsak konec tedna kamp prireja tematske vikende, tole je od lanskega leta, ko so imeli tekmovanje v risanju grafitov.

Le nekaj kilometrov naprej je plaža Kavourotrypes oz. Orange beach, ki se jo vidi na vsaki drugi razglednici.
Še nekaj kilometrov naprej je polotok, ki je prepreden s cestami, stopnicami, potmi in nadvozi. Po pogovoru z domačini naj bi tukaj v preteklosti planirali izgradnjo nekega večjega naselja, vendar nikakor niso mogli najti vode, zato so gradnjo opustili. Danes "poligon" služi kot dostop do nekaj plaž v bližini.

Živali na cesti in ob njej so relativno normalen pojav.

Plaža Kriaritsi

Plaža KlimatariaPlaža Kalamitsi je zadnja normalno (beri z avtom) dostopna plaža na jugu Sithonije, preden se cesta obrne nazaj proti severu. Zraven je tudi kamp Thalatta Kalamitsi, ki ga precej hvalijo, sami ga nismo testirali.

Seveda je bilo treba tudi malo "tauhat".

Obcestna prodaja sadja, zelenjave, olivnega olja in domačega žganja.

Potestirali smo tudi hrano v taverni 5 steps in the sand. Priporočam.

Sončni zahod iz taverne

Lanski sončni zahod v Porto Koufo.

Lansko leto smo se ob vračanju domov ustavili še v kampu Zasavica. Tudi tukaj smo najprej srečali Slovence. Pri vožnji do rezervata imaš občutek, da si se vrnil cca. 30 let nazaj.
Nakupovanje na mali lokalni tržnici na robu Sremske Mitrovice, cene so bile res smešno nizke (kila paradižnika 40 centov, štruca kruha 25 centov,...).

Tole nas je pričakalo letos nekje blizu Zagreba po dobrih dveh tednih sonca in modrega neba...


V obeh primerih smo prevozili približno 3.000 km, stroški goriva so znašali približno 400 EUR, cestnine približno 60-70 EUR, stroški namestitve pa 350-400 EUR.
Termin je bil v obeh primerih konec junija in prvih 14 dni julija. Ker sta bila obakrat del posadke tudi dva majhna otroka, je bilo nekoliko manj iskanja znamenitosti (ki jih tudi sicer na tem koncu ni ravno v izobilju) in zato toliko več aktivnosti na plaži in v bližini kampa.

Še KML datoteka z večino kampi in plažami ter nekaj ostalimi zanimivimi lokacijami, če komu pride prav.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
34.746
570
113
pri taščici
Sedi pet, pa naj ti grki drugič kaj pir šenkajo za tak potopis. Sicer ne hodim veliko po tujini, ampak tja dol bi se zapeljal enkrat, mogoče tudi z malo več kruzanja po ex jugi.
Kakšne so kaj cene apartmajev (posadka taka kot pri tebi 2+2). Avto bi si moral kaj večjega omisliti(za kampiranje) , ali si sposoditi avtodom, kar pa precej podraži zadevo. Pa nekako sem raje med stenami kot pod platnom (predvsem v priemru slabega vremena-vetra)
 

Slick

Fizikalc
18. sep 2007
2.033
28
48
Za apartmaje imam bolj malo informacij. Kot že rečeno smo v Starem Dojranu dali 30 EUR, dol smo se pogovarjali z enimi Srbi (isto 2+2), ki so imeli v Sartiju apartma za 45 EUR na dan (začetek julija), samo so ga dobili malo ceneje, ker so stalni gostje. Sklepam, da bi bila potem neka običajna cena okrog 50-60 EUR.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
34.746
570
113
pri taščici
Cene hrane so vsaj do meje z grčijo nižje kot pri nas. Kakšne so pa v Grčiji, sploh tam ob obali.
Recimo da bi enkrat dnevno šli ven na kosilo/večerjo.
 

Slick

Fizikalc
18. sep 2007
2.033
28
48
Ob Dojranu smo dali za večerjo za vse skupaj ("gore" mesa s prilogami, vsa pijača) 24,50 EUR (za 4+2 osebi).
V tisti taverni smo za morsko hrano in pijačo dali okrog 60 EUR če se prav spomnim, sicer je porcija gyrosa 6-8 EUR (krožnik) oz 2,50 EUR v obliki gyros pite.
Glavna jed je bila v povprečju okrog 8 EUR na porcijo. Pivo v beach barih gre lahko do 5 EUR za veliko, sicer pa je povprečna cena okrog 2,50 EUR za veliko pivo.
 

Slick

Fizikalc
18. sep 2007
2.033
28
48
Citat:
Uporabnik Abeta pravi:
sem videl, da si tauhal.... je kaj pod vodo?
Predvsem ogromno mivke.

Voda je bistra kot v bazenu, zato tudi pri globini 5-6m popolnoma razločno vidiš vsako školjko. Malih rib je precej, za kaj več je treba iti nad skale. Tam je pa vse, kar v mivki manjka (ježi vseh vrst, kumare, zvezde, školjke, večje ribe, hobotnice,...).
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Zelo lepo, bo potrebno obiskati z motorjem
sem že ogledoval malo.
 

Valhalla

Majstr
17. dec 2007
2.685
123
63
Noro ej, sva šla z ženo še prav enkrat čez. Sva že bila pred štirimi leti v Halkidikiju. Joj se težko napiše. Sem za hec premetal številke in pride 9 noči Armenistisa (7+2) + nafta za 3 jurje + cestnine + nekaj noči Makedonije manj kot 500€. Potem pa kolikor si še privoščiš zunaj jesti in piti + kakšen cukrčk.

V glavnem za jurja se je treba že malo pomatrat za 14 dni. Da ti jih rata zapravit ne obratno, da se razumemo. V planu v kratkem
 

Slick

Fizikalc
18. sep 2007
2.033
28
48
Se strinjam s tabo.
Tole je meni top destinacija, vozit mi pa tudi nikoli ni bil problem.
Uživajta.
 

Slick

Fizikalc
18. sep 2007
2.033
28
48
Odvisno, kaj in kako računaš:
- kamp v srednji sezoni za dva brez elektrike in z avtom parkiranim zunaj pred recepcijo: 17,60 na dan oz. 123,20 EUR za 7 dni (bivaš 9)
- nafta za 3kkm (seveda odvisno od porabe in od tega, kje tankaš, jasno na kupček nafilaš na koncu Makedonije) cca. 250 EUR
- prenočišče za nekaj dni (recimo 3) v Makedoniji, Skopje je seveda dražje, ampak več kot 30 na dan ne bi smelo biti, skupaj 90 EUR
Tukaj pridemo do cca. 460, sklepam, da sem preveč "dal" za nafto, manjkajo še cestnine. Pomoje prav veliko ni zgrešil.
 

Valhalla

Majstr
17. dec 2007
2.685
123
63
Hvala. Je treba razumet, da ima vsak svoje parametre. Meni npr. Toledo za 3.000km ne vzame 200€ v to smer.

Edit: platneni vikend za te potrebe sem že kupil v posezonski razprodaji
 
Nazadnje urejeno:

Slick

Fizikalc
18. sep 2007
2.033
28
48
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
stojna višina 195cm, 5m dolg in 3m širok
Uf, cela graščina. Jaz sem si letos naročil še en iglu za vikend kampiranje direkt iz Grčije. Dol Grki hodijo čez vikend kampirat večinoma z igluji, skoraj vsi imajo stojno višino in so zelo zračni (jasno, dol so poletja še vedno podobna poletjem). Drugje kot v grških webstorih jih nisem našel. Postavljen tik-tak, placa vrh glave, res pa ni za v kak ciklon "Melisa".

Po sredini se ga še "pregradi", tako da imaš potem dva ločena prostora (2+2), vsak ima spredaj in zadaj vrata in še ekstra "okno". Nam ga je celo uspelo stestirat en vikend v Istri in se je super obnesel.
 

Valhalla

Majstr
17. dec 2007
2.685
123
63
Takole je. Vse kar si napisal popolnoma drži. Na podlagi tele fotoreportaže se verjetno dol znajde več Slovencev, za kar bi ti lahko dali še kakšen popust. V našem primeru so se na Ammoulianiju v dveh tednih znašle 4 slovenske družine.

Povzetek:
- Dojran je zakon in poceni, apartma v centru Starega Dojrana 20€ za tričlansko družino, skupni stroški dveh nočitev (vmesna postojanka gor in dol) 70€. Jedli zunaj. Do 10€ večerja s šopsko ter s pivom in do 3€ zajtrk s kavo. Cena za dva. Ob prvem plačilu apartmaja s 50€ sem prosil za povratek v Denarjih in smo jih komaj porabili v skupnih dveh dneh za hrano in pijačo zunaj. O velikosti obrokov raje ne bi


- Ammouliani je rajski otoček. S sabo smo vzeli voziček za tamalega in eno kolo. Prepešačili in prekolesarili smo cel otoček. Preplavali vse plaže. Nekaj je bilo manjših plohic in bolj zmernih temperatur. Približno pol časa smo zunaj jedli razne Gyrose in grške solate, pili Mytose za vse range od 1€ iz štacune do 5€ v baru na plaži. Jedli smo dve sorte novih (za nas) belih rib, še ugotavljam katere. Odlične so bile. Tu smo ostali 14 noči. Kot si napisal je bila nepopisna gužva


Kolesarjenje do najbolj oddaljenih kotičkov otoka vzame 20 minut + kakšno prazno gumo zaradi trnja. Vzemite flike


Potnih stroškov se nam je nabralo za 250€ (mislim, adijo pamet makedonska nafta za 90 centov, še domov sem jo pripeljal), tako da nismo zapravili 800€ za čudovit 18 dnevni dopust.

Do leta 2016 naj bi bila narejena komplet avtocesta iz Ljubljane do Gevgelije. Avtoceste so dokaj nevarne, po njih hodijo ljudje in psi, od Hrvaške dalje malo poskakuješ po cesti (blagodejno za kakšno dete), v Makedoniji pa lahko prav skočiš. Tako, da priporočam vožnjo po omejitvah ali raje malo manj.

Ko se bomo vračali na Ammouliani (in se bomo) bomo zopet naredili postanek na Dojranu. Cvetoči oleandri in mrzlo pivo po rekreativnem športanju pač pustita svoj vtis.

Pustim vam še kontakt za apartma v centru Starega Dojrana, gospod Saša, +38970666201, pošlješ SMS po srbohrvaško kolikor pač znaš in bo odgovoril, če ima apartma prost. Ima dva, po trenutni ceni 20€. So čisti in so po njihovih standardih, to je pač treba vedeti.

Kamping Alikes na Ammoulianiju, čudovit. S ceno za parcelo z elektriko 16€ v predsezoni, nekonkurenčen. Čist, zelo prijazni domačini.

Povzetek, eden najlepših dopustov, sami prijazni ljudje, Balkan je svoj teksas in pa poceni. Priporočamo tudi mi. Odločili smo se na podlagi tele fotoreportaže in še enkrat same pohvale.