Energetska preskrba gospodinjstev

sousis

Guru
16. nov 2019
1.910
1.311
113
Ma itak, to z lučmi sem glih včeraj imela debato z mojo mati (70+) - ima 50 let star hladilnik (original Gorenje, ta bo delal do 3. sv. vojne), 20 let staro skrinjo, bojler itak... Ampak, ja, LED žarnice na hodniku, ki jih pustim prižgane, so največji problem.

Sicer probam poskrbet, da ne lavfamo glih istočasno pralnega stroja, sušilca, pečice in še pomivalca... Ampak drugače prišparam več časa in živcev, če ne gledam porabe pa diagramov, kot bi bilo koristi od razlike na položnici.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.229
1.384
113
Ma itak, to z lučmi sem glih včeraj imela debato z mojo mati (70+) - ima 50 let star hladilnik (original Gorenje, ta bo delal do 3. sv. vojne), 20 let staro skrinjo, bojler itak... Ampak, ja, LED žarnice na hodniku, ki jih pustim prižgane, so največji problem.

Sicer probam poskrbet, da ne lavfamo glih istočasno pralnega stroja, sušilca, pečice in še pomivalca... Ampak drugače prišparam več časa in živcev, če ne gledam porabe pa diagramov, kot bi bilo koristi od razlike na položnici.
Potrebna je samo ena pametna vtičnica za par evrov pa se lahko vidi kolikšno porabo imajo ti silno stari aparati kot so hladilniki in skrinje pa še kaj drugega. Na mesec so res velike številke.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.121
9.322
113
Mi tudi nismo spreminjali navad, je pa res, da se avto fila samo od 3ga bloka dalje. Tukaj tudi ni bilo treba spreminjati navad, ker se je taka ze vzpostavila. Cez dan razen cez vikend pozimi itak bi težko, ker se avto rabi...

Ostalo laufa neodvisno od blokov (TČ in klima), nekatere stvari so pa sploh odvisne od mojega casa in dobre volje (veliki gospodinjski aparati). Kdor ima željo prisprati, z veseljem odstopim to delo, pa naj dela to 2 zjutraj čara kot želi.

Glede na vse, se mi zdi da moci vseeno nimamo neke silne (vse je na strom, od indukcije do kurjave in vsega), glede na porabo pa sploh. Ocitno smo bolj vzdrzljivostni porabniki, teramo isti tempo v nedogled. Nekih rukerjev pa ni...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.991
8.749
113
pri taščici
A je res tako težko ugašat luči tam, kjer te ni?
Z mojo sva imela prvo leto zabavo: ona prižigala, jaz za njo ugašal..
Potem pa ji je prišlo...
Ah, zdaj je vse LED...
Ko sem kupil bajto, sem hitro zacel montirat senzorje. Zdaj samo upam da senzorji na dan ne pozrejo vec elektrike kot ce bi luč na stikaloh prižigal (in kdaj pa kdaj pozabil ugasniti). Zdaj jih ene 6 al 7..

javr

Guru
6. dec 2011
2.112
1.217
113
Potrebna je samo ena pametna vtičnica za par evrov pa se lahko vidi kolikšno porabo imajo ti silno stari aparati kot so hladilniki in skrinje pa še kaj drugega. Na mesec so res velike številke.
rabil bi se čitalnik utripajoče lučke v števcu in takojšnji, "online" prenos na telefonsko aplikacijo ki bi lahko bila enaka ali podobna tisti od Solar Edge za sončne elektrarne, torej prikaz trenutne moči ter grafi - trenutni in za včeraj, prejšni mesec lansko leto, itd.
Gledam lučko v mojem števcu, trenutno utripne na 12 sekund, kar je (3,6/12) 0,3kW ali 300W trenutne moči: nekaj žarnic, računalnik, sobni ventilator, radio in TV na stand-by... pa se nabere.
Pred mnogo leti, še pred pametnimi telefoni, so to dejansko prodajali, mislim da celo Petrol. Potem so se nekaj skregali in firma se je preselila v Anglijo, trenutno stanje pa ne vem kakšno je

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.673
928
113
Jp. Vtičnica za par EUR pa na skrinji. What can go wrong?
  • Vtičnica pod neprestano obremenitvijo popusti. Če v sklenjenem stanju, ok. Če prekine tok, gre vsa zelenjava.
  • Po pomoti, ali nenačrtovano kot delu skupine, pošlješ ukaz za izklop.
Sam imam neodvisne rf termometre v hladilnikih, pa sploh niso na pametnih vtičnicah.

Dobiš vtičnice brez aktuatorja, samo merijo. Bolje. Dobiš merilcev toka skozi objeto žico. Najbolje

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.229
1.384
113
Jp. Vtičnica za par EUR pa na skrinji. What can go wrong?
  • Vtičnica pod neprestano obremenitvijo popusti. Če v sklenjenem stanju, ok. Če prekine tok, gre vsa zelenjava.
  • Po pomoti, ali nenačrtovano kot delu skupine, pošlješ ukaz za izklop.
Sam imam neodvisne rf termometre v hladilnikih, pa sploh niso na pametnih vtičnicah.

Dobiš vtičnice brez aktuatorja, samo merijo. Bolje. Dobiš merilcev toka skozi objeto žico. Najbolje
Kako znamo na Alterju vsako stvar zakomplicirati da to ni res.
Potem pa takole, odpreš razdelilno omaro, poiščeš zico katera napaja željeno vtičnico v katero je vključena skrinja z zelenjavo ter objameš zico s tokovnimi kleščami..... potem pa rezultat vneseš v ChatGPT. Ta ti potem preračuna porabo na dnevni bazi..... Lahko pa tudi tedensko ali pa mesečno.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.422
14.353
113
lahko pa samo pomnožiš ampere z 230V in potem tole še x24x30x0,17/1000 pa maš evre na mesec.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.634
4.917
113
stare skrinje je kompresor 24/7

Ja, pa inverterski zato si imel več nastavitev moči ... ? ;)

Doma en Gorenje hladilnik (podpultni) star bo blizu 70 let ima termostat, skrinja pri babici stara ravno ene toliko pa tudi vem da ga je imela (ne vem pa ali je bila gorenje ali mogoče celo LTH), ker ga je bila jeba menjat (pregnito dno ni šans da skrinjo prestaviš, termostat pa plinski z dolžino cevi 1.5m ki je šel nekam X) ... in hey hey, bil je danfoss (original). Sem zamenjal z zunanjim kontrolerjem še danes dela.

Mogoče kakšne iz 50h let, res niso imele, samo to je bilo narjeno za udarniške brigade da so hladil pivo in je bil itak vedno na max. pa še je bilo premalo. Kompresor je bil itak tak da je ob zagonu celemu mesto malo mrknila luč, zato najbrž ni bilo termostata ...

Sicer poraba teh stvari če so stvari ok (delujoč termostat, dobro tesnilo, odmrznjena po PS, očiščena rebra zadaj) je milorečeno majhna, to so kompresorji ranga od 50-150W, toliko imajo tudi sodobne hladilne naprave. Kompresorji so robustni in večni, plin noter je freonskega tipa ... pa izolacija je tudi s freonom brizgan pu. Skratka po vseh tehnoloških faktorjih je taka naprava boljša/varčnejša od sosbnega šrota. Danes se zaradi AAAAAAA+++ nalepk daje na hladilnik namesto 2cm izolacije 15cm izolacije, pomaga pa en k.... ker večina zraka pride čez vrata ker danes pri sodobni družini se hladilnik po 50x odpre na dan in če greš merit porabo sem 100% da porabi več kot nek star gorenje z 2cm izolacije, ki je bil večino časa zaprt ker ni bilo nič noter oz. kar je bilo se je jemalo ven 1x na dan.