Energetska preskrba gospodinjstev

sousis

Guru
16. nov 2019
1.906
1.310
113
Ma itak, to z lučmi sem glih včeraj imela debato z mojo mati (70+) - ima 50 let star hladilnik (original Gorenje, ta bo delal do 3. sv. vojne), 20 let staro skrinjo, bojler itak... Ampak, ja, LED žarnice na hodniku, ki jih pustim prižgane, so največji problem.

Sicer probam poskrbet, da ne lavfamo glih istočasno pralnega stroja, sušilca, pečice in še pomivalca... Ampak drugače prišparam več časa in živcev, če ne gledam porabe pa diagramov, kot bi bilo koristi od razlike na položnici.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.226
1.382
113
Ma itak, to z lučmi sem glih včeraj imela debato z mojo mati (70+) - ima 50 let star hladilnik (original Gorenje, ta bo delal do 3. sv. vojne), 20 let staro skrinjo, bojler itak... Ampak, ja, LED žarnice na hodniku, ki jih pustim prižgane, so največji problem.

Sicer probam poskrbet, da ne lavfamo glih istočasno pralnega stroja, sušilca, pečice in še pomivalca... Ampak drugače prišparam več časa in živcev, če ne gledam porabe pa diagramov, kot bi bilo koristi od razlike na položnici.
Potrebna je samo ena pametna vtičnica za par evrov pa se lahko vidi kolikšno porabo imajo ti silno stari aparati kot so hladilniki in skrinje pa še kaj drugega. Na mesec so res velike številke.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.120
9.320
113
Mi tudi nismo spreminjali navad, je pa res, da se avto fila samo od 3ga bloka dalje. Tukaj tudi ni bilo treba spreminjati navad, ker se je taka ze vzpostavila. Cez dan razen cez vikend pozimi itak bi težko, ker se avto rabi...

Ostalo laufa neodvisno od blokov (TČ in klima), nekatere stvari so pa sploh odvisne od mojega casa in dobre volje (veliki gospodinjski aparati). Kdor ima željo prisprati, z veseljem odstopim to delo, pa naj dela to 2 zjutraj čara kot želi.

Glede na vse, se mi zdi da moci vseeno nimamo neke silne (vse je na strom, od indukcije do kurjave in vsega), glede na porabo pa sploh. Ocitno smo bolj vzdrzljivostni porabniki, teramo isti tempo v nedogled. Nekih rukerjev pa ni...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.989
8.748
113
pri taščici
A je res tako težko ugašat luči tam, kjer te ni?
Z mojo sva imela prvo leto zabavo: ona prižigala, jaz za njo ugašal..
Potem pa ji je prišlo...
Ah, zdaj je vse LED...
Ko sem kupil bajto, sem hitro zacel montirat senzorje. Zdaj samo upam da senzorji na dan ne pozrejo vec elektrike kot ce bi luč na stikaloh prižigal (in kdaj pa kdaj pozabil ugasniti). Zdaj jih ene 6 al 7..