Energetska preskrba gospodinjstev

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.982
1.466
113
Bogi, pošlji ELES5 na 1919.
Saj vemo, da omrežnine ne določa ELES? In da tudi tega, kolikšen del omrežnine in ostalega dobijo oni in DSOji) določi agencija (razen za čezmejno posredovanje, to je čisti prihodek ELES in od tukaj so velik del investicij krili, ampak tu so šle pa tarife močno dol in je denarja veliko manj).
Tako da: imamo omrežje, kot ga finacira in torej določi Agnecija. ELES je le izvajalec (za planiranje in izvedbo).

Floki

Guru
6. sep 2007
10.784
3.654
113
Boš kar lepo poslal ELES20 na njihov TRR. ;)

Drugače pa klasika: zmutijo časovne bloke, folk optimizira, industrija špara in evo ti izpad prihodka. :evil:

Ne folk optimizira, vlada ukine, v zadnjih 3 letih je tako prišlo več kot 130 milijonov manj za omrežnino, oziroma vzdrževanje omrežja če smo že pri tem. Tistega omrežja za katerega so leta 2023 rekli da rabimo vsaj 450 milijonov letno za najslednjih 10 let. Pa zadnje tri leta nismo na polovici tega.

tony

Guru
23. jul 2007
11.088
1.896
113
Skratka, več denarja ELES ne rabi zato, ker bi v tej državi vsako leto ponucali več elektrike v najbolj nemogočih terminih pač pa zaradi lažnega kvazizelenega prehoda (sončnice in tistih nekaj vetrnic ter demonizacija premoga)...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.989
8.748
113
pri taščici
Kdor ima baterijo in dinamicne cene , se mu bo danes smejalo.
Takega dnevnega nihanjja ne pomnim, sploh pa ne poleti.

Priponke

• price_plot (8).png
    price_plot (8).png
    258,6 KB · Ogledi: 48

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.627
4.917
113
Kdor ima baterijo in dinamicne cene , se mu bo danes smejalo.
Takega dnevnega nihanjja ne pomnim, sploh pa ne poleti.
Tako je že veliko dni tudi slovenski graf porabe in proizvodnje, špica porabe je ponoči oz. zvečer, čez dan pa pod 1000MW .... proizgvodnja SE pa že dosega kritično raven, tako da NEK dela kot dela, pretočne hidro delajo in na koncu imamo višek ki gre z "negativno" ceno na trg. Ko vsi zaženejo klime in gredo spat je pa manjko na trgu ker ni sončne eenergije in celo vodna (akumulacijskja) in NEK niso dovolj.

Dosegamo pa recimo te dni čez dan kljub vsem dejstev max. 60% delež iz obnovljivih virov.

Viri so pa (sta dva, pa malo moraš klikat, pa malo butasto delujejeo vmesnike ker pač ELES ....): prevzem in proizvodnja (skupaj s plani) in pa proizvodnja (razvrščena po virih)

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.766
5.561
113
In ob 20h se spremeni časovni blok iz 2 v 3 in folk všalta klime in gre večerjo kuhat, sonce pa je ugasnilo, termo Elektrarne stojijo, plinske pa nabijejo ceno v luft da zaštartajo.

Mislim da so z temi časovnimi bloki naredili večjo štalo kot korist.
Živeli norci...

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.258
3.013
113
Tudi OVE plačuješ na višino bloka. Nekaj se pozna.

Je pa neumno, ker GEN-I ima recimo aktivni cenik kjer so 9-16 ugodne sončne cene ampak blok je pa takrat najvišji in moraš spet paziti na špice.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.411
14.340
113
res je, tisti "nočni tok" je izgubil pravi smisel, cene so itak blizu enotnih, z bloki so pa zjebali lajfstayl... Me sicer zanima kolk bi se račun poznal če bi enostavno vse skup ignoriral in se obnašal kot glupi potrošnik... verjetno 5 do 10€ na mesec, ampak potem v kumulativi na letni ravni je pa to že par čevapov...

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.411
14.340
113
smeh ja, kaj ona pol zagreje vodo ob 16:00 na indukciji, ampak moč pa prestavi na 22:00 haha

sousis

Guru
16. nov 2019
1.906
1.310
113
Mi ne gledamo na bloke. Sicer jaz nekaj razlagam, da je bolj smiselno perilo prat in sušit ponoči, ker sem še stara šola, ki je tud ugašala luči, ko je šla ven iz sobe, ampak me itak noben ne posluša. Kuhamo na plin, tako da vsaj za kosilo je vseeno kdaj je. Na položnici ni neke bistvene razlike, bolj zaboli plin za ogrevanje pozimi. Tako da se ne sekiram, vseeno mi je, čeprav ne živimo v bloku. Bomo pa pri čem drugem prišparali.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.667
11.208
113
Mi ne gledamo na bloke. Sicer jaz nekaj razlagam, da je bolj smiselno perilo prat in sušit ponoči, ker sem še stara šola, ki je tud ugašala luči, ko je šla ven iz sobe, ampak me itak noben ne posluša. Kuhamo na plin, tako da vsaj za kosilo je vseeno kdaj je. Na položnici ni neke bistvene razlike, bolj zaboli plin za ogrevanje pozimi. Tako da se ne sekiram, vseeno mi je, čeprav ne živimo v bloku. Bomo pa pri čem drugem prišparali.
Naš foter je vedno rad mlatil po stikalih in bentil, če je kdaj kdo pozabil ugasnit luč v stopnišču, pa imamo komplet stopnišče v led lučeh, kjer ni blo nobene divje škode, če je kdaj 10W žarnica gorela kako uro v prazno. Imela sta pa 3 skrinje ki so laufale v eno, ker so ble že zelo stare, not pa nič pametnega, stara zelenjava z vrta. Mati so brez problema vsak dan spraznili 100 litrski bojler vode med zlaganjem posode v pomivalca, ker je odprla vodo na vroče in je teklo dokler ni bil zadnji krožnik v pomivalcu. Da bi pa tiste tri stare skrinje spravila v eno sodobno skrinjo in če bi samo vodo zapirala za vsak krožnik bi se pa konkretno poznalo, sam luč se vidi, skrinje, ki brni v kleti in bojlerja pač ne. Tok nore so ble te stare šparovne navade.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.667
11.208
113
Pa kej dost se nismo kregal okol tega, tud načeloma so otroc ugašal. Ko sem moral zamenjat stikalo ki ga je z ihto razbil, sem mu sam rekel, da če ne bo nehal zbijat po stikalih zarad parih centov, grem po štemarco in še stopnišče in garažo priključim na moj števec, da bo mir. No po tem ni več mlatil in norel in ni blo treba štemat, ga je pa še vedno peklo če je kaka luč v prazno gorela.

corsol

Guru
11. mar 2010
4.077
1.527
113
Naš foter je vedno rad mlatil po stikalih in bentil, če je kdaj kdo pozabil ugasnit luč v stopnišču, pa imamo komplet stopnišče v led lučeh, kjer ni blo nobene divje škode, če je kdaj 10W žarnica gorela kako uro v prazno. Imela sta pa 3 skrinje ki so laufale v eno, ker so ble že zelo stare, not pa nič pametnega, stara zelenjava z vrta. Mati so brez problema vsak dan spraznili 100 litrski bojler vode med zlaganjem posode v pomivalca, ker je odprla vodo na vroče in je teklo dokler ni bil zadnji krožnik v pomivalcu. Da bi pa tiste tri stare skrinje spravila v eno sodobno skrinjo in če bi samo vodo zapirala za vsak krožnik bi se pa konkretno poznalo, sam luč se vidi, skrinje, ki brni v kleti in bojlerja pač ne. Tok nore so ble te stare šparovne navade.
Ha, ha....ista zgodba povsod kot kaže.
Dobim opozorilo, za vsako luč ki jo pozabim, skrinja,omara ,...vse se kao rabi :rolleyes: ,.......trenutno je ful vroče, ampak klima ni potrebna ...ker je v bajti pač ventilator.