Dvig denarja na bankomatu v tujini

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
45
www.citroenar.com
V juniju sem dvigoval denar na Norveškem. Z Maestro kartico brez problemov, na nekaterih bankomatih mi je izpisalo tudi razpoložljivo stanje v Evrih in Kronah.

En bankomat je tudi vprašal katero valuto želim za izplačilo. (Evro ali krona)

Dnevni limit dviga, pa je bil seveda enak kot ga imam v sloveniji naštimanega.

Provizija pa je spodaj na sliki .. (Skb banka)
998934-Image2.jpg

Priponke

• 998934-Image2.jpg
    998934-Image2.jpg
    49 KB · Ogledi: 270

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.479
113
KSZ

Zopet odvisno do banke, ne zaračunavajo vse banke provizije v EU območju. Jaz sem npr. provzija free za celotno EU in ostale države, ki niso del evroobmočja. Dvigoval sem različne zneske in nikjer ni zaračunane provizije.
999020-Untitled.jpg

Priponke

• 999020-Untitled.jpg
    999020-Untitled.jpg
    24,4 KB · Ogledi: 195

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
KSZ.

Še moje izkušnje.
Vedno poskušam kar vse plačevati z MAESTRO kartico. Po Evropi to deluje super, brez kakih provizij.
Na bankomatih...dvigujem večje zneske, da to provizijo plačaš manjkrat, je pa super, ker je tečaj zelo dober in se nikoli ne rabiš sekirat kje boš menjal in kje te bo kdo okrog prinesel.
Razočaran sem bil edino na Norveškem, ker Maestro kartice ne jemljejo povsod (črpalke le Esso, ostale bolj ne kot ja, marketi pa tudi samo večji). Mogoče sem malce preveč pričakoval od Norvežanoc, kajti lani so me pozitivno presenetili na Balkanu in Turčiji, kjer je to vse štimalo nad mojimi pričakovanji.
Letos, ko sem šel na Nordkapp, nisem imel niti Evra v denarnici, samo kartico, je pa bejba imela nekaj evrčkov.
Na potovanjih, predvsem za države, kamor se nekaj časa ne bom vrnil, skušam potem njihov denar ves porabiti, če ne drugega za bencin.

Je pa pri Maestro kartici treba biti previden. Kajti protokol delovanja je včasih malo čuden.
1. Primer iz Švice. Januar 2010. Natočim bencina za 20€. Ko pridem čez par dni domov, vidim, da je bilo vzeto dol 100 in nekaj evrov. Trajalo je potem še kak teden, da so popravili na pravilen znesek. Torej celoten nakup lahko traja tudi 14 dni. Predvsem, ker sistem nakup odobri, ne ve pa še za koliko denarja, in dokler se nazaj sistemu ne sporoči, za koliko si v bistvu porabil denarja z nakupom, lahko nekaj časa knjiži odobreno vsoto, ki je vedno večja od nakupa. In si lahko hitro virtualno brez denarja.
smile-1.gif

2. Norveška. Bankomat. Junij 2010. Kartico not, pin, izberem znesek v protivrednosti 150€. Bankomat reče OK, nato pa da nima denarja. Grem na drug bankomat, ta pa reče, da sem že izpolnil dnevni limit. Pogledam na Abanet, pa vidim, da je prvi bankomat stegnil dol denar. Seveda se je tudi tu stanje popravilo čez kake 10 dni, ampak traja in v takem primeru je nerodno, če potem ne moreš več dvigniti.

Skratka, včasih malce previdnosti tudi, če te kaka transakcija zmoti, torej kakih 100€ v žepu ne škodi in pa imeti kak € več na računu, ker lahko traja, da se transakcije pravilno poknjižijo.

LPT

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.479
113
Nordijci in Skandinavci preferirajo Visa electron, zato imam vedno s seboj Mastercard.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
5
38
1. pazi na zlorabe. najbolje narediš, če dviguješ v bankomatih, ki so v bankah, tam je najmanjša možnost, da ti kdo namesti čitalec (meni so v brazilu poskenirali kartico in mi cez eno leto dvignili 200 eur)
2. pazi kako tipkaš kodo (zakrij)
3. v nekaterih avtomatih obstajajo bankomati z ekstra provizijo (to sicer piše)