Drugi avto - dizel limuzina za cca 8k EUR

Aeon_Pax

Fizikalc
19. okt 2012
181
185
43
Ljubljana
Naš stari Volvo S60 počasi zaključuje svojo kariero in iščemo nekaj, kar ga bo nadomestilo. Budget nekje 8–9k €.

Pri hiši je kot "prvi" avto V90, tako da iščem limuzino (spomin na stare čase). Nekaj večjega, udobnega in primernega tudi za daljše vožnje. Avto bomo vozili štirje, vendar predvsem dva juniorja/začetnika – eden še mladi voznik, drugi že 21+. Oba sta se do zdaj učila in nabirala kilometre na S60, tako da sta večjega avta vajena. In oba vztrajata pri ročnem menjalniku, ker hočeta še nekaj časa voziti "po starem" in si nabrati izkušnje. :) Tako da je ročni skoraj pogoj.

Sam se nagibam k dizlu, ker bo kilometrov verjetno kar nekaj. Zaradi družinske avtomobilske zgodovine me vleče predvsem proti Accordu in Mercedesu E (ata je imel W123), gledam pa tudi Audi, Volvo in podobne. BMW me nekako ne vleče, ni pa to versko prepričanje :)

Pri kilometrih sem si zaenkrat postavil mejo okoli 200k, pa niti sam ne vem, če je to pri takih avtih najbolj smiselno. Kje bi vi postavili mejo?

Kakšno limuzino bi torej iskali za 8–9 (zgornja, ampak res zgornja meja, ker financirata juniorja) jurjev? Kateri model, motor, letnik? Kaj je pri teh avtih OK in česa se je bolje izogniti?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.813
6.644
113
Honda izgleda, kot da bi že imele 0.5mio taxi kilometrov za sabo... čeprav je SLO...
1786463901450.png

Črna Mećka za tak denar...

mistique

Guru
16. jun 2009
17.010
3.991
113
Od naštetih modelov, 2.2 Honda (ta konkretno ima sumljivo malo kmjev) ali pa Volvo. Karkoli pa vzameš naj bo z neko otipljivo servisno zgodovino oz. vzdrževano. Pa fanta naj pripravita še tistih 500€, da bo za jurja, jurja petsto popravil v prvem letu.

• Všeč mi je
Reactions: Aeon_Pax

Aeon_Pax

Fizikalc
19. okt 2012
181
185
43
Ljubljana
Zgoraj našteti modeli so le kot primer. Ko gremo v nakup, bom šel v detajle in zgodovino izbranega avta. Trenutno bomo zvozili starega gospoda S60 do konca. Nakup planiran pozno jeseni. Do takrat pa bi rad naredil ožji izbor in temu namenjena debata.

Se pa strinjam za dodatek po nakupu... to imata mladiča extra 1k za "nepričakovane" izdatke in nove gume. Registracijo in zavarovanje častim jaz.

• Všeč mi je
Reactions: mistique

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.203
7.142
113
Karkoli boš izbral, ne glej samo "magičnih" 200k km, temveč tudi kdo ga je imel, servisno zgodovino, če sploh obstaja in splošno stanje vozila/prodajalca (fizična oseba).
Km se da programirati po želji (ecu enota ponavadi za števec v armaturi), sploh za uvožena vozila.
Trgovci rabljene robe so pri tem pravi maherji, ko je potrebno kupca nategniti, kar je logično, če hočejo kaj prodati in to počnejo dnevno (zategadelj imajo veliko prakse).
Če kupuješ od trgovca se ta informacija "izgubi".

Moderen dizel: egr, dpf, injektorji, turbina, pitje olja.