Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.780
5.095
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?

casio

Fizikalc
19. nov 2014
556
45
28
Zdaj sem ugotovil, da imam manjši problem in sicer, kjer imam kotiček za kavni aparat je globina 36cm, vsi razen Krupsa so 43cm globine. Če nabavim Delonghija mi bo gledal, čez omaro, razen, če ga obrnem postrani in ga uporabljam z roba. Krups Sensation ima kdo?

Zdaj sem ugotovil, da imam manjši problem in sicer, kjer imam kotiček za kavni aparat je globina 36cm, vsi razen Krupsa so 43cm globine. Če nabavim Delonghija mi bo gledal, čez omaro, razen, če ga obrnem postrani in ga uporabljam z roba. Krups Sensation ima kdo?
poglej še kake melitte tle bi znalo biti kaj ožjega

netko

Guru
25. jul 2007
7.338
2.708
113
Pozdravljeni.
Sem tudi sam pred nakupu kavnega avtomata za domačo uporabo.. Sodelavec mi je priporočil siemensa, da mu deluje top že x let. Budget recmo do 1k +-200€.
https://www.mediamarkt.at/de/produc...mikmahlwerk-19-bar-milchschlauch-1986611.html

Ali

https://www.bigbang.si/eq700-tp717r06-kav-aparat-siemens-izdelek-21266024/

Ali še kaki drugi, da so top za tak denar?

Tnx.
Meni se zdi v tem rangu okoli 1000 eur odlicna opcija

De'Longhi ECAM450.86.T Eletta Explore​

Seveda ce se jo dobi s kasnim dobrim dealom...

Cold brew je super

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.573
2.470
113
Ne rabi niti biti 450.86.T, kahko so tudi kakšne druge oznake od zadaj, lahko je srebrn ali črn, je pa treba biti pozoren kaj je zraven v setu in kakšna je funkcionalnost saj niso vsi enaki...

SHTF

Fizikalc
6. jan 2017
396
61
28
Za devetimi gorami
www.binance.com
Kako vam funkcionirajo DeLonghiji (superavtomati)? Gledam, kaj novega bi nabavil. Mogoče tudi Jura, ima kdo? Pije se v glavnem espresso in americano, važno je, da ima na zaslonu sprogramirano avtomatsko čiščenje, user interface, pa dober mlinček in čim bližje pravemu espressu (kar Phillipsov, ki sem ga prodal, ni ravno najbolje). YouTuberji so itk based.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.780
5.095
113
Kako vam funkcionirajo DeLonghiji (superavtomati)? Gledam, kaj novega bi nabavil. Mogoče tudi Jura, ima kdo? Pije se v glavnem espresso in americano, važno je, da ima na zaslonu sprogramirano avtomatsko čiščenje, user interface, pa dober mlinček in čim bližje pravemu espressu (kar Phillipsov, ki sem ga prodal, ni ravno najbolje). YouTuberji so itk based.
Sam sem bil uporabnik Dolce Gusto kapsul, nato DeLonghi Magnifica S avtomatske mašine, nato poln pol avtomatski sistem (Profitec) z ločenim mlinom, nato Nespresso aparat, nato spet pol avtomat v drugi konfiguraciji, sedaj pa sem uporabnik Jure.

Mleka se pije malo, zato sem vedno iskal mašine, kjer mleko nima veze. Za to imam od Nespresso penilec mleka, ki je odličen ko ga rabiš (vroče ali hladno).

Zdaj pa kava. Pravi espresso ne boš dobil v super avtomatih, ampak to je verjetno že jasno. Pol avtomat ti da lahko odličnega, ampak sem se sam naveličal dela in napak, potrebnega, da je kaj uspelo. Nisem bil talent za to, cenovno greš hitro v višave, imeti konstantno dobro kavo pa je umetnost (hobi).
Zato sem pristal na super avtomatih in kapsulah.

DeLonghi je bil kul, delal je ok, cenovno dostopen, čiščenje preprosto, ker si lahko vzel ven kuhalno enoto. Meni zoprno je bilo, da si moral enoto občasno razstavit, namazat, itd. S časom je kava postajala slabša in nisem ugotovil zakaj, ker čistil sem vse. Mogoče mlin. Ko sem kupoval moj zadnji super avtomat sem primerjal DeLonghi zopet in Juro. Iskal sem izključno za kavo (brez mleka), šel sprobat kavo v salon, primerjal različne modele in pristal na Juri E4. Zakaj, ker ni touch, ima preproste trotl gumbe, ker ima najbolj moderno kuhalno enoto pri Juri (imajo 2 opciji, glavna razlika je, da "boljša" lahko naredi močnejšo kavo z do 16g zrnja, druga naredi do 10g), je preprosta za uporabo in to je to. Ima svojo šobo za vročo vodo, kar mi je super, ker lahko dodam vodo kolikor hočem, brez, da teče preko istega izhoda kot kava. Kava mi je bila iz te mašine boljša od DeLonghi (ki mi je bil manj zanimiv že zaradi tega, ker imajo vsi opcijo mleka), ampak saj veš, tu so razlike majhne, pa odvisne od zrnja, itd. Čiščenje je preprosto, kar me zanima je, kako bo na dolgi rok, ker kuhalna enota ni dostopna in se čisti sama od sebe po potrebi (s tableto). Žal je še ne uporabljam dovolj dolgo.
V primerjavi s Philipsom pri kolegu, je moja kava sigurno boljša, močnejša, manj vodena. NI pa to pravi espresso še vedno. Ne more biti.

Kar mi je ostalo od časov pol avtomatov je, da s superavtomati delam podobno kot sem prej. Kavo kupim, jo razporedim v manjše pakete in vržem v zamrzovalnik ter jemljem ven po potrebi. S tem imam vedno svežo kavo in ne tiste postane v posodi v mašini, kamor jo folk napolni in porablja 1 mesec.

E to je to. Jest sem zadovoljen z Juro, bil sem zadovoljen tudi s starejšim DeLonghi, čeprav mi je sedaj Jura boljša. Pojdi probat, v Lj imaš Jura salon, jest sem notri stopil in rekel, da želim sprobat kavo in ni bilo težav.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.276
1.031
113
Mamo Saeco Granaroma. Laufajo v glavnem kapucini (taksni in drgacni)
+ delo z mlekom je enostavno (cevka v tetrapak)
+ laufa ze 3 leto, stevec kav se bliza pomoje 7000
+ enostavn za uporabo, profili, barve
+ enostavn za ciscenje

- iz neznanega razloga je obcasno kava “drugacna”.. spucan pomoje vse kar se da
- obcasno pod masino luzica ciste vode (tesnila menjal, edin odpiral ga nisem - baje ena objemka notr nekje spusca?)

Prej sem mel philips neki (kompliciran za mleko), se pred tem en cas hofer/lidl kapsule

jura - gledal cene - pa je blo vse “nad jurja”.. vidm da je E4 sedaj primerljiv denar s Saeco.. sam nas more met mleko.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.127
0
36
Še en glas ja Jura E4 + Nespresso Aeroccino 4 (obvezno ta model, ker gre v celoti v pomivalca).

Obstajata dve vrsti superavtomata z vgrajenim penilcem za mleko. Takšen, ki smrdi po pokvarjenem mleku in takšen, ki bo še smrdel. Verjamem, da se kdo ne strinja s tem, ampak na dolgi rok drži. Že parkrat videl. V primerjavi z navadnim kavomatom je 5x več dela s čiščenjem in slejkotprej se ti enkrat ne ljubi, mleko v sistemu začne smrdet in je game over. Nove šobe in cevi ne kupiš in od takrat naprej mleko pogrevaš na štedilniku (ker je tudi bolj enostavno).

Poleg tega Aeroccino naredi boljše spenjeno mleko kot katerikoli superavtomat. Po uporabi ga vržeš v pomivalc (z vso elektroniko, gumbi, lučkami vred... noro dober dizan) in to je to.

Plusi za Juro so jasni. E4 ima profesionalno kuhalno enoto, če imaš dobro kavo, bo končni izdelek res dober. V službi imamo DeLonghija in Philipsa. Enkrat sem za hec prinesel od doma kavo, sveže spucana mašina... to ni to. Res opazna razlika v okusu.

Juro E4 imam cca. 3 leta (prej Jura A1, crknila po 5 letih), Aeroccino enako. Juro laufam brez njihovih filtrov (drag špas), 1x mesečno vodni kamen, 2x mesečno čiščenje (oboje tablete z Amazona).

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.720
7.823
113
Še en glas ja Jura E4 + Nespresso Aeroccino 4 (obvezno ta model, ker gre v celoti v pomivalca).

Obstajata dve vrsti superavtomata z vgrajenim penilcem za mleko. Takšen, ki smrdi po pokvarjenem mleku in takšen, ki bo še smrdel. Verjamem, da se kdo ne strinja s tem, ampak na dolgi rok drži. Že parkrat videl. V primerjavi z navadnim kavomatom je 5x več dela s čiščenjem in slejkotprej se ti enkrat ne ljubi, mleko v sistemu začne smrdet in je game over. Nove šobe in cevi ne kupiš in od takrat naprej mleko pogrevaš na štedilniku (ker je tudi bolj enostavno).

Poleg tega Aeroccino naredi boljše spenjeno mleko kot katerikoli superavtomat. Po uporabi ga vržeš v pomivalc (z vso elektroniko, gumbi, lučkami vred... noro dober dizan) in to je to.

Plusi za Juro so jasni. E4 ima profesionalno kuhalno enoto, če imaš dobro kavo, bo končni izdelek res dober. V službi imamo DeLonghija in Philipsa. Enkrat sem za hec prinesel od doma kavo, sveže spucana mašina... to ni to. Res opazna razlika v okusu.

Juro E4 imam cca. 3 leta (prej Jura A1, crknila po 5 letih), Aeroccino enako. Juro laufam brez njihovih filtrov (drag špas), 1x mesečno vodni kamen, 2x mesečno čiščenje (oboje tablete z Amazona).
Mene zanima kako lahko mleko v sistemu zasmrdi, če pa imaš za to ločeno posodico? Penilec mleka je odstranljiv. In ko ga nimaš priklopljenega ne more smrdet po pokvarjenem mleku. Seveda ga je treba kdaj pa kdaj razstavit, razmočit v detergentu in umit. Mogoče celo v pomivalca dat.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.127
0
36
Mene zanima kako lahko mleko v sistemu zasmrdi, če pa imaš za to ločeno posodico? Penilec mleka je odstranljiv. In ko ga nimaš priklopljenega ne more smrdet po pokvarjenem mleku. Seveda ga je treba kdaj pa kdaj razstavit, razmočit v detergentu in umit. Mogoče celo v pomivalca dat.

Plastičnih cevi + elementa, kjer se mešata para in mleko ne moreš nikoli tako dobro počistiti kot teflonske posode, v kateri se na magnetni blazini vrti spirala za penjenje.

Drugo je tudi frekvenca čiščenja. Zjutraj skuhaš kavo. Aeroccino vržeš v pomivalca in to je to. Superavto mašina ji sicer nastaviš vodo in jo potegne skozi, ampak polnega čistilnega programa verjetno ne boš delal po vsakem penjenju mleka. Kaj če boš tisti dan pil kavo še po kosilu? Boš čistil zjutraj? Če ne, bodo ostanki mleka pri sobni temperaturi 4-6ur.
Kaj pa če greš po zajtrku na dopust? Boš še spucal sistem za mleko kot se zagre, ali samo na hitro vodo skoz spustil?

To narediš 10x in bo pena počasi začela dobivati nek neprijeten vonj/priokus. Preizkušeno.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.720
7.823
113
Plastičnih cevi + elementa, kjer se mešata para in mleko ne moreš nikoli tako dobro počistiti kot teflonske posode, v kateri se na magnetni blazini vrti spirala za penjenje.

Drugo je tudi frekvenca čiščenja. Zjutraj skuhaš kavo. Aeroccino vržeš v pomivalca in to je to. Superavto mašina ji sicer nastaviš vodo in jo potegne skozi, ampak polnega čistilnega programa verjetno ne boš delal po vsakem penjenju mleka. Kaj če boš tisti dan pil kavo še po kosilu? Boš čistil zjutraj? Če ne, bodo ostanki mleka pri sobni temperaturi 4-6ur.
Kaj pa če greš po zajtrku na dopust? Boš še spucal sistem za mleko kot se zagre, ali samo na hitro vodo skoz spustil?

To narediš 10x in bo pena počasi začela dobivati nek neprijeten vonj/priokus. Preizkušeno.
Ja, vse jasno. Ampak ti si pisal kot da smrdi cel aparat in zatadi tega neuporaben. Expreso bo še vedno enak.

Zaključek, zasmrdi lahko posodica za penjenje. Avtomat je še vedno OK.

Zaključek 2, topla voda in detergent sta pač na vsake toliko časa nujna.

netko

Guru
25. jul 2007
7.338
2.708
113

kofe aparati mi niso prva briga čeravno jih veliko prodam ampak po tem kar vidim doma kjer so malo bolj kofetarsko deformirani mi ni jasno kako bi lahko cevi zasmedele, če delaš kot je treba...
torej delnoghi elleta explore prižgeš mašino, najrpej se očisti, narediš kavo se spet očisti odstaniš posodo za mleko in jo daš v hladilnik in tako znova in znova... je res lahko problem ko ne odstraniš in spraviš v hladilnik potem smrdi ampak vsaka

damirj

Guru
9. maj 2012
5.983
2.774
113

Verjamem, da nekateri drugi proizvajalci imajo nek sistem za penjenje mleka, ki je res šutast, ampak tale lattego od philipsa je odličen. Posodica je iz dveh delov, za pranje ju ločiš in s tem tudi ločiš cevko od posodice, oboje splakneš pod vročo vodo in nazaj sestaviš. Občasno seveda temeljiteje opereš, to je pa tudi vse. Jaz sem zaenkrat s philipsom prav zadovoljen, espresso se mi zdi čisto OK, itak je še največ odvisno od zrnja, ga pa ne pijem. Mogoče edino bi morala biti večja količina zrnja za tiste prave odvisneže, za ostale je ok.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.276
1.031
113
Jest cev, ki jo pomakam v tetrapak mleka po vsaki uporabi od zunaj splaknem (z roko na brzino), pa nabavil sem si eno krtacko, da jo porinem se v cev. Konec dneva - program za ciscenje cevi (paro ven pihne), 1x tedensko ko pucam aparat pa se splaknem in razstavim ostale dele za mleko. Zaenkrta bp

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.780
5.095
113
Meni je bila vedno za mleko bolj všeč palčka na paro. Ampak kaj ko večina proizvajalcev nima posluha na to in so zmogljivosti slabe. Dobra je bila šele na Profitecu. Kar je bilo ceneje, je bil boljši potem Aeroccino od Nespresso. Sploh z dobrim mlekom ali kondenziranim mlekom.