ok.. kaj si zdaj s tem dokumentom pridobil?
Nič, v mapi je in poskeniran

.
Kakorkoli, da odgovorim še ostalim, zakaj sem šel v to, čeprav po zakonu UD moja hiša ne bi potrebovala.
Življenje me je naučilo več zadev, med njimi sta tile dve vezani na to trenutno neuporabno listino:
- zelo majhna je možnost, da ti bo država karkoli v prihodnosti olajšala, kvečjemu bo zaostrila zahteve. Recimo dobrih deset let nazaj sem starše skoraj prisilil, da so šli v legalizacijo ostalih stavb (recimo uradno so imeli dovoljenje za kurilnico 3x5m, zrasla je pa dvonastropna stavba 6x5m, me je skoraj kap zadela) in ravno, ko smo vložili vso dokumentacijo, so kakšen mesec kasneje dvignili nadomestilo za uzurpacijo za 2x ali nekaj takega.
- velikokrat, ko sem nekatere neobvezne stvari odlagal v prihodnost, ker niso bile nujne/zahtevane, so to postale točno takrat, ko reeeees nisem imel časa se še s tem ukvarjati
Kot omenjeno UD ne bi potreboval, imam pa rad vse stvari urejene.
Tudi zato sem takoj po nakupu skeširal geodeta, da mi je uradno odmeril meje parcel, ki še niso bile odmerjene in hkrati še vpisal hišo v register stavb. Je bilo nujno. Ni bilo. Se je pa delno že zakomplicirano pri eni mejni parceli, ker je lastnica ravno umrla in je bilo potem kup dedičev. K sreči se je sodišče zelo hitro odzvalo na zahtevo geodeta po kontaktih potencialnih dedičev in je šla zadeva potem čez brez pritožb in sedaj imam uradno odmerjene meje in mi ne more nekdo čez 20 let težiti, da sem na njegovem. Hkrati sem izvedel, da imam v lasti še pol ceste, ki poteka mimo

. Trenutno nimam časa se s tem ubadati, če bo davek na lastnino, se bom zagotovo obrnil na občino. Imam pa sedaj črno na belem in ne ''ugibam''. Aja, pa z meritvami sem izgubil 50m2 parcele, ki je izpuhtela

.
Enaka zadeva je s tem UD. Ko sem raziskoval zadeve, so me vsi (vključno z referenti) usmerjali na redni postopek, kar bi v mojem primeru pomenilo projektanta in recimo nekje okrog tisočaka stroška. Tudi to bi šel delati, mi je pa ena geodetinja (hvala ji) omenila poenostavljen postopek za mojo hišo. No, po malo prebiranja zakonodaje sem šel v to, ker je v mojem primeru dejansko vse štimalo. Strošek: cca. 20 EUR in nekaj ur mojega časa.
Me je pa presenetil referent s svojimi dodatnimi po moje nepotrebnimi zahtevami. Mi je pa bilo razloženo, da je referent pač samostojen in avtonomen in to je to. Če si tako razlaga, pač tako bo. No, nekako nisem pristal na to in sem bil stalno v kontaku z njim in mu zagotovil vse, kar sem lahko, hkrati sem pa dal jasno vedeti, da ne bom odstopil od tega. Zadeva je trajalo dobrega pol leta (po pogovorih z nekaterimi sem pričakoval več), ampak mi je bilo popolnoma vseeno, ker ne potrebujem tega kosa papirja. Tudi če bi trajalo eno leto ali več. To je pač luksuz, ko zadevo urejaš, če ti ne gori pod ritjo.

In zakaj sem šel: ker imam rad urejene zadeve in pa, če se bo hiša prodajala je bistveno drugače, če imaš in GD in UD, vse meje urejene, itd. kot pa to, kar je povečini. Vse ok, ko preverjaš pa hiša dva cegla višja, malo zamaknjena, pa kurilnica je seveda povečana, tam kos parcele je zid pač par metrov naprej, itd. Če nič drugega je hiša bolj zanimiva. In pa recimo futureproof, ker pričakujem, da se bo pridobitev UD enkrat nekako vsilila, pogoji bodo pa verjetno še zahtevnejši in bo zadeva še dražja. Za 20 EUR in nekaj ur mojega časa je pa bil itak nobrainer.