Dokazilo - objekt v uporabi 1.1.2003

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.127
3.606
113
Mojih 5 minut, ker se mi glih da:

- izdano uporabno dovoljenje (UD) je dokazilo, da je objekt zgrajen v skladu z izdanim GD in ostalimi predpisi, ki veljajo.

Po mojem mnenju bi moralo imeti GD absolutni zastaralni rok, recimo 20 let od začetka gradnje (torej teoretično 27 let od pravnomočne izdaje), ko bi bilo potrebno pridobiti uporabno dovoljenje. Kdor v 20 letih ni sposoben dokončat gradnje in pridobit UD - sorry naslednji prosim.

Potem pa bi začel še z naslednjim: če je GD preteklo in ni izdano UD se prepove oz. oteži promet z nepremičnino - objekta potem teoretično ni in je črnogradnja, ki jo je treba legalizirati ali porušiti pred prodajo.
Itak, da na tak objekt ni možno pridobit kredita, zavarovanja,...

V katero stranko pašem?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.240
1.014
113

- izdano uporabno dovoljenje (UD) je dokazilo, da je objekt zgrajen v skladu z izdanim GD in ostalimi predpisi, ki veljajo.

Po mojem mnenju bi moralo imeti GD absolutni zastaralni rok, recimo 20 let od začetka gradnje (torej teoretično 27 let od pravnomočne izdaje), ko bi bilo potrebno pridobiti uporabno dovoljenje. Kdor v 20 letih ni sposoben dokončat gradnje in pridobit UD - sorry naslednji prosim.

Potem pa bi začel še z naslednjim: če je GD preteklo in ni izdano UD se prepove oz. oteži promet z nepremičnino - objekta potem teoretično ni in je črnogradnja, ki jo je treba legalizirati ali porušiti pred prodajo.

V katero stranko pašem?
Ta zajebano ;)

• Haha
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.413
7.805
113

V katero stranko pašem?

Problem je, da je bilo vse legalizirano in po jusu za časa gradnje. Vmes je bilo neko obdobje in ravno takrat smo gradili, ko UD ni bilo potrebno. In ga nismo pridobili. Gradnja je popolnoma legalna in v skladu z vsem. To smo pa recimo morali dati podpisovati projektantom in izvajalcem za namen Ekosklada. Gradnja je vrisana in vse tako kot je treba - za leto 2014. Potem naknadno so se pa spomnili, da jo potrebujejo vse nove za pridobitev hišne številke in kar nasploh vse en papir za nazaj. Lahko mi težijo ob prodaji, da ne smem prodajat brez UD, kot težijo za energetsko izkaznico, ampak sama gradnja je v skladu z vsemi predpisi, ki so veljali za takrat, ko je bila zgrajena. Gradnja je popolnoma legalna in to res v piko in gremo lahko tudi na sodišče, če se mi danes nekdo spomni, da temu ni tako in da mi bo vsilil post festum neka pravila. Sem ga pa hotela dati narediti, zaradi manj morebitnih sitnosti. Žal se je izkazalo, da je gradnja preveč nova, da to ne bi bilo sitno in s ponovnim nadlegovanjem vseh vpletenih in tega pač ne bom počela. Banka je bila prva, ki bi mi lahko (pač zaradi svojih notranjih pravil in ne nekega zakona) zatežila, da je vrednost nižja ali sploh ne da krede, pa se je odločila, da ne bo komplicirala.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.127
3.606
113
Ne razumem kje imaš problem pridobit UD? Vem da je bilo obdobje, kjer za enostanovanjske hiše UD ni bilo potrebno (ni pa bilo prepovedano ;) ) ampak take hiše BP pridobijo sedaj UD z izjavo odgovornega projektanta/vodje del, da je zgradba po GD.

Pa ne mislim, da bi morala zdaj 25 let stara gradnja zgrajena po takratnem GD, pridobivat/spreminjat še karkoli po sedanjih standardih, ampak enkrat bi bilo dobro potegnit črto in določit do kje je gradnja po GD, od kje dalje je pa vzdrževanje ali pa adaptacije.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.413
7.805
113
Ne razumem kje imaš problem pridobit UD? Vem da je bilo obdobje, kjer za enostanovanjske hiše UD ni bilo potrebno (ni pa bilo prepovedano ;) )

Tu je mezik popolnoma nepotreben. Zakaj bi delala nekaj kar ni treba?

Ko sem se lotila, so hoteli izjave ne le od odgovornega projektanta, ampak tudi nadzornega in izvajalcev. Kaj pa, ce enega izmed njih vec ni? Kaj pa, ce rece projektant po 10 letih, *ebi se, jaz nimam ne stemplja vec, niti ne da se mi vec z nicemer vec na to temo ukvarjat. Obveze nima nobene, 10 let nazaj smo mi zaključili. Kako naj potem pridobim nekaj tako simpl? Ja pol pa ni vec tako zelo simpl. Ce bi bilo, bi ga imela.

In glede na to, da so mi pozegnal vse skupaj dobrih 10 let nazaj, na podlagi česa se potem spomnijo, da bodo nazaj vzeli.

Kot rečeno, lahko recejo vse prodaje od sedaj naprej z UD (lahko, da celo je temu tako), ne morejo pa odvzeti ustreznosti sami stavbi, ko se ni nic spremenilo od takrat, ko so ji jo pripisali.

Ve bi bilo treba, upam da ne bo, bi sla s tem tudi na sodišče, ampak v izogib sitnostim in ker je izgledalo simpl, sem se enkrat odlocila, da bi morda pa vseeno dala narediti UD. No, ni tko zlo simpl...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.127
3.606
113
Malo si trda danes. ;)

Kdo pravi, da bi ti kaj vzeli?
Ti pridobivaš UD po 149. členu GZ.

Izjave dobiš "za drobiž" od "vsakega drugega" projektanta.
Drugače pa je to vseeno bila njihova obveza dat izjave takrat, ampak ker tega ni nihče "rabil in preverjal" niso dajali.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.413
7.805
113
Bom drugace probala razloziti. Tega sem se lotila, cim je ven prišlo in ni bilo tako zelo simpl, kot ti govoris. Bilo je praktično nemogoče na nasi UE to cez spraviti, ker pac ni bilo moznega odklona, da vsi vpleteni samo cakajo, kdaj bodo obrazce podpisali.

Ce je danes tako zelo simpl kot govoriš, se mi pa tudi ne mudi. Bom ob potrebi zrihtala tiktak.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.682
4.491
113
UD rabiš če ne drugega če želiš dati (uradno) v najem oz. imet turistične namestitve kolikor vem?

Za novo hišo za UD rabiš kar je bilo napisano v GD (uradno podpisano oz izmerjeno) + dodatne zahteve ki so vmes padle (folk ki gradi hišo 30 let je tu kar kritičen ker se je 101 stvar spremenila). Lažje je pri starejših objektih, ker se pač smatra da so grajeni po GD (oz. karkoli je že bilo takrat aktualno) in rabiš min papirjev (med drugim tudi legalizacija prizidkov ipd. ki so bili grajeni tam do 90h gre skozi).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.926
2.949
113
še v SLO - ampak komaj
Khm - stara hiša grajena 1954 - prizidek (garaža) dodan 1969, 1992-1994 resen prizidek z GD in legalizacijo garaže iz 1969 (ker je postala del prizidka).
Gradnja skladna (z manjšimi odstopanji) z GD za prizidek.
Vse vrisano.

Rabim UD? Kako do njega?

Nečakinji je projektant zahteval z za novogradnjo 800,- nekih kovancev - vzel bi tudi papir … - tolko o drobižu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.682
4.491
113
Novogradnja = GD + dober izvajalec + dober nadzornik = 0 EUR (karkoli od tega manjka si na par tisocakih stroska)
Stara gradnja + projekt legalizacija (odvisi od starosti objekta in same gradnje) = 0 EUR

Problem so razni "projekti obnove" kjer pa bi rabil GD pa ga nimaš oz. je GD izdano pa ni po reglcih narejeno (pač jebiga, po GD rabiš recimo statiko za potres kot za novogradnjo kar zahteva toliko posega da je ceneje novogradnjo delat).