Divjačinske jedi

Saby

Pripravnik
11. okt 2021
52
7
8
Pozdravljeni,

a mogoče kdo od ve kje bi bila kakšna dobra gostilna katera bi nudila divjačinske jedi.

Opažam da jih je dosti zaprlo svoja vrata od časa kovidovanja.

Lp

sousis

Guru
16. nov 2019
1.708
1.155
113
Svojčas je po tem bila znana gostilna in hotel Mance v Brodu na Kupi, takoj čez mejni prehod na hrvaški strani Kolpe.

jezek

Guru
24. jul 2008
4.848
2.100
113
W Kočevju so Falkenau hvalili. Jaz se divjačini po več pogovorih z lovci in (dobrimi) kuharji raje izogibam v celoti...

Baho

Pripravnik
12. okt 2010
48
34
18
Večina ulovljene divjačine je okužena z raznoraznimi rečmi, kar je gojeno pa ni "prava" divjačina, ker pač pitajo, da čim hitreje zraste.

• Všeč mi je
Reactions: jezek

Saby

Pripravnik
11. okt 2021
52
7
8
Večina ulovljene divjačine je okužena z raznoraznimi rečmi, kar je gojeno pa ni "prava" divjačina, ker pač pitajo, da čim hitreje zraste.
Odvisno od katerega ponudnika jemlješ in koliko poznaš.
Proti so tisti kateri niso nikoli poskusili.
Jaz pri NIMROD-u kupujem, ti?

brane_new

Guru
10. feb 2008
18.994
2.427
113
Sem šel ''na medveda''. Torej sem šel tja samo zaradi njega.
Divjačine ne naročam nikjer, ke mi ni neka posebnost. Da bi bil jaz kak fan!
Jedla smo tako medveda na žaru, kot jelenski hrbet na žaru. Sedaj če tole omenjam, je za mene moralo res biti nekaj posebnega.
In je bilo! Bi šel še enkrat! Iz smeri Smežaka, ne več čez hosto Snežnik.

p.s. medved (levo) je bil 50€, jelen (desno) 23€

MM.png
JJ.png

• Všeč mi je
Reactions: Baho in delavec44

jezek

Guru
24. jul 2008
4.848
2.100
113
Glavni problem medveda (poleg njegove prehrane) je to, da v naših gostilnah v večini primerov dobiš roadkill. Legalnega odvzema ni, kar pa je pa redko pride do gostinca. Pa način priprave kadavra za v lonec je rahlo poseben.....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.696
4.504
113
Medvedje šape so dobre ko jih pustiš ležat 30 dni zakopane v zemlji da postanejo črvive, nekako tako se spomnem iz vinetuja .... v realnosti so cenjene zaradi realitete, ki pa danes ni več to kar je ker je itak medvedov polno povsod in niso več najbolj zaželjena trofeja.

jezek roadkill gre pri nas lepo nazaj v naravo na tak ali drugačen način. So sicer govorice da se kuhajo razne povožene srne na lovskih veselicah, ampak so bolj kot ne govorice. Pri nas imajo v lokalnem LD (pa tudi sosednjem) hladilnico in vidim da jo polnijo z ustreljenimi živalmi, in meso potem tudi redno odvaža glavni "distributer" pri nas (Nimrod). Domnevam da nekje vmes je še izveden strokovni lab. pregled preden gre meso na trg. Tako da v gostilnah pa tudi v štacuni je divjačina vseeno tista ki je ustreljena. Je pa res da sam ne vidim užitka v žvečenju 5h+ kuhanega kapitalnega jelena ali pa starega merjasca v 101 začimbi. Kar je dobrega mesa itak lovci sami odkupijo (imajo t.i. predkupno pravico za ustreljen plen).

• Všeč mi je
Reactions: jest5

mistique

Guru
16. jun 2009
15.146
2.668
113
Emona / Carnium
Medvedje šape so dobre ko jih pustiš ležat 30 dni zakopane v zemlji da postanejo črvive, nekako tako se spomnem iz vinetuja .... v realnosti so cenjene zaradi realitete, ki pa danes ni več to kar je ker je itak medvedov polno povsod in niso več najbolj zaželjena trofeja.

jezek roadkill gre pri nas lepo nazaj v naravo na tak ali drugačen način. So sicer govorice da se kuhajo razne povožene srne na lovskih veselicah, ampak so bolj kot ne govorice. Pri nas imajo v lokalnem LD (pa tudi sosednjem) hladilnico in vidim da jo polnijo z ustreljenimi živalmi, in meso potem tudi redno odvaža glavni "distributer" pri nas (Nimrod). Domnevam da nekje vmes je še izveden strokovni lab. pregled preden gre meso na trg. Tako da v gostilnah pa tudi v štacuni je divjačina vseeno tista ki je ustreljena. Je pa res da sam ne vidim užitka v žvečenju 5h+ kuhanega kapitalnega jelena ali pa starega merjasca v 101 začimbi. Kar je dobrega mesa itak lovci sami odkupijo (imajo t.i. predkupno pravico za ustreljen plen).
Jagri včasih tudi kaj po nesreči pihnejo in če si v krogu, ti lahko zazvoni tudi telefon...
Mimogrede moj pes ni hotel jesti srnjaka (jetrca), pa sem mislil (pojma nevem), da bo v tisti divjačini prepoznal specialiteto...tako, kot je to storila tašča.

Saby

Pripravnik
11. okt 2021
52
7
8
Hvala za omenjeno glede medveda bom kontaktiral.

Drugače pa tisti kateri niste lovci in lahko je reči govorila-kazala. Vegani pa najbolj jamrajo, a ko bi živeli na podeželju, ne v urbanem okolju verjemite da bi drugače razmišljali.

Komu naj bi zvonil telefon?
Pes ni hotel srnjakovih jetrc? Odvisno katero pasmo imaš in koliko je razvajen.