CPAP aparat

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.965
8.729
113
pri taščici
Ima kdo kaj izkusenj s tem. Pozna kdo koga s tem aparatom?
To dobis potem lajftajm predvidevam.
Se telo navadi na njega in kaj se zgodi s telesom ce odpove aparat.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.073
6.402
113
Nimam izkušenj, ga pa uporablja moj stric. Še je živ. Dobil ga je po tem, ko so najprej ugotavljali ali ima epilepsijo, nato so ugotavljali ali je morda alkoholik, ker je bil malo bolj rdeč v obraz in vse to zato, ker je ponoči zaradi zastoja dihanja padel s postelje in si zlomil ramo. Ko so končno ugotovili kje tiči problem, je dobil aparat. Kaj se zgodi, če aparat odpove si ne upam ugibati, upam pa, da nič posebnega in, da se dihanje ne bo ustavilo ravno takrat, ko se pokvari aparat.

tony

Guru
23. jul 2007
11.052
1.886
113
Kakšne so težave, da ga potrebuješ?

Če samo smrčanje (sosedova žena recimo spi s čepki, uboga reva :-D), potem se kaj morda da narediti tudi na ORL fronti... ORLjevci so vajeni takih posegov in morda bi se z minimalnim (invazivnim) posegom dalo kaj rešiti... Pa si rešen maske in neprespane soproge?

tomi

Guru
1. sep 2007
19.866
11.301
113
MB
jaz imam zdaj ze nekaj let.

se je kar težko navadit, ampak je spanje občutno boljše.

sicer sam nisem nek ekstremni primer. tam do 3 prekinitve dihanja na uro, lahko pa grem detajlno pogledat v mašino.

jaz ne spim vsako noč z njim, tako da tudi če ga ni preživiš :D

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.743
5.548
113
Pozabi katastrofa.

Monjuro naj ti zdravnik predpiše, grejo kile pa nehaš smrčati po 3 mesecih.

Zaenkrat ZZZS ne plača, za 4 tedne je pa doza 174€.

• Haha
Reactions: Car

Car

POSTman
4. avg 2007
8.912
3.166
113
57
Planet zemlja
www.posta.si
Uporabljam aparat že, nimam pojma, 10-15 let! Odlična zadeva, izboljšanje stanja je občutno, že po prvi uporabi je stanje občutno boljše. Nekateri se ga res težko navadijo, jaz s tem nisem imel problemov. Problem imam spati brez njega, kar pa se je v teh letih zgodilo mogoče 3x. Zadnji stavek je malo čuden.... Kaj se zgodi s telesom? Nič se ne zgodi, kaj pa naj bi se zgodilo?
Če te še kaj zanima, vprašaj, pokliči.....
Imam ozempic v hladilniku, pa ne vem ali naj ga uporabim ali ne
Tudi Ozempic uporabljam, ne vem, kje imaš dilemo, da ga ti ne uporabljaš?

mistique

Guru
16. jun 2009
16.773
3.799
113
Ne obstaja zdravilo za sladkorno...

Glede CPAP pa tako. Če si glede apneje probal že vse ostalo, potem je to žal lahko zadnja in edina "rešitev".

• Všeč mi je

Car

POSTman
4. avg 2007
8.912
3.166
113
57
Planet zemlja
www.posta.si
Ne obstaja zdravilo za sladkorno...

Glede CPAP pa tako. Če si glede apneje probal že vse ostalo, potem je to žal lahko zadnja in edina "rešitev".
Seveda obstaja zdravilo za sladkorno in eno od njih je Ozempic. Res da bolezni ne more pozdraviti, lahko pa zelo izboljša stanje. Poleg urejanja sladkorja pa po navadi pomaga tudi pri hujšanju, kar pozitivno vpliva na zdravje.
Ne vem, zakaj si uporabil besedico "žal" glede zadnje in edine rešitve? Ta rešitev je najbolj enostavna, najmanj invazivna, najbolj hitra, skratka daleč najboljša, saj ti v trenutku spremeni življenje na veliko bolj kakovostno!

• Všeč mi je

mistique

Guru
16. jun 2009
16.773
3.799
113
Ne se razburjat...Zdravila za sladkorno ni, to je vse kar sem pri tem mislil. Če želiš ti pride to povedat oseba, ki ima že 20+ let diabetes tip1 in ne jemlje nobenih zdravil za sladkorno.

Če imaš tip2 ti zdravnik lahko predpiše ozempic, ampak če se ob tem še naprej prehranjuješ nezdravo in ne telovadiš, boš imel v parih letih še nekaj dodatnih težav iz naslova jemanja ozempica saj ta povzroča izgubo mišične mase, ne samo maščobe...kostem in ledvicam tudi naredi risanko.

Glede apneje pa je ključna beseda trajno, ne hitro. Ker za običajne primere apneje obstajajo druge rešitve, ki trajno odpravijo vzroke (ali pa zelo omilijo) in so človeku veliko bolj prijazne, kot tista maska, sem napisal ŽAL. Bo pa Hanzi sam vedel kaj vse je že poskusil in kako hudo je. Sej eni tut burger poplaknejo z ozempicom.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.965
8.729
113
pri taščici
Uporabljam aparat že, nimam pojma, 10-15 let! Odlična zadeva, izboljšanje stanja je občutno, že po prvi uporabi je stanje občutno boljše. Nekateri se ga res težko navadijo, jaz s tem nisem imel problemov. Problem imam spati brez njega, kar pa se je v teh letih zgodilo mogoče 3x. Zadnji stavek je malo čuden.... Kaj se zgodi s telesom? Nič se ne zgodi, kaj pa naj bi se zgodilo?
Če te še kaj zanima, vprašaj, pokliči.....

Tudi Ozempic uporabljam, ne vem, kje imaš dilemo, da ga ti ne uporabljaš?
Ni bil meni predpisan ;)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.965
8.729
113
pri taščici
Glede CPAP pri meni je pa tako.
Pred dobrim mescem sem bil testiran.
Mislim da 22 prekinitevv eni uri, najnizja saturacija 66.
Sem dobil mašino, en mesec jo ze uporabljam, nimam vecjih tezav z njo, sem pa presenecen kako se mi je spremenil lajf.
"Prebava" (wc) je precej bolje kot prej.
Spim obicajno v kosu, prej sem se ob 2h zbujal in sem bil buden do 4h ali celo 5, 6. Zjutraj. To dokazujejo tudi objave na alterju.
Kak sem bil potem cez dan ni treba pisat. Po kosilu obicajno vodoravno vsaj za 5-10 minut odklop naredit.
Imel sem 4 tablete za pritisk (odvajanje vode ) zdele testiram brez tablet ze dober teden kdaj bo sel pritisk cez limit. Pa kar ne gre. Sel je malenkost gor, anpak je se pod 140/90.
Prej tabletami je bil 160+/100+.
Verjetno se cesa nisem opazil, tako da je tale CPAP zaenkrat ena izmed boljsih pogrutavscin pri meni.
Dohtarci sem namignil na njega zato ker ga ima sorodnik mojih let.

mistique

Guru
16. jun 2009
16.773
3.799
113
Hanzi, to so kar hude cifre. Daleč od "mal smrčim pa baba spi v sosednji...bajti". 66...kt bi bil vsako noč na Everstu...neki tazga po mojem.