Covid-19 Covid 19 Navodila vlade

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.491
4.379
113
za anti anti je tole gripca, no gripca je sezonsko obolenje in njeni meseci šele prihajajo , bolnišnice pa samo kovid obravnavanjo.

Za zadnji znan teden (prejšnji) je bilo v bolnišnice sprejetih 779 bolnikov s SARI stanjem, 530 teh je bilo pozitivnih na covid.

Lani cca. isti teden je bilo v bolnišnice sprejeti 800 bolnikov s SARI stanjem od teh je bilo 655 pozitivnih na covid.

Skratka očitno nam probleme dela nek drug prehlad, ker covida je manj kot lani v bolnišnicah.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28
Pozdravljeni, mene zanima ali so kakšne novosti pri statusu prebolevnika? Vidim, da se v zadnjem času ne govori več tako pogosto o podaljšanju statusu prebolevnika v SLO (potrdilo velja le 6 mesecev), čeprav je stroka menda priporočila podaljšanje statusa prebolevnikom (v nekaterih drugih državah ta status traja 1 leto, vsaj za najnujnejše aktivnosti - npr HR).

Kar se pa tiče raziskav o tem, kakšno zaščito imajo prebolevniki...kakšna pravzaprav je oz. koliko časa traja? Nekateri čutijo posledice tudi nekaj mesecev po prebolelosti...Na POP TV so v dnevniku (24 ur) ob 19h pred nekaj tedni govorili o tem, da nemške raziskave ugotavljajo da zaščita traja tudi 1 leto. Kar se pa tiče tistih, ki so se okužili dvakrat, jih je menda zelo malo (govorim za SLO). Mislim, da je tudi tistih, ki so po svoji drugi okužbi potrebovalo bolnišnično zdravljenje izjemno malo (verjetno le za vzorec). Obstajajo kakšni podatki za SLO, koliko oseb se je okužilo 2x, koliko jih je potrebovalo bolnišnično zdravljenje, ko so se okužili drugič?

"Po drugi strani bodo cepljeni, ki bolezni niso preboleli, najverjetneje potrebovali dodatne doze cepiva, ravno tako tudi tisti prebolevniki, ki niso razvili močan imunski odgovor." Kako pa to vemo, ali je bil razvit močan imunski odgovor? Glede na protitelesa/potek bolezni (npr. ali je šlo za lajšo ali hujšo obliko)?

VIR: https://www.zurnal24.si/zdravje/najnovejse-studije-trajalo-bo-leta-367981

Hvala za odgovore (bilo bi zaželeno, da ne gre za mnenja, ampak da je nekdo bral o tem, torej da obstaja statistika/raziskave).
Bom prilepil tukaj, saj se navezuje na citirano sporočilo (mogoče bo raziskava tudi vplivala na podaljšanje veljavnosti P v PCT?):

"Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da će antitela nakon zaraze korona virusom trajati od godinu i po do dve. Međutim, ovo se ne odnosi na sve koji su preležali, jer kako je istraživanje pokazalo kod 24 odsto ljudi antitela se nakon zaraze nisu zadržala."

"Tim ispitivanjem pokazalo se da 24 odsto testiranih nije razvilo antitela, a da će oni kod kojih su se razvila prosečno trajati, verovatno, od godinu i šest meseci do dve godine, dok će od teške infekcije onoga ko je preležao virus štititi i nekoliko godina."

Torej, kolikor jaz razumem, številčnost protiteles je odvisna tudi od poteka bolezni (ali je šlo za lažji ali težji potek)? Piše pač "ovo se odnosi n sve koji su preležali", kar si predstavljam, da gre za tiste, ki so imeli simptome (torej niso bili asimptomatski oz. z zelo blagimi simptomi). Naslov novice je sicer:"

POSLE ZARAZE KORONOM ANTITELA KOD VEĆINE TRAJU I DO DVE GODINE: Neki neće biti uopšte zaštićeni, otkriveno i zašto! (prevod verjetno ni potreben)

""Prirodni imunitet je odlučujući, i jako je važno da se on nadograđuje i da se radi na njemu. Prirodni imunitet je mnogo moćan, ali mi ga zanemarujemo. Kada neko ima težu kliničku sliku, on uključiju mehanizme ćelijskog imuniteta, i u toj borbi stvara jaku zaštitu, koja je moguće da traje duže. Mi obično mislimo da je imunitet samo to kada se stvore antitela, ali nije tako, to je samo deo odgovora. Antitela blokiraju da virusi ne uđu, da se neutrališu, ali čak i kada se to desi nespecifični imunitet mora da se uključi da odradi najveći posao. S druge strane, ako imamo one koji nisu razvili antitela, definitivno govorimo o lošem imunitetu. Dakle, zaključak na studiju bi bio, da, moguće je da prirodno stečeni imunitet dugo štiti, a opet da ponovimo, koliko će to dugo trajati zavisi od stanja organizma, odnosno od imunog odgovora", zaključuje profesor Kamenov."

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
A ni ena tretjina covida v bolnici cepljenih?
Koliko pa je tistih ki hodijo okoli zdravnikov zaradi posledic cepljenja pa ne bomo nikdar zvedel!
Ce me pobere ta hudic, se me zdravstvena in pokojninska blagajna znebi za vedno.
Pa alter in delodajalec tudi.
ne fantaziraj preveč, se ti lahko zmeša.
zgleda, kot da se bojiš.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.817
113
Piz.da ste tecni, od spomladi se je tezilo o 4. valu te jeseni pa je vlada in strokovna skupina raje posedala ob morju in se nastavljala soncnim zarkom. Pol pi.zd3 tople vode niso naredili. Sedaj je pa panika. A res? Kako pa?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.655
2.627
113
In kako boš ti andija prepričal, da nastavi rokco, ko pa že sedaj lima tvite 100 na uro, potem jih bo pa 10000 na uro. Forum že sedaj komaj sfolga, kaj bi bilo šele potem..

• Všeč mi je
Reactions: erikson in zino

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28
Če se je okužil lani, potem se je okužil s prejšnjo različico. Punca/žena pa se je mogoče okužila z delto, če je tako, potem bi morala biti (glede na tisto, kar sem objavil v prejšnjem sporočilu - če to seveda drži) zaščitena, če se ne bodo pojavili novi sevi. Je pa res, da junija delte še ni bilo tako veliko (odvisno tudi ali je šlo bolj za začetek junija ali konec meseca).

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
A ni ena tretjina covida v bolnici cepljenih?
Koliko pa je tistih ki hodijo okoli zdravnikov zaradi posledic cepljenja pa ne bomo nikdar zvedel!
Ce me pobere ta hudic, se me zdravstvena in pokojninska blagajna znebi za vedno.
Pa alter in delodajalec tudi.
Cep se , ne da se sam sebi smiliš...

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Vprašanje sedaj ko so izredne razmere v zdravstvu in se vse operacije odpovedujejo. So se tudi splavi ?

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ga ne poznam ,po poisanju se razbere da je že od nekdaj cel svet proti njemu.

Ja naravna precepljenost...sedaj ti anti anti v moji okolici naravno prekužujejo, pozitivni na testu dva dni doma potem pa rešilc odpelje pelje . Sicer še nobeden ni umrl ampak tudi vrnil se še nobeden ni. Enim bo že drug mesec...
So pa tole od 35 let do 70...

• Haha
Reactions: jonny77

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.991
-5.235
113
Ga ne poznam ,po poisanju se razbere da je že od nekdaj cel svet proti njemu.

Ja naravna precepljenost...sedaj ti anti anti v moji okolici naravno prekužujejo, pozitivni na testu dva dni doma potem pa rešilc odpelje pelje . Sicer še nobeden ni umrl ampak tudi vrnil se še nobeden ni. Enim bo že drug mesec...
So pa tole od 35 let do 70...
tudi 2x cepljene ministrice dolgo ni bilo v službo zaradi hujše oblike bolezni s kovidom.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen