Covid-19 Covid 19 Navodila vlade

jest5

Guru
18. avg 2007
26.503
-8.903
113
Zaostritve ukrepov? Kakšne zaostritve ukrepov? Mogoče taki ukrepi, kot smo jih imeli mi, pa se krivulja ni in ni hotela obrniti dol
Pa a si ti res tako počasen, da se ti ne vsede v lobanjo? Mislim resno no. Ti je treba vse narisati?(to razloži obsedenost z yt)

Lej samo to ti napišem, normalen bi takoj vedel koliko je ura, andy pa bo verjetno gonil dalje svoje...
Kako se obnaša epidemija pri nas v pozni jeseni in zimi? Kako se obnaša epidemija pri nas čez poletje?

Če ti ta razmislek ne pomaga pri dojemanju, zakaj se lahko v Indiji zaostritev ukrepov hitro pozna, ti resnično ni pomoči.
Konkretno pocepljeni? 3% indijcev je pocepljenih.
Niti pismen nisi... To spada k Izraelcem. Sem ti že večkrat svetoval počasnejše branje.
No pa ker že rineš z Indijo. 3% je polno cepljenih. % z enim odmerkom je konkretno višji. Newsflash... Tudi en odmerek ima učinek

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-381
113
do sedaj so se drzali semaforja kot pijanc plota, sedaj pa nk vec pomemben. zelena faza ze 14 dni, pa kr trobezljajo, da se ne smejo se sprostiti vsega.

ta teden je vzrok prepocasno padanje. 14 dni nazaj so govorili, da pada prehitro...

ok, naj obdrzijo osnovne 3 ukrepe, da bo boevicka srecna, ostalo naj pa ukinejo in ne tezijo s tem cepljenjem, sevi in statistiko vsak dan, k jo itak noben vec ne uposteva.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.503
-8.903
113
AndY1, pogrešam tvoje mantre na temo vitamina D. Evo malo novic na to temo. Kot (ni)si napovedal. Itak.

Kako je mogel ta post kar spregledati/preskočiti :evil:

• Haha
Reactions: mosseero

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.250
3.612
113
Marlbor
Kljub temu, da smo že 2 tedna v zeleni fazi, vlada ne namerava sproščati ukrepov, ki so predvideni za zeleno fazo.

• Jezen sem
Reactions: Ytbnd

Floki

Guru
6. sep 2007
10.257
3.279
113
KSZ bližamo se trenutku, ko bo epidemija praktično avtomatsko preklicana:
- 14 dnevno povprečje mora priti pod 140 na milijon (trenutno smo na 139,7)
- hospitaliziranih pod 250 (trenutno smo na 227)
- na intenzivi pod 50 (trenutno smo na 68)

Kako si pa prišel do številke 139?. Ker od tega pogoja smo še daleč.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.257
3.279
113
Aja moja napaka, gledam vedno na 100k pa mi na milijon ni šla zraven. Sicer pa je tretji pogoj 140 na 100k in ne milijon.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.547
16.857
113
Za vse, ki so pisali o neustavnosti omejevanja gibanja kot kršitvi osnovnih človekovih pravic - ustavno sodišče je odločilo, da so bili ukrepi vlade dejansko neustavni ampak ne zaradi kršenja osnovnih pravic temveč zaradi birokratskih napak v obliki pomanjkanja oz. preskopih definicij itd.

Citiram:
Ustavno sodišče je ocenilo, da daje zakonodajalec vladi v zakonu o onalezljivih boleznih, točneje v 2. in 3. točki 39. člena, kjer se omejuje pravica potovanja, gibanja, zbiranja, bistveno preširoko polje proste presoje pri odločanju o ukrepih. "Zakonodajalec - ob vsebinsko praznih navodilih glede prostorske zamejitve ukrepov ter brez določitve načinov (vrst) ukrepanja, meril o dopustnem trajanju ukrepov, dolžnosti posvetovanja in sodelovanja s stroko ter ustreznega obveščanja javnosti – vladi prepušča, da po lastnem preudarku izbira načine (vrste), obseg in trajanje omejitev, s katerimi se (tudi zelo intenzivno) posega v svobodo gibanja (lahko tudi vseh) prebivalcev na ozemlju Republike Slovenije. Prav tako ji prepušča, da v celotnem obdobju nevarnosti širjenja nalezljive bolezni prosto presoja, v katerih primerih, za koliko časa in na kako velikem območju države bo prepovedala zbiranje ljudi na javnih mestih, na katerih obstaja po oceni vlade povečana nevarnost širjenja nalezljive bolezni. Zapoveduje ji le, da mora pred uvedbo ukrepov presoditi, ali vnosa ali razširitve nalezljive bolezni ni mogoče preprečiti z drugimi ukrepi po zakonu o nalezljivih boleznih," razlaga ustavno sodišče. In ker zakonodajalec ni določil zadostne vsebinske podlage za izvrševanja tega pooblastila vladi, so ustavni sodniki ocenili, da je ta člen zakona o nalezljivih boleznih v neskladju z ustavo.
Konec citata. vir

Pbutec

20. jul 2007
15.250
3.612
113
Marlbor
Za vse, ki so pisali o neustavnosti omejevanja gibanja kot kršitvi osnovnih človekovih pravic - ustavno sodišče je odločilo, da so bili ukrepi vlade dejansko neustavni ampak ne zaradi kršenja osnovnih pravic temveč zaradi birokratskih napak v obliki pomanjkanja oz. preskopih definicij itd.

Citiram:
Ustavno sodišče je ocenilo, da daje zakonodajalec vladi v zakonu o onalezljivih boleznih, točneje v 2. in 3. točki 39. člena, kjer se omejuje pravica potovanja, gibanja, zbiranja, bistveno preširoko polje proste presoje pri odločanju o ukrepih. "Zakonodajalec - ob vsebinsko praznih navodilih glede prostorske zamejitve ukrepov ter brez določitve načinov (vrst) ukrepanja, meril o dopustnem trajanju ukrepov, dolžnosti posvetovanja in sodelovanja s stroko ter ustreznega obveščanja javnosti – vladi prepušča, da po lastnem preudarku izbira načine (vrste), obseg in trajanje omejitev, s katerimi se (tudi zelo intenzivno) posega v svobodo gibanja (lahko tudi vseh) prebivalcev na ozemlju Republike Slovenije. Prav tako ji prepušča, da v celotnem obdobju nevarnosti širjenja nalezljive bolezni prosto presoja, v katerih primerih, za koliko časa in na kako velikem območju države bo prepovedala zbiranje ljudi na javnih mestih, na katerih obstaja po oceni vlade povečana nevarnost širjenja nalezljive bolezni. Zapoveduje ji le, da mora pred uvedbo ukrepov presoditi, ali vnosa ali razširitve nalezljive bolezni ni mogoče preprečiti z drugimi ukrepi po zakonu o nalezljivih boleznih," razlaga ustavno sodišče. In ker zakonodajalec ni določil zadostne vsebinske podlage za izvrševanja tega pooblastila vladi, so ustavni sodniki ocenili, da je ta člen zakona o nalezljivih boleznih v neskladju z ustavo.
Konec citata. vir
Saj na koncu tvojega povzetka vse lepo piše ... ni bilo zadostne vsebinske podlage. Neustavni ukrepi pač, ki niso imeli nobene veze z bojem proti virusu.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.547
16.857
113
Ja sej to. Če bi bolj natančno definirali vse skupaj in speljali zadevo kot je potrebno, bi bile omejitve gibanja povsem ustavne in ne bi šlo za kršitev osnovnih človekovih pravic kar je poanta mojega prispevka. Še v sami ustavi lepo piše, da se v primeru epidemije/pandemije lahko določa omejitve ampak ne kar tako "na horuk". Enostavno so si vzeli premalo časa oz. naredili po svoje in ni šlo čez. Je v celotnem citatu zelo jasno obrazloženo kje je (bil) problem.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.520
9.853
113
V bistvu so morali narediti na horuk, ker ni blo druge, potem so dobili opozorila, časa so imeli več kot dovolj, žal so pa opozorila zignorirali. Hojs je šel celo tako daleč, da si je upal s prstom kazat na US kot potencialnega krivca za skok epidemije.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in mosseero

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.547
16.857
113
Se strinjam in glede na celotno situacijo je ta na horuk do neke mere razumljiv oz. sprejemljiv, manjko naknadnega popravka pa niti malo ne in so še naprej tiščali po svoje (to sem nekako tudi bolj mislil s tistim "na horuk", sem se malo napačno izrazil). Hojs je pa itak talent posebne sorte. Kdaj takšne izjavlja, da samo zavijem z očmi kot pri branju kakšnih prispevkov endvatrija.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Kakorkoli obračaš, so bili ukrepi o katerih govori US neustavni. Trenutno pač zaradi postopka sprejemanja in podaljševanja, ker drugega ni možno presojat, saj ni bilo "podlag" za sprejem. Ko bodo pa podlage, pa je možno presojat upravičenost ukrepov glede na strokovne podlage. Bolj traja vse skupaj, težje bodo strokovno zagovarjali ukrepe. ;)

• Všeč mi je
Reactions: ametist in mirsi

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.481
11.492
113
kod Džej-Zija
Kot pravijo naši balkanski bratje, "jaći smo od sudbine, niko nam ne može ništa". So jim povedali, da morajo uskladiti ukrepe s pravno podlago, pa jih bebo Hojs in druščina niso resno jemali. Zdaj pa imajo.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.894
-4.963
113
Ja sej to. Če bi bolj natančno definirali vse skupaj in speljali zadevo kot je potrebno, bi bile omejitve gibanja povsem ustavne in ne bi šlo za kršitev osnovnih človekovih pravic kar je poanta mojega prispevka. Še v sami ustavi lepo piše, da se v primeru epidemije/pandemije lahko določa omejitve ampak ne kar tako "na horuk". Enostavno so si vzeli premalo časa oz. naredili po svoje in ni šlo čez. Je v celotnem citatu zelo jasno obrazloženo kje je (bil) problem.
Kaj pa piše glede epidemije, kdaj jo je možno razglasit?
Je dovolj prehlad, zgolj preventiva proti prehladu, nek virus z 0,0x smrtnostjo, ali pa razsajanje virusa z 30% smrtnostjo kot npr črne koze?
In, ali lahko to razglasi minister po svoji lastni presoji, al rabi kakšno strokovno mnenje?

In ali je glede tega kakšna varovalka, ki onemogoča zlorabe in samovolje vlade? Spomnimo se, s kakšnim razlogom je Jankovič zaprl obvoznico, da bi preprečil proteste ob otvoritvi Stožic?????

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.547
16.857
113
Kakorkoli obračaš, so bili ukrepi o katerih govori US neustavni. Trenutno pač zaradi postopka sprejemanja in podaljševanja, ker drugega ni možno presojat, saj ni bilo "podlag" za sprejem. Ko bodo pa podlage, pa je možno presojat upravičenost ukrepov glede na strokovne podlage. Bolj traja vse skupaj, težje bodo strokovno zagovarjali ukrepe. ;)
Saj nisem rekel, da niso neustavni. Se pa ne strinjam s trditvijo, da so neustavni zaradi domnevnega kršenja osnovnih človekovih pravic. Varnost celotne družba je pač nad pravico posameznika, sploh v primeru epidemije in da so omejitve gibanja v takem primeru dopustne je že zdaj zapisano v ustavi RS.

Pbutec

20. jul 2007
15.250
3.612
113
Marlbor
Saj nisem rekel, da niso neustavni. Se pa ne strinjam s trditvijo, da so neustavni zaradi domnevnega kršenja osnovnih človekovih pravic. Varnost celotne družba je pač nad pravico posameznika, sploh v primeru epidemije in da so omejitve gibanja v takem primeru dopustne je že zdaj zapisano v ustavi RS.
Hehe, spet isto namerno spuščanje pomembnega dejstva. Neustavni so zaradi NEUTEMELJENEGA kršenja človekovih pravic.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
O tem seveda ti (niti jaz) ne moreš soditi, saj tudi US ni moglo presojati "kršenja osnovnih človekovih pravic", ker je že v startu bil "zajeb" - do tja sploh niso mogli prit.

Veliko stvari se na sodiščih presodi zaradi postopkovnih napak in se v bistvo sploh ne spuščajo.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77