Covid-19 Covid 19 Navodila vlade

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.250
3.612
113
Marlbor
V bistvu so morali narediti na horuk, ker ni blo druge, potem so dobili opozorila, časa so imeli več kot dovolj, žal so pa opozorila zignorirali. Hojs je šel celo tako daleč, da si je upal s prstom kazat na US kot potencialnega krivca za skok epidemije.
Ni problem, da je bilo narejeno na horuk. Problem je tudi to, da so ukrepi bili sprejeti brez podpore stroke - kar so mnogi vseskozi opozarjali, da gre za politične odločitve (ki nimajo zakonske podlage), ne pa strokovne. Tako so ostali neutemeljeni, brez vsebinske podlage. US pravi, da tak način sprejemanja ukrepov, ki bistveno vplivajo na človekove pravice, ni ustaven.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Protiustavno je bilo zato, ker so se ukrepi sprejemali z vladnimi odloki in ne z zakonom. Zato US nalaga Državnemu zboru, da to neustavnost odpravi v dveh mesecih.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.545
16.854
113
O tem seveda ti (niti jaz) ne moreš soditi, saj tudi US ni moglo presojati "kršenja osnovnih človekovih pravic", ker je že v startu bil "zajeb" - do tja sploh niso mogli prit.

Veliko stvari se na sodiščih presodi zaradi postopkovnih napak in se v bistvo sploh ne spuščajo.
Razumem kaj želiš povedati ampak bistvo ne bi bilo problematično, saj so omejitve po ustavi RS v primeru epidemije dopustne. Če pa premalo natančno definiraš vse skupaj in ne spelješ zadeve kot bi bilo treba ter si zraven pustiš še preveč proste roke pri sprotnem določanju potem pa dobiš to kar imamo sedaj.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Ukrepi so seveda dopustni po ustavi na podlagi zakona.

Prav je da so bili ukrepi, ali vsi je stvar (strokovne) debate in prav je da so jih dobili po prstih zaradi vehemence sprejemanja. Se pa bojim, da DZ v tej konstalaciji ni sposoben v dveh mesecih popraviti neustavno stanje.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.481
11.491
113
kod Džej-Zija
Protiustavno je bilo zato, ker so se ukrepi sprejemali z vladnimi odloki in ne z zakonom. Zato US nalaga Državnemu zboru, da to neustavnost odpravi v dveh mesecih.

32. člen
(svoboda gibanja)

(neuradno prečiščeno besedilo)​

Vsakdo ima pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne.

Ta pravica se sme omejiti z zakonom, vendar samo, če je to potrebno, da bi se zagotovil potek kazenskega postopka, da bi se preprečilo širjenje nalezljivih bolezni, se zavaroval javni red, ali če to zahtevajo interesi obrambe države.

Tujcem se na podlagi zakona lahko omeji vstop v državo in čas bivanja v njej.
Točno to, kar je napisal bizi. V Ustavi lepo piše, da mora biti omejitev gibanja urejena z zakonom. Vladni odloki so premalo.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.149
4.120
113
Kako je mogel ta post kar spregledati/preskočiti :evil:
Brez problema.

Na tak način, kot je bil z lažjo odpravljen hidroksikloroquine in ta laž je bila celo objavljena v Lancetu. Posledice te laži je bila pa prepoved uporabe hidroksikloroqina. Vse z goljufijo. Še celo Blackjack me je zajebaval na ta račun. Ampak namen je bil dosežen.

Tole je pa resnica:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.545
16.854
113
Točno to, kar je napisal bizi. V Ustavi lepo piše, da mora biti omejitev gibanja urejena z zakonom. Vladni odloki so premalo.

Ta člen ustave RS sem imel v mislih, hvala za citat. Nekateri pa dejansko mislijo, da se lahko kadarkoli gibljejo kjerkoli oz. kakorkoli ne glede na trenutne razmere in da gre v kakršnemkoli nasprotnem primeru definitivno za kršitev osnovnih človekovih pravic.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.250
3.612
113
Marlbor
Ta člen sem imel v mislih, hvala za citat. Nekateri pa dejansko mislijo, da se lahko kadarkoli gibljejo kjerkoli oz. kakorkoli ne glede na trenutne razmere in da gre v kakršnemkoli nasprotnem primeru definitivno za kršitev osnovnih človekovih pravic.
Osebno vem le za politične opranoglavce, ki to res mislijo. Sam Ivan Janez Janša in njegove ovce...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.545
16.854
113

jest5

Guru
18. avg 2007
26.501
-8.904
113
Na tak način, kot je bil z lažjo odpravljen hidroksikloroquine in ta laž je bila celo objavljena v Lancetu. Posledice te laži je bila pa prepoved uporabe hidroksikloroqina. Vse z goljufij
Samo tko, da nekaj izpostavim s tvojega linka, ker zgleda ne bereš dovolj natančno

While the latest available data shows hydroxychloroquine does not reduce deaths among severely unwell patients in hospital with Covid-19, or reduce illness in those with moderate disease, the higher death rates among those given the drug outlined in the Surgisphere study have never been replicated.
Torej zadeva dejansko NE DELUJE.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in mosseero

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.890
-4.949
113
Saj nisem rekel, da niso neustavni. Se pa ne strinjam s trditvijo, da so neustavni zaradi domnevnega kršenja osnovnih človekovih pravic. Varnost celotne družba je pač nad pravico posameznika, sploh v primeru epidemije in da so omejitve gibanja v takem primeru dopustne je že zdaj zapisano v ustavi RS.
Pomoje je nezakonita že razglasitev epidemije. In posledično vse, kar izhaja iz tega.
Pomoje zaradi virusa z 0.0x% smrtnostjo epidemije nebi smeli razglasiti.

No saj to sedaj popravljajo z novim zakonom, ki bo ministru dal proste roke in lastno presojo, ob kakšni priložnost bo razglasil epidemijo (lahko tudi ob preventivi proti prehladu) in posledečno uvajal ukrepe, ki kršijo človekove pravice, svoboščine, zapiral v hišne pripore, omejeval gibanje in svobodo govora.....

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.890
-4.949
113
Razumem kaj želiš povedati ampak bistvo ne bi bilo problematično, saj so omejitve po ustavi RS v primeru epidemije dopustne. Če pa premalo natančno definiraš vse skupaj in ne spelješ zadeve kot bi bilo treba ter si zraven pustiš še preveč proste roke pri sprotnem določanju potem pa dobiš to kar imamo sedaj.
Narobe.
Če je sodišče odločilo, da so odloki neustavni zaradi birokratskih napak, še zdaleč ne pomeni, da je z vsebino vse OK.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.545
16.854
113
Narobe.
Če je sodišče odločilo, da so odloki neustavni zaradi birokratskih napak, še zdaleč ne pomeni, da je z vsebino vse OK.
Saj oboje ne štima. Vsebina ni OK, ker je premalo natačno definirana, uvedba pa ni OK zaradi uvajanja na podlagi odlokov namesto na podlagi zakonov. Ustava RS namreč dopušča omejevanje gibanja zgolj na podlagi primerne zakonodaje. Svoboda govora pa ni vezana na te člene, do sedaj še ni bila omejena in tudi upam, da ne bo tudi nikoli v prihodnje.