Bravo naši orli |||

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.154
5.803
113
Cene je izjavil: "Rekel sem mu, Domen, vem, da me prekašaš skoraj v vsem, ampak za razliko od tebe sem jaz danes oba nastopa opravil,"
Cene Prevc si je privoščil mlajšega brata

To je že zgodovina, lahko se samo še zabavamo na ta račun.

Če bi marelar sklatil japonske smuči in znerviral Norvežana, bi lahko domačini Nemci prišli do medalje? Avstrijci bi bili prvi, Slovenci bi bilo pred Nemci, smola pa je, da je Norvežan ostal hladen kot špricer.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.203
4.258
113
Danes je Slapnar dal odlično izjavo za VAL202, priporočam poslušanje.
Na kratko pa moj povzetek: vse skupaj je po prespani noči bil splet zelo slabih naklučij, od tega da je "nerodni marelar", ki je bil v osnovi zadolžen za držanje smuči, držal marelo kontrolorju za dres in je po nesreči ruknil z marelo smuči, ki jih je Domen odložil na mesto, ki ni bilo predvideno za to (nihče še ni povedal kam bi jih moral odložit), ko je marelar opazil, da jih je ruknil z marelo, je trznil in jih z ritjo dokončno poslal na zaletišče in v polet.
Končna odločitev 4 članske žirije je bila z 3:1 na podlagi izjave ŠVICARSKEGA (ne nemškega) delegata FIS (ki je baje prav užival v tem, da je Prevca potunkal), da je Domen odložil smuči na nepravo mesto.

Mislim, da je zadeva bolj ali manj zaključena, tudi z izjavo Pertileja, da naj bomo srečni, da se mu je to zgodilo zdaj (nepomemna tekma!???) in ne na olimpijadi. :bonk:

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.027
13.321
113
bolj je bedno, da ne znajo dat športu prednost, ker noben ni tega zanalašč naredil niti nobenmu se nič ni zgodilo.. domen bi odskočil 1. skok in je to to.. nobene drame.

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.573
-7.394
113
Dajmo rečt, da Domen ni bil diskvalificiran, bil mu je omogočen nastop, v njegovem terminu, po številki 8 je bil on na vrsti, samo njega takrat tam na startu ni bilo, da bi skočil,... logično, saj ni imel smuči. Če bi jih imel, bi takrat skočil.
Kasneje, ko je dobil smuči, je njegov čas za skok že potekel. In tisi nemec ali švicar Nein Nein ga ni spustil skočit. ker je tako sklenila žirija. Ni nemec nič odločal, da bi bil on kriv, žirija je tako glasovala, njemu pa naročeno, da ga ne spusti, ker je serija zaključena .

Domen rezervne smuči ima za slučaj, če se njegove smuči kaj pokvarijo, se izgubijo.... Kdo je pa odgovoren, da njegove rezervne smuči niso bile blizu njega za slučaj, če bi jih potreboval, ampak so bile na varnem v kombiju, na dnu skakalnice daleč od Domna?

Ne rečem, odločitev žirije bi bila lahko tudi drugačna. Kam so pa drugi skakalci odlagali smučke? Da je do tega prišlo, je veriga nesrečnih naklučij, ampak ni treba za vse krivit samo druge, lahko se vprašamo tudi, ali Domen ni predvidel, da smuče lahko padejo, da jih nekdo po nesreči zvrne, ali bi jih lahko postavil na varnejše mesto,.... kje ima rezervne smuči....
Pravimo, da bi lahko Domen še enkrat skočil, ja lahko bi, kje je pa meja, koliko časa bi ga morali čakat?

• Všeč mi je
Reactions: krava

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.203
4.258
113
Malo si pomešal zaporedje švicarja in odločitve žirije. Žirija je odločila na podlagi nepopolnih (mogoče namerno zavajajočih) informacij švicarskega delegata. Pa še vedno je bila opcija Domna spustit pred prvim v drugi seriji in naknadno po ohladitvi glav in razjasnitvi okoliščin razveljaviti njegov skok. Tako pa ima SZS sedaj vsaj možnost zahtevat materialno nadomestilo za izgubljene prihodke od potencialne medelje od sponzorjev.

Verjetno bo pritožba SZS na FIS zavrnjena z obrazložitvijo, da je Domen kriv, ker je odložil smuči na mesto, ki ni predvideno za to, čeprav je sedaj že jasno, da takega mesta na tej letalnici ni bilo in bi moral "mož z marelo" pridržat smuči.

Kakorkoli, ena mreža ali pa navadna elastika/španar bi rešila vse.

• Všeč mi je
Reactions: zakon

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
4.115
-934
113
150.000.000 km away
Kaj tako komplicirate ... pač se je zgodilo.
"Gremo dalje". Tega nisem rekel jaz, to je izjava Domna.
In edino pravilna. Za nazaj se je brezveze sekirat.

Pomembno je le to, da je z drugim poletom dokazal, da bi "sezul" Norvežane (če bi skočil tudi prvič). Za kaj več pa ekipno s samo Domnom in Anžetom (v primerjavi z AT in JAP) trenutno nismo sposobni.

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.898
10.931
113
Kaj tako komplicirate ... pač se je zgodilo.
"Gremo dalje". Tega nisem rekel jaz, to je izjava Domna.
In edino pravilna. Za nazaj se je brezveze sekirat.

Pomembno je le to, da je z drugim poletom dokazal, da bi "sezul" Norvežane (če bi skočil tudi prvič). Za kaj več pa ekipno s samo Domnom in Anžetom (v primerjavi z AT in JAP) trenutno nismo sposobni.
To je pravilno za Domna in skakalce, zveza pa naj kar podkuri FISu, če ne drugega zato, da se bo od zdaj naprej vedlo kam dat smuče če te pokličejo na kontrolo na zaletišču, ne pa da se gredo amaterizem, ki bi lahko koga stal glave in ne samo Slovenije medalje.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.154
5.803
113
Skoki in pravila v zvezi z njimi so se v zadnjih letih precej izboljšala. Saj še se spomnimo, kako je tekma zgledala, ko ni bilo vetrnih izravnav, sprememb zaletnega mesta med serijo in podobnega? Skočilo tričetrt skakalcev v seriji, sprememba razmer, sprememba zaletnega mesta in skakalci, ki so že skočili, so na koncu skočili še enkrat, serija pa se vlekla.
Dogodek bo mogoče uredil, kako opremo mora organizator zagotoviti v bližini mesta za kontrolo. Verjetno bi bilo bolje, da obstaja namensko stojalo za odlaganje smuči kot zanašanje, da je tam oseba, ki jih prime. Pa še kaka mreža, ki lovi pobegle predmete ...

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.035
1.228
113
Skoki in pravila v zvezi z njimi so se v zadnjih letih precej izboljšala. Saj še se spomnimo, kako je tekma zgledala, ko ni bilo vetrnih izravnav, sprememb zaletnega mesta med serijo in podobnega? Skočilo tričetrt skakalcev v seriji, sprememba razmer, sprememba zaletnega mesta in skakalci, ki so že skočili, so na koncu skočili še enkrat, serija pa se vlekla.
Dogodek bo mogoče uredil, kako opremo mora organizator zagotoviti v bližini mesta za kontrolo. Verjetno bi bilo bolje, da obstaja namensko stojalo za odlaganje smuči kot zanašanje, da je tam oseba, ki jih prime. Pa še kaka mreža, ki lovi pobegle predmete ...
Moram, ja, sploh takrat ko je Jože Šlibar postavil svetovni rekord z 144 m. Sploh nobenemu ni bilo jasno kako je bilo to mogoče ker skoraj nihče ni vedel z njega..... Napisal po spominu tako če kak podatek ni točen pomeni da mi spomin že peša.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.203
4.258
113
141 m. ;)

Sicer pa vetrna izravnava, premik zaletnega mesta, vetrni koridorji,... vse to je izključno zaradi TV prenosov, ker če ne bi šli v modernizacijo, noben več ne bi prenašal "4 urnih špagetov".

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija in Pepe

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
21.663
13.559
113
kod Džej-Zija
Tudi jaz. Ampak me je vedno nerviralo tisto začenjanje znova. Najbolj na živce mi je šel pa tisti kretenizem iz Planice, ko se FIS domisli, da je najdaljši dovoljen skok 190 m in niso priznali daljših dolžin. WTF

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.203
4.258
113
So zadnjič nekaj razlagali o tistem neuradnem svetovnem rekordu Red Bulla - mislim Rjojuja Kobajašija, da je bila taka "akcija" pripravljena že 10 let nazaj v avstrijskih Alpah, ampak je FIS zagrozil vsem skakalcem, da bodo imeli dosmrtno prepoved nastopanja in so se vsi "pokakali".

Tole na Islandiji pa je vsekalo ko strela z jasnega, saj je bilo vse v tajnosti pripravljeno, skakalnica pa v naslednjih dneh porušena.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.950
1.373
113
Mene preseneča to, da se tile stari dečki z malo preveč kilami, ki sodelujejo zgoraj, nikoli ne zvrnejo po tistih štengah ob strani... Ali da se (bognedaj) kdaj kdo ponesreči dol zapelje...

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.154
5.803
113
Trideset let od zgodovinske zmage Primoža Peterke
S Peterko smo prvič res začutili, da smo v skokih velesila. Meni se zdi prav, da se tega spomnimo in spominjamo, čeprav se Peterka brez smuči ni ravno super odrezal.
Ne dvomim, da so skoki za psiho športnika hud preizkus. Skok traja kratek čas, odločajo malenkosti. Cel čas, dokler tekmuje, mora zelo paziti na težo. Neprestano odrekanje pri hrani. Treningi so bolj na eksplozivnost kot na kurjenje kalorij. Velika razlika od kolesarjev, kjer je nizka teža tudi ključna za gorske etape. Ampak kolesar ogromno kalorij skuri. Skakalci, ki uspejo zelo mladi, se soočijo še s tem, da se njihovo telo še spremeni zaradi odraščanja in je potreben drug pristop (če sploh obstaja) za enake vrhunske rezultate.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji