Branje znakov

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.747
1.079
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Kakšne mate izkušnje s tem? Ne vem kako je pri drugih vozilih, pri meni je recimo tak, da ko avto recimo na regionalki pred križiščem izven naselja prebere znak 50 to upošteva. Ok, vse lepo in prav, ampak ko prevozim to križišče je dalje spet 90 km/h, če ni novega znaka (vsaj tako so me učili). In ker ni novega znaka, mi avto potem kaže omejitev še vedno tisto, ki jo je prebral pred križiščem. So novejši avtomobili kaj bolj pametni v takih situacah?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.469
4.950
113
Branje znakov bi moralo biti v sozvočju z navigacijo, ki bi naj imela upoštevana vsa pravila - branje bi jo le dopolnjevalo tam kjer se postavi kak nov znak in začasni znaki.

Ponekod je, ponekod pa ni. Nima tu dosti veze starost avta pač pa navi sistem, ki ga uporablja, meni je na Citroenu TT in branje znakov delalo precej bolje kot na Tesli gugl in branje znakov, pa vseeno ni tragično. Se pa vidi, da recimo nekatere cesta znotraj Maribora nimajo vnešenih pravih omejitev (tabel ni).

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.753
1.640
113
Kakšne mate izkušnje s tem? Ne vem kako je pri drugih vozilih, pri meni je recimo tak, da ko avto recimo na regionalki pred križiščem izven naselja prebere znak 50 to upošteva. Ok, vse lepo in prav, ampak ko prevozim to križišče je dalje spet 90 km/h, če ni novega znaka (vsaj tako so me učili). In ker ni novega znaka, mi avto potem kaže omejitev še vedno tisto, ki jo je prebral pred križiščem. So novejši avtomobili kaj bolj pametni v takih situacah?

No to je tudi razlog recimo, zakaj se jodlarji in drugi vozijo 10km 50 na uro. Ker oni cakajo na znak, ki preklice omejitev. Isto verjetno, kot tvoj avto.

• Všeč mi je
Reactions: Janch

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.492
4.880
113
Za naše pravilo križišča je navi osnova (še človek včasih ne ve kdaj je tisto "kategorizirano križišče" dejansko pravo da razveljavi znak, ker ga ne vsako), je pa tud res da NAVI kdaj fali pa kje poberejo znake stran, pa še vedno potem sili po svoje (to rešijo načeloma redni updejti kartografije, super če imaš OTA opcijo oz. še boljše "live navi" kjer pobere omejitve direktno, ko štartaš routo sveže s serverja).

V sloveniji skratka kar se mene tiče je to zakonsko piskanje ob prekoračitvah neuporabno ker:
1. je kultura urejanja cest balkanska (znak za omjjitev postavijo za razveljavitev pa ne)
2. ker imamo balkanski stil vožnje (kdo vozi strikno 50km/h po avtomobilskem števcu v naselju (realno še par km manj ker števec "laže")? to ti že blendajo pa prehitevajo ker oviraš promet)

... zato je funkcija za izklop nadleženega opozarjanja na dosegu tipke in če jo slučajno pozabim izkjučit takoj ko štartam jo ob prvem piskanju izkjučim.

Glede prikaza zankov ignoririram kadar vozim tam kje poznam cesto, če vozim pa neznanih krajih je pa večkrat uporabna za "double-check", ker kdaj res ne veš ali si spregledal razveljavitev znaka ali je res na široki ravni cesti še vedno 70km/h omejitev ...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.240
14.564
113
kod Džej-Zija
Meni se ne zdi tako hudo. V naseljih z omejitvijo 50 km/h jaz striktno uporabljam tempomat in nastavljeno 55 km/h. Nimam težav z blendanjem, hupanjem, gestikuliranjem itd. Če komu kaj ni prav, pa vedno lahko prehiti.

Bolj se ta balkanska kultura pozna recimo na AC deloviščih. Ampak po nizu vseh nesreč in odmevnih medijskih akcijah se tudi tu spreminja. Seveda se pa vedno najdejo metki, ki po levi s prevelikim avtom prehitevajo vse živo in se jezijo, ker jim folk na desni ne da dovolj prostora, da bi se njihov ego lahko zbasal mimo.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.492
4.880
113
Meni se ne zdi tako hudo. V naseljih z omejitvijo 50 km/h jaz striktno uporabljam tempomat in nastavljeno 55 km/h. Nimam težav z blendanjem, hupanjem, gestikuliranjem itd. Če komu kaj ni prav, pa vedno lahko prehiti.

Bolj se ta balkanska kultura pozna recimo na AC deloviščih. Ampak po nizu vseh nesreč in odmevnih medijskih akcijah se tudi tu spreminja. Seveda se pa vedno najdejo metki, ki po levi s prevelikim avtom prehitevajo vse živo in se jezijo, ker jim folk na desni ne da dovolj prostora, da bi se njihov ego lahko zbasal mimo.
Avti z lanskim letnikom proizvodnje dalje morajo piskat/opozarjat na prekoračitve in to sktrikno, torej avto 51km/h na 50km/h omejitev ti bo piskal da si prehiter. To je kar velik problem če nimaš opcije da ugasneš piskanje enostavno, ker je moteče pri vsaki vožnji.

Sam tudi ne pretiravam v naselju, tempomat na 54-56km/h kar je nekako slabih 52-54km/h z napako vozila, tolerancami radarja in vsem skupaj nisem še nikoli plačal nobene kazni. Ampak če bi šel pa na nivo "opozorila" ki mi ga avto servira bi vozil 50km/h, kar realno pomeni 47km/h po GPS. To pa kakšen dinamik v BMW že smatra za "penziča" in te gre prehitevat čez polno črto na prehodu za pešce ...

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.747
1.079
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Bom bolj pozoren, kako se obnaša, ker se mi vseeno zdi da ni vedno tako, da čaka na nov znak ki bi preklical prejšnjo omejitev. Torej potem res upošteva podatke tudi iz navigacije.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.681
688
113
Bom bolj pozoren, kako se obnaša, ker se mi vseeno zdi da ni vedno tako, da čaka na nov znak ki bi preklical prejšnjo omejitev. Torej potem res upošteva podatke tudi iz navigacije.
na passatu je tako delal ja. Bere znake in iz navi ve kje je konec. trenutni avto pa nima navi, pa samo prebre znak in potem čez neki časa izklopi prikaz znaka.

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.417
288
83
Ti celotni sistemi so precej neumni in nenatančni. Da ne omenim varnostnih sistemov, ki so obvezni v novih avtih.
V mojem avtu bere znake dokaj ok, še vedno mu uspe na določenih koncih prebrat 30 km/h (avtocesta) od ne vem kje. Iz tega razloga sem za vedno izklopil avtomatsko prilagajanje hitrosti na branje znakov ko imaš vklopljen tempomat. Je bilo čisto prenevarno, ker je nenadoma prebral namišljeno hitrost in začel zavirat na polno. Hkrati isto ne pozna kdaj je omejitve konec, če ni drugega znaka, itd,. itd.
Varnostno piskanje na prekoračitev hitrosti je katastrofa, ker piska za 1 km/h več od omejitve. Nimaš opcije nastavit nekega odmika vsaj, nimaš opcije za vedno ugasnit, razen tečno preko menijev vsakič ko štartaš avto.

Skupno vzeto je avto poln piskov in napačnih avtomatskih rešitev, ki za varnost ne naredijo nič, kvečjemu obratno. Kdor je tole uzakonil in kasneje izvedel bi morali vsi bit brez služb doma.

LjuboB

Fizikalc
15. mar 2010
478
211
43
Na najnovejših hondah samo kamera bere znake, nič navigacija. In enako narobe dela kot pri Janch . Tako da posodobitev navigacije nima veze.

Ustrezno bi morali urediti prometne znake, ampak to bo pri nas čez 100 let:

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.747
1.079
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Jah, ampak če velja pravilo, da križišče razveljavi prejšnjo omejitev, potem verjetno cestarji ne vidijo razloga zakaj bi morali po končanju križišča spet zapičit znak za omejitev (razen če je dalje ta potem nižja od 90).

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.240
14.564
113
kod Džej-Zija
Avti z lanskim letnikom proizvodnje dalje morajo piskat/opozarjat na prekoračitve in to sktrikno, torej avto 51km/h na 50km/h omejitev ti bo piskal da si prehiter. To je kar velik problem če nimaš opcije da ugasneš piskanje enostavno, ker je moteče pri vsaki vožnji.

Sam tudi ne pretiravam v naselju, tempomat na 54-56km/h kar je nekako slabih 52-54km/h z napako vozila, tolerancami radarja in vsem skupaj nisem še nikoli plačal nobene kazni. Ampak če bi šel pa na nivo "opozorila" ki mi ga avto servira bi vozil 50km/h, kar realno pomeni 47km/h po GPS. To pa kakšen dinamik v BMW že smatra za "penziča" in te gre prehitevat čez polno črto na prehodu za pešce ...
Najbrž nisem bil dovolj jasen. Torej ob moji nastavitvi hitrosti nimam problema s folkom, ki bi mi hupal ali blendal. Moj avto je sicer MY 2017, tako da teh neumnosti nima. Sem pa lani vozil nadomestnega novega Capturja in imaš prav, ob 51 km/h na 50 omejitve je že cvilil. Za popizdit.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

Robert

Guru
21. jul 2007
2.745
574
113
Tolmin
Moja "Wuhanska Škatla" kupljena lani lepo upošteva naše predpise s tem, da nima navigacije ali povezave z netom ;)
Je pa EU verzija precej SW okleščena zaradi EU predpisov, ki očitno ne veljajo za nekatere EU proizvajalce.

bev

Majstr
25. apr 2017
571
401
63
Različni avti, različne variante vsega tega. Pri mojem ugasnem piskanje za prekoračitev z enim pritiskom gumba na volanu. Ne rabim v menije. Znake bere v kombinaciji kamere in navigacije. V meniju imam nastavitev da naj prilagaja hitrost omejitvam. Ko pa hočem to aktivirati mi napiše, da je v SLO ta opcija onemogočena. Lahko pa ob spremembi omejitve pritisnem gumb na volanu in gre tempomat na omejitev oz. sem nastavil na omejitev plus 7 km.