Beraški zdravniki

  • Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

Floki

Guru
6. sep 2007
9.851
2.986
113
Vsaj 20 let ze uspešno jambramo da ni ljudi ki bi delali v zdravstvu.
Mladim tujcem pa bianco zavrnemo studij v sloveniji. Pa so delali pri nas v Domu upokojencev in podobno da so se zgledno naucili slovenščine.
Ce je ze nasa mladina tako razvajena, da bo ravno tako imela vsega polno rit, tudi ce ne hodi na siht, niti v solo.
Novo študijsko leto je pred vrati, a za tuje študente, ki si želijo študirati v Sloveniji se je začelo s šokom. Medicinski fakulteti v Ljubljani in Mariboru sta si sredi postopka premislili in med 123 kandidati nista sprejeli niti enega tujca iz držav nečlanic Evropske unije, ampak le tri Slovence brez slovenskega državljanstva. Tuji študenti so se pritožili in uspeli. Sprašujejo pa se, ali gre za sistematično odvračanje tujih študentov. Ti morajo namreč po novem, če želijo študirati pri nas, vnaprej dokazati, da imajo pet tisoč evrov. Anja Šter. https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174806949?s=tv&t=0

Veš v čem je problem tega ker ti tuji študentje bodo po končani fakulteti odšli tudi domov, za tiste ki zaradi njih niso mogli pri nas na vpis bomo pa spet izviseli. Že tako je premalo vpisnih mest za medicino sedaj jih boš pa še tujcem dajal. Ja lahko z zahtevo da naslednjih 20 let po koncu študija dela pri nas.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.148
5.754
113
pri taščici
Zakaj pa bodo odsli nazaj v Bosno. A majo dol visje plače?
Saj tudi nasih zdravnikov in sester ne moremo obdrzat in nam bezijo.
Pa dvomim da je samo denar v igri.
 

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.101
3.395
113
Če gre tukaj za, predvidevam, tuje študente iz območja ex. Juge, nazaj 100% nihče ne bo hodil.
Pri nas pa tudi ne bodo ostali, saj niso neumni.
.
Bosanec ja "B'usanc" v Sloveniji, kakor tudi npr. v Avstriji, Nemčiji, Švici...
...samo v slednjih za 3, 4 ali 5-kratno plačo, kot bi jo imel v našem, "najboljšem na svetu" DRŽAVNEM sistemu javnega zdravstva.
.
No-brainer.
 
Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
9.851
2.986
113
Zakaj pa bodo odsli nazaj v Bosno. A majo dol visje plače?
Saj tudi nasih zdravnikov in sester ne moremo obdrzat in nam bezijo.
Pa dvomim da je samo denar v igri.

Zakaj bi pa izobraževal tuje študente? imaš 205 vpisnih mest in 560 prijavljenih slovenskih študentov. Naj gredo na ekonomijo pa socialo....
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Čakalne vrste so vseeno minimalno zaradi kadrovskih težav, večinsko pa zaradi politike ZZZS-ja. ZZZS načrtuje in sklene letno pogodbo, da bo izvajalcu XY plačal 100 menjav kolena letno po ceni 2000 € (številke so izmišljene). Sistem je precej čuden in gre približno tako: če bo izvajalec naredil 120 menjav kolena, bo pač dobil plačanih 100 menjav (mogoče 110 in 10 % lahko odstopa od pogodbe), naslednje leto pa bo dobil v podpis pogodbo, da naredi 120 menjav po ceni 200.000 / 120. Samo bedak bo šel v tak biznis, zato pacienti pač čakajo. Plan se ne sme preseči. Res pa je, da ZZZS zagotavlja stabilnost financiranja v določenem obsegu. Tak udoben sistem zagotavlja, da se vse skupaj ne sesuje, ker bi ZZZS-ju zmanjkalo denarja. ZZZS pa se pač ne ukvarja s klasičnimi zavarovalniškimi tveganji, pozavarovanji in podobnim. Verjetno je vseeno vse skupaj za zavarovance ceneje. Ni pa idealno. Zamislite si, da vam nekdo rukne avto in vam zavarovalnica reče, da je za letos kvota pokurjena in se vaš avto lahko popravi naslednje leto.
Kolega je ravno pri menjavi kolena naletel na situacijo, da so mu kljub vezam v bolnici povedali, da konec leta operacija ne pride v poštev, ker je čista zguba in bo moral počakati na začetek naslednjega leta.
Vsake toliko pa poskuša ZZZS z gasilskimi akcijami kje skrajšati čakalne vrste. Sklene dodatne pogodbe z izvajalci za storitve.
ZZZS-ju tudi ni povsem v interesu, da bi bilo družinskih zdravnikov dovolj (ali preveč). Če si nekaj zavarovancev ne izbere (ne more izbrati) družinskega zdravnika, prihrani pri glavarini (pavšalu po opredeljenem pacientu). Če ima kak zdravnik v okviru javnega zdravstvenega doma premalo pacientov, bo za ZD izguba. Zato je treba umetno skrbeti, da imajo vsi dovolj pacientov. Tudi, če so slabi in bi ljudje radi od njih pobegnili. Zato se koncesije ne podeljujejo kar tako. Občine so nezainteresirane, da bi bilo zdravnikov v občini dovolj (javnih in zasebnih), ker bi lahko imel ZD premalo pacientov in bi kot ustanoviteljice morale pokrivati izgubo.
Vpis na medicinsko fakulteto je šele za temi zavarovalniškimi in političnimi forami. Ko greste na občinske volitve, odločate, če boste lahko v svoji bližini šli k zdravniku. Ne pa, koliko je študentov na medicini.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
KSZ: sem tudi jaz gledal včeraj in imam (z)mešane občutke glede teh študentov medicine.
Po eni strani je res, da medicina mora imeti zaradi vaj precej natančno določeno število študentov in če je 40 meset predvidenih za "tujce" se lahko prijavi toliko manj domačih (vključno vsi EU državljani), ki pa jih "krvavo" potrebujemo.
Po drugi strani pa nam nihče ne garantira, da bodo VSI študentje, ki bodo uspeli končati študij tudi (vsaj) nekaj časa delali v SLO zdravstvu - ne samo do zaključka specializacije.
Pa še to: tuji študentje kar lepo plačujejo šolnino!
 

LeQuack

Guru
26. avg 2007
6.808
3.336
113
40
Lj
Po novem od začetka koronavirusa zadnji dve leti se ne da dobiti več osebnega zdravnika na telefon, vsaj ne v LJ. Se ne oglašajo.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Pri nas je ravno obratno. Naenkrat se da čuda veliko stvari urediti preko telefona ali maila. Je pa tudi pri nas odvisno od sreče, kako si si zdravnika izbral. Oziroma predvsem od sestre, ki dela v ambulanti. Ona je prvi filter in ponekod je baje ta prvi filter za čas delovnega časa odložena slušalka.
 

jurek1973

Guru
3. sep 2007
3.885
810
113
Če ima kak zdravnik v okviru javnega zdravstvenega doma premalo pacientov, bo za ZD izguba. Zato je treba umetno skrbeti, da imajo vsi dovolj pacientov.
V Lj in okolici takšnih ne boš našel.

Je pa ZZZS matematika zanimiva.
Skupno število zavarovancev deli s skupnim številom zdravnikov in to številko določi kot 100% zasedenost ambulante.
In zdravnik, ki ne dosega tega 100% povprečja, je na voljo za sprejemanje novih pacientov.

Zdaj pa:
V ZD, kjer dela žena, imajo 30 ambulant. 5 jih je že dolga leta brez zdravnika. Ga ne dobijo.
Lani sta dali še 2 zdravnici odpoved,
še ena dela samo do konca meseca, pa gre,
en je umrl,
še 2 pa pišeta odpoved.
Moja je tudi tik pred tem.

Ampak, kar je najbolj zanimivo, po teh odpovedih bo zdravstvo BOLJ dosegljivo za paciente.
Vsaj po ZZZS logiki.
Ker tisto povprečje za 100% se bo dvignilo, in naenkrat bo nekaj zdravnikov več, ki bi po ZZZSjevo morali sprejemati nove paciente.

Idealno za ZZZS bi seveda bilo, da v Sloveniji ostane samo 1 zdravnik.
Ki bo v ambulanto vpisal VSE paciente.
In če se pojavi kak nov pacient, bo zasedenost ambulante padla pod 100% in vpisati bi ga moral.
 
  • Všeč mi je
Reactions: novaa in Pepe

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Matematika ZZZS je jasna samo njim. Treba je sicer priznati, da na zelo enostaven način zagotavlja finančno vzdržnost obstoječega zdravstvenega sistema, je pa hudo krivična do posameznika, ki je desetletja plačeval v sistem, ko pa rabi storitev, pa je ne more dobiti v razumnem roku. Ker je ZZZS pač tako odločil. Ali niti ni odločil, le spremljal ni, kaj se v resnici rabi in so planirane kvote, zneski stari in daleč od aktualnih cen in potreb ...
 
  • Všeč mi je
Reactions: novaa

Floki

Guru
6. sep 2007
9.851
2.986
113
V bistvu je sistem vzdržen samo za njihovo razumevanje koliko denarja pa dejansko skozi okno zmečejo se mogoče niti sami ne zavedajo bolj verjetno jim je pa vseeno ker tako ni njihov pride pa redno vsak mesec. Ti dam tipičen primer, sodelavec pred leti težave s kolenom meniskus taka poškodba da ni mogel hodit. Šel na bolniško vse do operacije 9 mesecev. Od ega je 8 mesecev seveda ZZZS plačevala stroške sicer mislim daje bilo 80% ampak to je še vedno ca 3k€. S tem da je 8 mesecev hodil z berglo (ja lahko bi skeširal za operacijo sam ampak zakaj bi...). Na koncu je dala ZZZS ca. 25 k€. Sicer ko je prišel na operacijo ga je kirurg vprašal zakaj ne prej ker bi lahko v enem tednu že hodil (kar tudi je po operaciji). In tista artroskopija je stala dobrega jurja, ZZZS pa je stran vrgla še za 25 operacij denarja kot če bi ga takoj poslali. Pa takih primerov je letno na tisoče.
 

jurek1973

Guru
3. sep 2007
3.885
810
113
Ja, tudi o tem sem že pisal.

Boljša polovica, dokler je imela še "normalno" število pacientov opredeljenih,
je v ambulanti v ZDju izvajala manjše posege.
Punkcija kolena, ni problema, 30 minut in opravljeno.
Skupaj s pripravo, izvedbo in papirologijo.

Danes: voda v kolenu - napotnica ortoped - minimalno 3 msece čakanja.
ZZZS časti 2 meseca, vsi zadovoljni. Al pa tut ne.


Al pa operacija sive mrene. (OK, tega ni delala)
Čaka 10 mesecev, ta čas ne more voziti avta, zato ga rešilec (na ZZZS stroške) 3x tedensko vozi na dializo.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.004
113
Kočevska
Včasih je bil družinski zdravnik na razpolago 24 ur na dan, sedaj pa po koncu ordinacijskega časa lahko kličeš 112, tudi če rabiš samo injekcijo proti bolečinam.
 
  • Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.101
3.395
113
Tak sistem državnega javnega je očitno "vzdržen" samo za tiste pri koritu.
Zaposlene na ZZZS in seveda dobavitelje.
.
Za paciente bi bilo pa čisto vseeno tudi, če ga takoj ukinejo in seveda nehajo pobirati prispevke zanj, ter si vsak sam uredi zdravstveno zavarovanje privat.
Ja za za nas, ki nismo več ravno najstniki, bi bilo za=bano, ker bi bile premije lahko precej visoke...
...ampak po drugi strani bi pa storitev dobil.
Kaj ti koristi poceni oz. "brezplačno" zdravstvo, če potem leta čakaš na storitev... ...=beludzbunjenog
 
  • Všeč mi je
Reactions: Matey in ales85

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.148
5.754
113
pri taščici
Ko pa poslusas cene o nabavnih cenah materialov in gradbenih delih, pa ugotovis da je v zdravstvu denarja na pretek.
Hat testiranje stane 12 evrov (ja, vem, se storitev) , test v blekarni stane 3 evre, nemska bolnica jih je kupila za manj kot evro.
Ko pa je treba sestro placat ali pa kaksnega zdravnika ki res dela in mu ne stempljajo sodelavci kartice ga pa ni.

Pa mislum da so ze rekli. Marsikdo bi bil rudi s sedanjo placo zadovoljen. Ce bi bili odnosi boljsi v kolektivu.
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf