Balkonska sončna elektrarna

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.010
1.475
113
Kolikor vem tok ob izpadu ne sme uhajati v omrežje. In tudi tehnično že števec prepreči uhajanje. S hibridno SE se oskrbuješ v otočnem načinu.
Naj me kak strokovnjak popravi/dopolni.
SE ob izpadu omrežja ne deluje, ker tehnično ne zna (mor ase sinhroniziorati na obstoječi vir, torej ali omrežje ali grid-forming inverter baterije). Števec sicer ne bi odklopil, če imaš sicer dovoljeno odajo v omrežje.
Predpis pa seveda je, da se ob iztpadu omrežja vanj ne sme oddajati.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.685
4.926
113
Prosim info vvtej temi, da ne brskam okrog: ali obicajna SE (kot jo ima povprecen Janez na kljuc) v primeru izklopa elektrike (redulcije, izpad) omogoca napajanje hise ali ne? Kolikor sem zasledil je ne. Ali je to zakonsko ali tehnicno pogojeno?
Je zelo enostavno tehnično oz. fizikalno pogojeno tako da inverter (grid) nima lastnega krmilnika za frekvenco ("kvarca"), tako da vedno dela na frekvenci kot jo ima omrežje. Če ni omrežja ni frekvence in ni toka (v AC sistemu). To je basic pogoj. Je še par drugih pogojev (certifikacija!) recimo odklopi pri previsoki ali prenizki napetosti ipd.

Druga stvar je da po zakonu lahko pri nas montriaš samo inverterje, ki so certificirani in pooblaščeni (imaš uradni seznam).

Za offgrid (hibridni sistemi) moraš it offgrid, torej imet inverter ki zna ustvarjat frekvenco in imet 1-0-2 stikalo ki odklopi fazo IN nulo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.685
4.926
113
Res je. Potem pa pride mail kjer zahtevajo podatke pa še kakšno fotografijo, vsaj v Ljubljani je tako.
Že v osnovi se zahteva dokumentacija. Jst sem poslal tehnične podatke od panelov, baterije in predvsem (kar je njim pomembno) inverterja.

Oni preverijo če je inverter na listi požegnanih in ti odprejo števec na tistih 800W.

(lista inverterjev je ista kot tista za prave SE, tako da tehnično ni nobene pravne omejitve da nebi dal za balkonsko recimo 5kw inverterja, itak bo števec poskrbel da te bodo odklopil če misliš toliko oddajat v omrežje)

jezek

Guru
24. jul 2008
6.266
2.882
113
Torej lahko tipicno SE z dvemi nelevimi rokami s par žicami in štekarji iz Obija prebrikas na avtonomijo ali ne? Če tu zanemarimo legalnost tega...

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.282
1.420
113
Že v osnovi se zahteva dokumentacija. Jst sem poslal tehnične podatke od panelov, baterije in predvsem (kar je njim pomembno) inverterja.

Oni preverijo če je inverter na listi požegnanih in ti odprejo števec na tistih 800W.

(lista inverterjev je ista kot tista za prave SE, tako da tehnično ni nobene pravne omejitve da nebi dal za balkonsko recimo 5kw inverterja, itak bo števec poskrbel da te bodo odklopil če misliš toliko oddajat v omrežje)
Lahko pa vse skupaj reguliraš naprimer z Shelley pa gre v omrežje res samo toliko energije kolikor sam Shelly kasni.
Najbolj ga zmede(jo) indukcijske plošče kjer je vsake par sekund vklop izklop.

Fotografije po vrsti, stanje včeraj, druga stanje danes, na tretji je pa situacija v "živo".

Priponke

• 1000006251.jpg
    1000006251.jpg
    579,5 KB · Ogledi: 9
  • 1000006252.jpg
    1000006252.jpg
    577 KB · Ogledi: 9
  • 1000006253.jpg
    1000006253.jpg
    648,4 KB · Ogledi: 10

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.495
316
83
Pa usmerimo debato v balkonsko se in tč. Na delu se je razvila precej segreta debata na to temo. Kolega trdi in je sveto prepričan, da se splača tč in balkonska. Sam menim nasprotno, da vsaj pozimi ni racunice. Kaj meni Alter ?