Talna WC školjka

mtl

Guru
19. jul 2007
11.255
879
113
Kras
www.mtl.si
Ima kdo izkušnje s talno WC školjko Ideal Standard Tesi Aquablade?
Imam namreč dve vprašanji:
- kako se obnese izpiranje? Ali zaradi tega, ker je izpiranje tik pod pokrovom školje, pride kaj kaplic na pokrov školjke s spodnje strani?
- točno ta školjka je namenjena talni ali stenski vgradnji. Posledično je potrebno pri talni vgradnji dokupiti nov kos, da povežeš s talno odprtino (fotografija spodaj na desni strani). Skrbi me, ker je to še eno potencialno mesto za puščanje (vode ali smradu). Kakšne so vaše izkušnje, če ima kdo tako narejeno?
v49701-100.jpg

Še školjka sama:
v49701.jpg

In pa video, kako deluje izpiranje:

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
286
63
28
Moj pogled ...

Pri hiši je podobna školjka po sistemu talna/stenska vgradnja. Naša niti nima teh robov za izpiranje, je brez.
Ne kaže, da bi karkoli špricalo po pokrovu.
Koleno, za talno vgradnjo tesni, se nimaš kaj bati. Lahko pa dodatno tesniš, samo kdo bo to jemal narazen, ko bo treba (in bo treba).

Oglašam se bolj zaradi načina vgradnje deske. Zaradi možnosti stenske vgradnje zadaj nimaš dostopa do lukenj za vijačenje deske. Tu pridejo v poštev posebne izvedbe s sidranimi vijaki (del vijaka s sidrom na koncu spustiš v luknjo od zgoraj in zategneš). Te so dražje, tako kot sama školjka. Verjamem, da zate to ni težava. Zame je ta pristop zoprna zadeva iz več razlogov. En je, da se nam je pri enem vijaku že odkrušil del keramike okoli luknje. Posledično sem skoraj doktoriral, da sem ugotovil kakšen princip je to (nisem sam vgrajeval). Pač sem sidro zamaknil in zaenkrat drži. Sem omenil, da je ta sistem nekaj dražji? Samo po sebi to ni težava, bi pa človek pričakoval, da je zadeva kakovostna. Mogoče sem samo imel smolo...
Drug problem je deska sama, tudi ni bila najcenejša. Kaže, da je po par letih postala porozna, da je groza. Dežurni čistilec je na spodnji strani samega sedalnega dela polil čistilo za čiščenje školjke (iz račke) in pustil par minut. Pozna se. Da ne omenjam, da se poznajo pare od kisline, ki sem jo uporabil za topljenje vodnega kamna (se pač nabere ....). Sem omenil da ni ravno najcenejša?
Oboje skupaj je težava, ampak prav. To kar me najbolj moti je precej omejen izbor desk za ta način vgradnje. Po domače; ne moreš v trgovino in izbrati nekaj kar ti je všeč brez da preveriš ali boš lahko vgradil. Pa še se nategneš, vsa jaz sem se. V bauhausu sem pogledal katere deske bi lahko dal direktno na obstoječi sidrni vijak, vse premeril na razstavljeni deski na zidu, štima, vzamem škatlo pod to razstavljeno desko, doma odprem, deska je taka kot razstavljena v trgovini, patent za vijačenje pa popolnoma drugačen. V glavnem jeba, lahko jo samo gledam. In manjka samo še malo, pa bom to vrhunsko školjko brez roba vrgel ven in vzel čisto navadno za par deset eur. Bom vsaj lahko menjal dile po mili volji ....

No, iskreno; ker nima roba pod katerim bi tekla voda za izpiranje je čiščenje same školjke res enostavno in brez vodnega kamna pod robom (ker ga pač ni). Temu se pri školjkah z robom ne da ogniti, razen če wc račka res poje na par dni...
Ampa tvoja školjka rob ima, samo manjšega/ožjega in bolj skritega? Torej imaš vse potencialne minuse. Upam, da se ti izide, vsaj glede deske.
Pod črto, če mene vprašaš te to kar te skrbi nima kaj skrbeti. Potencialne skrbi imaš drugje ...

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.618
402
83
35
Jaz imam to školjko s stensko vgradnjo. Nič ne šprica in lepo izpira, niti ni težav s čiščenjem. Bi še enkrat kupil.

• Všeč mi je
Reactions: mtl

mtl

Guru
19. jul 2007
11.255
879
113
Kras
www.mtl.si
Školjka nabavljena in montirana.
Z vodo ni težav, tudi stilska je, ampak je pa presenetljivo majhna, tako da če bi še enkrat nabavljal, je ne bi več vzel.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.255
879
113
Kras
www.mtl.si
To so pa te moderne zadeve. Isto recimo s kvadratmi lijaki z ravnimi robovi noter. Izgleda super, ko čistiš pa vsakič preklinjaš.
Je pa ta školjka vsaj v kopalnici, ki se manj uporabja.