Akutni perikarditis - vnetje osrčnika

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.309
1.327
113
Torej na kratko tole imam še trenutno.
V bolnici sem bil čez cele velikonočne in 1. majske praznike prejšnji teden pa so me spustili domov. Zdravili so me v bolnici vseh 12 dni z ibobrufenom najprej 400 mg na 8 ur potem pa 600 mg na 8 ur. Zadnje dni pa so dodali še Concor COR 2,5 mg zjutraj in za povrh še helix 3 x na dan (ker sem se kao sekiral).
Zdaj sem doma že dober teden in imam po zadnjem UZ srca še čisto malo vode v osrčniku in bi naj počasi začel zmanjševati tablete. Concor bi naj zmanjšal na pol tablete in ga po 1 tedno ukinil enako pa bi ibobrufen začel jesti na 12 ur in to 400 mg (od kar sem doma sem imel predpisano 400 mg na 8 ur) in ga tudi ukinil po 1 tednu.
Kar me bega je to, da mi vsak zdravnik drugače pove o tem koliko se naj sedaj pazim. V bolnici so me recimo strašili in trdili, da moram vsaj kakih 4-6 tednov počivati doma na bolniški potem pa še par mesecev nobenih večjih naporov (ala Pohorje in podobno, ker bom drugače spet v bolnici in lahko pride do odpovedi srca,....Sedaj po UZ pa pravi zdravnica, da ni neke sile in da naj kaki mesec počivam se in potem normalno spet posvetim vsem aktivnostim, tudi športnim.
Se je pa zadeva očitno razvila in rahle pljučnice za katero nisem vedel oz. so jo prepozno odkrili in je že zadeva šla naprej na osrčnik.
Torej ima kdo kaj strokovnega znanja iz tega področja in kakšen nasvet kako naprej, da ne bom kaj za...bal ker pred mano je še mnogo let in rabim srce v polni funkciji.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Kardiologinja ki ti je naredila UTZ srca je lepo povedala. Kar pa ne pomeni da cez 6 tednov startas na polno. Kdaj imas kontrolni UTZ?
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne vem točno, kakšen odgovor pričakuješ na tem mestu...

Imel si (imaš) resno bolezen srca, ki lahko nezdravljena ali slabo zdravljena pušča resne posledice v smislu prirastlin perikardialne vreče, kar vodi v kronično srčno popuščanje.

To ni prehlad, kjer se lahko malo "igraš".


Strašenje je povsem na mestu. V prihodnjih tednih je idealno, da srce dela na absolutnem minimumu. Predvsem je pomembno, da je volumska obremenitev kar se da nizka, da bo trenja med mišico in osrčnikom karseda malo. Ob nekem mišičnem delu bodo vsekakor potrebe po krvi večje in bo tudi srce začelo delati na polno.

Tako da hitro začni razmišljat, katere knjige boš prebral v teh pomladnih mesecih in katere filme boš pogledal.
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.309
1.327
113
No to sem iskal. Skrbi me namreč to, da bi mi moj zdravnik s koncem prihajajočega tedna zaključil bolniško in me dal delat. Po drugi strani pa pravijo kardiologi, da moram še lep čas počivat in to. Pa nisem neki delomrznež da ne bo kdo mislil, samo ne bi ravno šel še enkrat v bolnico ker teh 12 dni je bilo čisto dovolj.

Kontrolni UZ srca pa ni bil omenjen vsaj rekla ni nič. No mogoče bo kaj pisalo na končni odpustnici iz bolnice, ki jo bom upam da kmalu dobil.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Mirovanje bo omenjeno tudi na odpustnici, kar bo temelj za podaljsanje bolniskega staleza pri tvojem osebnem zdravniku preko zdr.komisije.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.256
3.670
113
davorinm.wordpress.com
Sporoči, če ti bojo po 1 mesecu prekinili bolniško in jo potem znova začeli, ali jo bojo dejansko nadaljevali.
smile-1.gif
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.309
1.327
113
Bom videl zdaj v četrtek ko bom imel pregled pri pulmologu kako bo naprej. Bi pa me moj zdravnik drugače slabe 3 tedne po tem ko sem prišel iz bolnice poslal delat. Je namreč s petkom predvidel zaključek bolniške.
Čuden je ta sistem zdravljenja. Najprej ti rečejo kako je zelo hudo potem pa bi te kar vsi poslali takoj nazaj delat.
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.309
1.327
113
Evo da malo posodobim zadevo. Še zmeraj na bolniški in bom sedaj že v drugo šel na komisijo kjer bodo ocenili mojo zmožnost za delo. Osebni zdravnik je namreč "zaskrbljen" zaradi tega ker še zmeraj precej kašljam, čutim bolečino v področju srca in okolice in se ob naporu tudi precej zadiham (bolj kot včasih). Pa dodatno ga skrbi klima v službi, ki pravi da lahko zadevo zelo poslabša.
Sam pa še zmeraj občasno čutim bolečino v področju prsnice in pa pod levo "podpazduhu". Ta zadnja se zadnje dni ko sem imel malo več stresa in sekiranja širi v področje ramena in vratu.
Kako koli upam, da bo zdravnica, ki me je zdravila v bolnici naslednji teden držala "besedo" in mi res naredila še en UZ srca ker me zadeva malo skrbi!
 

jello

Guru
22. sep 2008
9.568
3.436
113
Kakšni so bili pa simptomi da si sploh šel k zdravniku? Enaki kot pri običajnem prehladu? Milsim kako pride do tega da sploh ugotoviš da imaš pljučnico? Ker predvidevam da ob prvem obisku ti samo reče veliko pit in napiše lekadole?
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.309
1.327
113
Najprej sem imel zelo možno topo bolečino v predelu prsnice, ki je trajala par dni pa izginila in se spet pojavila za kaki teden. To se je vleklo kakih 14 dni do 3 tedne. Ves čas pa sem imel zelo suh kašelj. Potem pa sem v zadnjem tednu začutil bolečino nekako čez celo širino spodnjega dela prsnega koša in vsakič ko sem se vlegel na bok se je bolečina okrepila (sploh na desnem boku kjer je bil izliv v pljučih). Pa pojavila se je rahla vročina do 37,8%. No in to je bil razlog, da sem zagnjavil osebnemu zdravniku in si potem po vezah uredil pregled pri pulmologu v 2 dneh (brez vez bi moral čakati 3 tedne). Ta pa je na podlagi starih in novih slik ugotovil, da pljučnica niti ni tako kritična, ampak je večji problem zelo velika senca osrčnika in visoka vrednost CRP v krvi (130 - normalno je do 5), ki je kazala na perikarditis ali pa celo miokarditis. No in od tam sem bil poslan direktno v bolnico, kjer sem tudi ostal potem 12 dni.