Nakup minibagra na aliexpresu?

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
315
75
28
Samo a ni za 10 jurjev potem morda bolj smiselno nabaviti rabljenega japonca?

Poglej kaj dobiš za ta denar od (relativno) znanih znamk. Mene je minilo, raje novega kitajca (pošteno opremljenega) za ta denar ...

Težava, pri uveljavljenih znamkah je, da se visoko cenijo tudi zelo zgonjene mašine (večinoma uvožene iz tujih dražb; ideja - poglej sam te dražbe). Kar je zate seveda prednost, ker ga nameravaš prodat naprej. Samo kupca boš moral najt za pošteno ceno :evil:.
Sosed je svojega že popravljal, pa je bil pozoren, da ni kupil zgonjenega in je dejansko lepo ohranjen. Dal pa je se mi zdi 12 jurjev (JCB).

Silos

Fizikalc
6. jun 2024
61
104
33
Problem pri znamkah so tudi cene rezervnih delov. Enemu z našega konca je na 2t Takeuchiju odletela "klaviatura" hidravlike. Paše samo original. Cena 4k. Pri bagru za 10k je to praktično ekonomska totalka.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.673
4.916
113
Sem lani kupil kitajca Hofman. Odlično dela, sedaj imam že 160 delovnih ur, ker gradim hišo, malo čuden teren in je ogromno dela. Se strinjam z vsem, kar je Silos napisal. Na začetku je kar muka, ampak sem hitro navadiš in ga potem z lahkoto krotiš (sploh cukanje, če delaš 2 potezi hkrati, ne cuka), kakšni izkušeni bageristi jih grajajo in se norčujejo, ker so vajeni luksuza na pravih podobnih strojih vrednih 5x več.
Za enega amatera pa super zadeva. Sem dolgo iskal tudi kaj rabljenega priznanega proizvajalca, pa pod 20.000eur ne dobiš nič pametnega, pa še pri teh te čaka nek nepričakovan strošek, da ko da se ne splača kupiti rabljenega. Jaz sem tega vzel samo za to, ker je edini od 1t, ki lahko tako visoko dvigne, da lahko kipa na traktorsko prikolico. Kar sem ostale poskusil, so bili prenizki.
To cukanje oz. direkt mehanski ventili in črpalka ki ni variabilna (in nepovezana na motor, tako da ta ropota ves čas z istimi obrati) je obup. Če greš s 16T bagra 30 let starega na te kitajce delaš kot alkoholik zjutraj, bolj tresavo ... ja mogoče se navadiš, ampak nekako mehka hidravlika že 30 let ni luksuz ampak osnova in ti kitajci je nimajo.

ZA prebrodit krizo srednjih let so mogoče ok nakup, samo če misliš kaj resno delat kupi nekaj japonskega/usa/evropskega, četudi rabljeno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.673
4.916
113
Problem pri znamkah so tudi cene rezervnih delov. Enemu z našega konca je na 2t Takeuchiju odletela "klaviatura" hidravlike. Paše samo original. Cena 4k. Pri bagru za 10k je to praktično ekonomska totalka.
Če ni eksotika dobiš danes kitajske nadomestke za 1/10 cene. Naročam na pol leta za enega 16T bagra pa podobnega harversterja dele pa ni nekaj posebnega, original je pa jasno "komercialana cena". Recimo samo prva šipa za 16T bagra je 2k eur, pri kitajcih s poštnino je 300 eur (i nje šipa = steklo, ni to plastičen nadomestek ki postane moten čez 1 leto).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.347
3.687
113
Marlbor
To cukanje oz. direkt mehanski ventili in črpalka ki ni variabilna (in nepovezana na motor, tako da ta ropota ves čas z istimi obrati) je obup. Če greš s 16T bagra 30 let starega na te kitajce delaš kot alkoholik zjutraj, bolj tresavo ... ja mogoče se navadiš, ampak nekako mehka hidravlika že 30 let ni luksuz ampak osnova in ti kitajci je nimajo.

ZA prebrodit krizo srednjih let so mogoče ok nakup, samo če misliš kaj resno delat kupi nekaj japonskega/usa/evropskega, četudi rabljeno.
Ne moreš primerjati 16t bagra s to igračko, ne glede na starost. S 16toncem se v minuti ubiješ, če bi tako primitivno bile narejene hidravlike. Sem imel na sposoji pred tem enega 1t bobcat, pa se dela z njim isto kot kitajcem, cena novega pa je 30.000eur. Sam sem skoraj 1 leto iskal nekaj rabljenega, pa pod 20.000eur nimaš nič uporabnega. Preveč lufta, preveč curi iz vseh strani, gosenice čisto zanič, yojsticki s pokvarjenimi tipkami in vsaka najmanjša malenkost žal stane od 500eur naprej. Potem sem se vpičil v traktorski zadnji kopač, ampak tisto je pa res nauporabno, stane pa toliko kot kitajski bagerček, tako da sem potem na tem pristal.
Zadeva je pa odličen nadomestek lopate in krampa pri urejanju okolice.

Priponke

• Brez naslova.jpg
    Brez naslova.jpg
    129,3 KB · Ogledi: 120
  • Všeč mi je
Reactions: mtl in Feniks

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.673
4.916
113
Tamala Kubota ima mehke ventile, elektronski gas, pa variabilno črpalko (oz. mogoče vezano na gas pa je statična) in deluje enako "gladko" kot 40T bager.

Kot sem pa rekel, še vedno se da navadit in še vedno je boljše kot lopata. S tem da pod lopato se težko ubiješ, s temi minibagri pa BP (novejši brandname minibagri recimo imajo senzor nagiba pa enostavno odklopijo hidravliko pa še ugasnejo motor če si ti idiot).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.673
4.916
113
Pa drugače "večji" kitajski bagri ponujajo precej za svojo ceno, tam od 3.5t dalje se že splača gledat če misliš delat "za lastne potrebe". Tudi večje zverine ki se trenutno pojavjasjo na trgu zaradi "javnih razpisov" (najnižja cena) so baje čisto ok in razen "predsodka" da so kitajci jim tehnično nič ne manjka. Kako bodo delali čez 30 let, kje boš dobil dele ipd., je pa druga stvar ...

tin01

Fizikalc
31. okt 2007
457
23
28
Samo za info : za enako ceno jo prodajata tudi Obi in Bauhaus v Avstriji.

Malo večjega tudi imajo na zalogi :::

mtl

Guru
19. jul 2007
11.439
1.057
113
Kras
www.mtl.si

Razumeti je potrebno, da so tile Kitajci namenjeni nekomu, da nekaj naredi okrog hiše, ne pa profesionalni uporabi.

Sem včeraj imel možnost se poigrati s takim 1.2T kitajcem in tisto rukanje zelo verjetno hitro odpraviš, ko se navadiš na uporabo in kje cukne. Pač prej ročko spustiš ;).
Sem malo v dilemi, moram razmisliti vse skupaj, predvsem pa še, kje bi potem postavil lopo za tako zadevo :).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.673
4.916
113
Sej če kupiš tole igračo potem obvezno rabiš še tisti mini-demper da odvažaš pa kipaš material. Skratka časi ko si se igral v peskovniku se ti vrnejo nazaj, samo igrače so večje! ;)

Glede ročk se nikoli ne navadiš ker so dejansko zelo blizu on-off, to cuka pa če se še tako trudiš, poleg tega ti cela roka oz. bager zavibrira ko ustaviš hidravliko in je kar dobro "tresoče". Da bi 8h na takem delal ne vem če me nebi bolel križ bolj kot pa če kopljem jarek s krampom in lopato isto časa.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.774
6.627
113
Samo za info : za enako ceno jo prodajata tudi Obi in Bauhaus v Avstriji.

Malo večjega tudi imajo na zalogi :::

Popravite me če se motim, ampak bager mora imeti dizelski motor, ker tole je bolj kot ne kosilnica?

Silos

Fizikalc
6. jun 2024
61
104
33
Sej če kupiš tole igračo potem obvezno rabiš še tisti mini-demper da odvažaš pa kipaš material. Skratka časi ko si se igral v peskovniku se ti vrnejo nazaj, samo igrače so večje! ;)

Glede ročk se nikoli ne navadiš ker so dejansko zelo blizu on-off, to cuka pa če se še tako trudiš, poleg tega ti cela roka oz. bager zavibrira ko ustaviš hidravliko in je kar dobro "tresoče". Da bi 8h na takem delal ne vem če me nebi bolel križ bolj kot pa če kopljem jarek s krampom in lopato isto časa.

Jaz sem se sčasoma navadil. Pride v mišični spomin, da na začetku/koncu počasi in z občutkom premikaš ročico. Tako kot pri bremzanju z avtom do zaustavitve čisto na koncu rahlo popustiš pedal, da ne cukne ob zaustavitvi.

Je pa na začetku, dokler ne pogruntaš kako in kaj, lahko tudi nevarno, ker ne pričakuješ, da bo cuknilo in lahko cel bager zaniha.

In še ena zoprna, ti poceni modeli nimajo blokad na hidro pogonih gosenic, tako da so bolj ali manj za delo na ravnem. Na naklonu gre samo, če se v smeri naklona blokiraš s "plužno desko".

• Všeč mi je
Reactions: Feniks

Silos

Fizikalc
6. jun 2024
61
104
33
Popravite me če se motim, ampak bager mora imeti dizelski motor, ker tole je bolj kot ne kosilnica?
Na US forumih sem videl, da dosti kupujejo te z benz motorjem tam. Ne vem zakaj, dizel ni tako samoumeven pri njih. Mogoče tudi kaj v zvezi z ekologijo v nekaterih zveznih državah (npr. Kalifornija), ker nima DPF. Zvok je res kot od kosilnice. Glede moči ne bi smelo biti razlike sicer, ker 10KM je 10KM, podatkov o navoru pa nisem šel primerjati.

Pbutec

20. jul 2007
15.347
3.687
113
Marlbor

Na mojem je cukanje zgolj pri spustu celotne roke, ta je tudi največji cilinder. Zadevo enostavno ukrotiš s hkratnim še enim gibom, recimo špušcaš celo roko in hkrati odmikaš žlico. V tem primeru ni nobenega cukanja.

Pbutec

20. jul 2007
15.347
3.687
113
Marlbor
Ta gib je tudi na isti ročki, tak da se hitro navadiš. Ko spuščam celo roko, gre ročka k sebi, hkrati pa jo pridržim malo desno, ali pa tudi levo, tako da že pri spuščanju ciljaš kje boš zagrabil, pa tudi cukanja ni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.673
4.916
113
Na mojem je cukanje zgolj pri spustu celotne roke, ta je tudi največji cilinder. Zadevo enostavno ukrotiš s hkratnim še enim gibom, recimo špušcaš celo roko in hkrati odmikaš žlico. V tem primeru ni nobenega cukanja.
Sam to je metoda ki povzroči to da ti pade pritisk, ker tile stroji so narejeni da črpalka zmore samo en cilinder naenkrat, če vmes premikaš dva se moč na posameznem cilindru zmanjša na pol in potem je manj "cukanja" ampak je tudi bolj počasi vse skupaj.

Drugače obstajajo opcije modifikacij teh bagrov, od zamenjave komplet ventilov na elektronske pa potem "dig by wire", menjave črpalke na variabilno s senzorjem tlaka ipd. samo to vložiš noter za še dva taka bagra denarja ...