Cela štala

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.180
241
63
Danes me kliče mati.... kuhinjska omara (viseča) je začela nekaj "pokati in prasketati", po šihtu grem pogledat, kaj je, in evo rezultatov. Kuhinjski elementi so bili narejeni po meri leta 2000, mizar pa je že v penziji, a menda še kaj naredi za nekdanje stranke. Kako je to sestavljeno, pa itak ve samo on.

V glavnem, ko sem spraznil vse police in police tudi odstranil, sem videl, da so na sredini omare popustili neki leseni štifti. Posledično se je vse povesilo, tudi police so zakrivljene. Če je teža zdržala 25 let, najbrž ni krivo to, pač pa je vsaj po mojem amaterskem mnenju popustil lim na teh štiftih.. ali kaj drugega :rolleyes:.

Kako zdaj to sanirati, ima kdo kakšno idejo?

Še nekaj fotk, kako vse skupaj izgleda.

20250807_184045.jpg
20250807_184057.jpg
20250807_184251.jpg
20250807_184300.jpg
20250807_185841.jpg

20. okt 2008
333
29
28
Zadeva popustila zaradi preobremenjenosti oz. teže na policah. Najbolje je, da se omarica sname, v lesne lamele doda lepilo za les in obteženo dodobra posuši. Sam bi za "ziher" dodal še kakšen kotnik v notranjosti omare za dodatno fiksiranje. Če je možno bi bilo verjetno dovolj tudi da iz zgornje strani omare dodatno privijačiš skupaj zgornjo ploščo in stranice omare.

Pa seveda po popravilu obremeniti omarico malo bolj po pameti ...

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.180
241
63
Zadeva popustila zaradi preobremenjenosti oz. teže na policah. Najbolje je, da se omarica sname, v lesne lamele doda lepilo za les in obteženo dodobra posuši. Sam bi za "ziher" dodal še kakšen kotnik v notranjosti omare za dodatno fiksiranje. Če je možno bi bilo verjetno dovolj tudi da iz zgornje strani omare dodatno privijačiš skupaj zgornjo ploščo in stranice omare.

Pa seveda po popravilu obremeniti omarico malo bolj po pameti ...
Ja ne vem, 25 let je več ali manj ista roba notri, pa je zdržalo težo. Snemanje omare je pa drug projekt. Vse skupaj je dolgo cca. 2m, plus še kotni profil se drži zraven. Zgoraj je zaprto še z neko okrasno lajšto čez celo dolžino. Saj če bo ta mizar, ki je delal prišel pogledat, drugače bom pač moral nekoga drugega najti. Morata biti vsaj dva, da bi tole razmontirala.
Drugače sem jaz razmišljal enako, kaj narediti, a največji problem bo to dobiti dol. Pa najbrž bo treba nove police, ker te so zdaj zakrivljene.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.485
7.800
113
pri taščici
Poloce so krive ker so dolge in ker je bilo precej krožnikov na njej. Ce bi imel kozarce za sampanjec se to ne bi zgodilo ;)
Drugace se pa kar strinjam s predlogom zgoraj.
Nekaj dni boste brez omaric.
Ce jih bo smotrno in mozno popravit dovolj kvalitetno.
Vsaka stvar se stara, z vsako naslednjo edicijo je slabsi material običajno

22. jul 2007
14.237
2.139
113
124
Tole se da rešiti brez razdiranja s pritrditvijo kotnikov znotraj omarice in ponovnim lepljenjem kjer je lepilo popustilo, seveda pod omarico za ta čas podstaviti nekaj, da zadevo drži v liniji in pustiti par dni, da lepilo zagrabi.
Notranje ukrivljene police obrneš naokrog in se bodo same pod težo zopet zravnale, seveda ne bodo čisto ravne kot nove.
Pa nalagati posodo po pameti, predvsem manj da se zadeva ne ponovi.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.949
10.231
113
Ja ne vem, 25 let je več ali manj ista roba notri, pa je zdržalo težo. Snemanje omare je pa drug projekt. Vse skupaj je dolgo cca. 2m, plus še kotni profil se drži zraven. Zgoraj je zaprto še z neko okrasno lajšto čez celo dolžino. Saj če bo ta mizar, ki je delal prišel pogledat, drugače bom pač moral nekoga drugega najti. Morata biti vsaj dva, da bi tole razmontirala.
Drugače sem jaz razmišljal enako, kaj narediti, a največji problem bo to dobiti dol. Pa najbrž bo treba nove police, ker te so zdaj zakrivljene.
Glede na to, da je kuhinja stara 25 let jest ne bi kompliciral. Od spodaj in od zgoraj bi zvrtal po dve luknji na stranico, samo čez prečno ploščo, v vertikalo grejo direkt, moznike namazal z lepilom in zašraufal s spaksi za iveral, bo držalo bolje kot vsak kotnik. To bo prijelo za nadaljnih 25 let. Police pa obrni okoli, škoda denarja za nove. Če mati moti se dobi plastične čepke za pokrit glave vijakov od spodaj. Seveda bi tako sešraufal skupaj komplet omarice ne samo teh ki so popustile.

brane_new

Guru
10. feb 2008
18.594
2.446
113
Snemi dol samo če ni projekt. Vse zvito tudi nazaj ne boš mogel dati.

Na prvi sliki. Tam ko se je ven staknilo vse stične površine namaži z lepilom.
Ko bo sestavljeno dodaj - po globini omarice - še en L kotnik privijačen na stransko steno in zgornjo omarico. Kotnik kovinski ali lep lesen. Dobro podpri!
(na kratko. omarico pritrdi na strop nazaj!)
Kako je ta del, ki je odpadel/se spustil, v vogalu zunaj(!) pritrjen na zadnjo steno? še tega podpri s kotnikom/dilico z vrtanjem v steno. med delom se ga ne bo opazilo.

p.s. noben nasvet ni neumen!

gr69

Guru
15. dec 2009
11.899
2.911
113
še v SLO - ampak komaj
Pa, če bo res “brute force” rešitev z vijaki (ki je IMHO dokaj smiselna), obvezno prej navrtati, da ne bo stranice razgnalo.

Pa še malo pametovanja - definitivno predolga omara. Tole bi na sredini (polovici) za ustrezno nosilnost moralo imeti še eno stranico. Tako kot je, je samo za glaže in začimbe. No - tudi za krožnike, samo potem pač imaš delo s popravljanjem.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.949
10.231
113
Če gre ustrezen vijak naravnost v sredino stranice gre direkt in ne bo odprlo. Obstajajo pa namenski spojni vijaki za katere se predhodno vrta.