3D tiskalnki

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.064
6.402
113
Sam sem delal manjšo nadgradnjo AMS lite. Trenutno drži vlago pod 10% (manj kot to ti vlagomeri ne kažejo).

Priponke

• 20251224_200443.jpg
    20251224_200443.jpg
    558,9 KB · Ogledi: 127
  • 20251224_200431.jpg
    20251224_200431.jpg
    531,2 KB · Ogledi: 125
  • Všeč mi je
Reactions: Fusionn

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
787
126
43
No, da te še v tej temi malo nadlegujem; s čim pa odvzemaš vlago? S silica gelom ali čim drugim. Ker dvomim, da je vse skupaj tako zelo hermetično tesno, da ne bi nič prišlo v ohišje.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.064
6.402
113
Silica kroglice. Ni hermetično, je pa zadovoljivo. Ohišja so iz PETG (lepše veže na TPU), zadnjih 5 layerjev teh velikih "ohišij" sem naredil s TPU for AMS, ki je predvidevam sicer nekoliko bolj trd kot navaden TPU, verjetno pa malo pomaga pri tesnenju. Sicer obstaja tudi print s tesnili iz TPU za točno ta model. Pokrovi so iz PLA. Potem je pa samo še možnost vdora zraka pri nosilcih kolutov (sicer ne kaj dosti) in pa pri vlagomerju, kar se eventuelno da tudi zatesniti. Okenca so lepljena z UV lepilom.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.077
9.276
113
3d Printer me heca...
Javlja mi tole:
in

sem šla po telih navodilih:

sicer nimam enake napake. Heatbed mi ne kaže ničle, ampka "sobno temperaturo". In se potem ne premakne nikamor. Kot je vidno na prvi sliki zgoraj. Vseeno sem printer razstavila in pogledala, da ni kaj zlosano in zašmelcano. Ne izgleda. Naredila sem fotko, ko sem odstranila zadnji panel in izgleda takole:
Meni tu nič ne izgleda skurjeno in ko sem že zadaj lezla, se preverila, če je res vse dobro vštekneno. Znotraj "kabine", ko sem dvignila heatbed je enako. NImam fotke, ampak izgleda ok.

S tem sem obdelala scenarij ena. Scenarija dva še ne morem, čakam mojega s tem merilcem ohmov.

Vprašanje je - se je že komu kaj takega zgodilo in kaj je najverjetnejši razlog in posledično kaj rešitev? Pustimo prijeme kot so reboot, reset, stari firmwari, novi firmwari, AMS gor, AMS dol, menjava filamentov ipd itn... to smo že vse, preden sem šraufenciger v roke prijela. bilo je pa sada iznenada. Sredi enega printa, se je vse skupaj ustavilo in sem samo kliknila na resume pa je dokončal in sem mislila, da je to to. Novega printa neče začeti.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.692
3.704
113
Imaš samo dve opciji: Ali je termistor oz senzor crknu ali pa grelni element.

Za silo lahko v nastavitvah nastaviš mrzlo plato pa more začet printat

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.077
9.276
113
Jaz te moznosti en najdem na svojem bambuju P1S. Sem dala na advanced settings, da mi vse opcije pokaze, poklukala vse, pa ali bi mozno, ali sem falila ali jenopis tak, da nisem vedela, da je to to.

Je kaki uporabnik tu, ki bi mi zdal tole povedat, ce se da.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.064
6.402
113
Cool plate izberi v Bambu studio zgoraj levo. Ampak zadeva še zmeraj zahteva tam med 30 in 45 stopinj in seveda ustrezno ploščo Cool plate ali Cool plate super tack.

Torej če ni vsaj toliko stopinj verjetno ne bo štartal, razen, če je opcija, da se nastavi custom settings za ploščo. Tega sedaj iz njive ne vidim.

• Všeč mi je
Reactions: ParrisLola

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.077
9.276
113
Ne, plata je na sobni T. 22 stopinj. Razen ce vse skupaj dam v savno na recimo 40 stopinj... Dejansko sem na tem, da tole naredim...

V samih nastavitvah filamenta (PLA) sem nastavila, da ne zahteva vec kot 20 stopinj na heatbedu, ampak ne vem zakaj, potem spreminja T na hotnendu... Drugace je 75 stipinj zabta filament, tuakj pa doseze 75, potem orestavinzahtevo na 220, pa potem na 250... Potem sem ugasnila, ker sem sla na južno. Zvecer probam se enkrat, ce to zaobide, ampak a je kaj hudo narobe ce se hotend segreja na 250?

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.692
3.704
113
Ne, plata je na sobni T. 22 stopinj. Razen ce vse skupaj dam v savno na recimo 40 stopinj... Dejansko sem na tem, da tole naredim...

V samih nastavitvah filamenta (PLA) sem nastavila, da ne zahteva vec kot 20 stopinj na heatbedu, ampak ne vem zakaj, potem spreminja T na hotnendu... Drugace je 75 stipinj zabta filament, tuakj pa doseze 75, potem orestavinzahtevo na 220, pa potem na 250... Potem sem ugasnila, ker sem sla na južno. Zvecer probam se enkrat, ce to zaobide, ampak a je kaj hudo narobe ce se hotend segreja na 250?
Sicer ne vem kaj si točno hotela napisat, ampak vseeno:
Vse temperature se definira v slajserju in če ti temperatura odstopa je neki narobe s senzorjem.
Imaš dva senzorja za temperaturo. Prvi je na plati, kateri tipa temperaturo osnovne plate. Drugi senzor je v sami glavi in tipa temperaturo na katero mora biti segret filament. Ta senzor je ponavadi obdan s termo pasto, katera se izsuši in dela probleme. če ti temperatura v glavi skače je to problem suhe termalne paste. Je treba senzor ven vzet, spucat presušeno termalno pasto, ki je običajno že v prahu in nazaj senzor vstavit. Sam delam brez te paste, ker prej ali slej začne delat težave. Temperaturo mi brez tega drži konstantno z odstopanjem +/- 1 stopinjo, kar je več kot zadovoljivo.
Temperaturo osnovne plate nastaviš v slajserju. Za TPU imam nastavljeno na 0, ker drugače se pripopa tako, da print skoraj ne dobiš dol.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.077
9.276
113
Problem imam s temperaturo plate. Filament segreje normalno na nastavljeno temperaturo.

Nikjer nisem nasla, kje lahko nastavim, da be zahteva, da se plato segreva. Kje je to v bambu studiu? Nasla sem samo nastavitve filamenta. Torej bambu segreje svoj (torej od Bambu Lab) bel PLA na 75 stopinj, plato pa ja 55. Sem sla v nastavitve filamenta in izbrala naj plato segreje na 20 (0 ne sprejme), ker je T na plati preko 20. To mi meri. Ampak ne vem zakaj, to spremeni tudi T filamenta. In ko je dosegel 75, je prestavil na 220 in ko je bila dosezena T na 220, pa na 250... Potem sem ustavila, ker sem mogla iti od doma in nisem hotela pustit, da melje nekaj brez kontrole.

Ker mi pokaze T plate, domnevam, da ni problem v senzorju, ampak v "grelcu" plate. Gor na sliki se vidi 22/0. Prva stevilka je trenutna temperatura, druga stevilka je zahtevana. Ta se potem spremeni na 55, ampak se seveda ne prekmakne z 22.

Cool plate izberi v Bambu studio zgoraj levo. Ampak zadeva še zmeraj zahteva tam med 30 in 45 stopinj in seveda ustrezno ploščo Cool plate ali Cool plate super tack.

Nimam te plate... Samo tisto zlato s katero je prisel printer. V nastavitvah filamenta sem spremenila, da ce je ta plata, naj segreva na 20, namesto na 55.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.077
9.276
113
Nikjer nisem nasla, kje lahko nastavim, da be zahteva, da se plato segreva. Kje je to v bambu studiu? Nasla sem samo nastavitve filamenta. Torej bambu segreje svoj (torej od Bambu Lab) bel PLA na 75 stopinj, plato pa ja 55. Sem sla v nastavitve filamenta in izbrala naj plato segreje na 20 (0 ne sprejme), ker je T na plati preko 20. To mi meri. Ampak ne vem zakaj, to spremeni tudi T filamenta. In ko je dosegel 75, je prestavil na 220 in ko je bila dosezena T na 220, pa na 250... Potem sem ustavila, ker sem mogla iti od doma in nisem hotela pustit, da melje nekaj brez kontrole.

Ker mi pokaze T plate, domnevam, da ni problem v senzorju, ampak v "grelcu" plate. Gor na sliki se vidi 22/0. Prva stevilka je trenutna temperatura, druga stevilka je zahtevana. Ta se potem spremeni na 55, ampak se seveda ne prekmakne z 22.

Aleluja, zdaj sem imela spet vec casa in sem spustila tele nastavitva filamenta skozi. Aleluje, ker je zacel printati, ampak zdaj moram pa 6h počakati, da vidim, kaj bo ratalo.

Upam, da se zmenim z Bambu supportom, kje je napaka in kako naprej. Pa da drug teden tole resimo nekako.

• Všeč mi je
Reactions: nemenabijat

ParrisLola

Zelenc'
13. mar 2026
9
2
3
Sicer ne vem kaj si točno hotela napisat, ampak vseeno:
Vse temperature se definira v slajserju in če ti temperatura odstopa je neki narobe s senzorjem.
Imaš dva senzorja za temperaturo. Prvi je na plati, kateri tipa temperaturo osnovne plate. Drugi senzor je v sami glavi in tipa temperaturo na katero mora biti segret filament. Ta senzor je ponavadi obdan s termo pasto, katera se izsuši in dela probleme. če ti temperatura v glavi skače je to problem suhe termalne paste. Je treba senzor ven vzet, spucat presušeno termalno pasto, ki je običajno že v prahu in nazaj senzor vstavit. Sam delam brez te paste, ker prej ali slej začne delat težave. Temperaturo mi brez tega drži konstantno z odstopanjem +/- 1 stopinjo, kar je več kot zadovoljivo.
Temperaturo osnovne plate nastaviš v slajserju. Za TPU imam nastavljeno na 0, ker drugače se pripopa tako, da print skoraj ne dobiš dol.
Se strinjam, pogosto je kriv senzor ali termalna pasta. Dobra praksa je redno čiščenje in preverjanje stabilnosti temperature.

ParrisLola

Zelenc'
13. mar 2026
9
2
3

Torej če ni vsaj toliko stopinj verjetno ne bo štartal, razen, če je opcija, da se nastavi custom settings za ploščo. Tega sedaj iz njive ne vidim.
Se strinjam, brez ustrezne temperature in pravilne plošče start pogosto ne uspe; custom nastavitve bi tu res pomagale.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.077
9.276
113
Torej. Printer sem uspela prepricati, naj printa. Kot sem zgoraj napisala. V nastavitvah filamenta sem nastavila, naj ne forsira T na 55 na plati, ampak na 20, kar je manj kot sobna T. Seveda prvi print ni uspel, ker se je vse zavihalo, pomagalo je, da sem pri supportih nastavila "Raft" na 5 layerjev, da se je dovolj dobro prijelo na plato. Vceraj potem nisem nic drugega delala kot printala, saj sem zadeve rabila do danes.

No, sem pa v soboto sla se multimeter v merkur iskat, ker zacuda tega pri nas doma nismo imeli. In troubleshootala se scenarij 2 v tistih navodilih tam zgoraj. Nobenega upora ni na plati. Torej prvi del scenarija 2 padem...

To zdaj pisem tudi bambujevemu supportu in upam da mi v garanciji posljejo kar rabim. Prineter je star dobre pol leta...

ParrisLola

Zelenc'
13. mar 2026
9
2
3
Torej. Printer sem uspela prepricati, naj printa. Kot sem zgoraj napisala. V nastavitvah filamenta sem nastavila, naj ne forsira T na 55 na plati, ampak na 20, kar je manj kot sobna T. Seveda prvi print ni uspel, ker se je vse zavihalo, pomagalo je, da sem pri supportih nastavila "Raft" na 5 layerjev, da se je dovolj dobro prijelo na plato. Vceraj potem nisem nic drugega delala kot printala, saj sem zadeve rabila do danes.

No, sem pa v soboto sla se multimeter v merkur iskat, ker zacuda tega pri nas doma nismo imeli. In troubleshootala se scenarij 2 v tistih navodilih tam zgoraj. Nobenega upora ni na plati. Torej prvi del scenarija 2 padem...

To zdaj pisem tudi bambujevemu supportu in upam da mi v garanciji posljejo kar rabim. Prineter je star dobre pol leta...
Upam, da bo odziv podpore pozitiven.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

urby20

Guru
14. jul 2010
3.414
501
113
Goriska
Bi koga zanimal P1S z AMS-jem (1.gen), zraven dam še nekaj materiala?

Mi pol leta že stoji pa tudi sicer je bil zelo malo rabljen, bolj za hec. Je še v garanciji do konca oktobra letos (kupljen pri 3d shark). Za ene 450€ bi ga dal.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.077
9.276
113
Upam, da bo odziv podpore pozitiven.

no, tako. za vikend torej jajca, danes sem po pošti dobila novi heatbed... težko bi grajala support v tem primeru. Problem je samo, da zdaj ko sem pogruntala, kake nastavitve filamenta in supportov še vedno dajejo dovolj dobre rezultate, da se mi pol klinca da spet printer razstavljati. :eek: bolj me mika, da kupim eno cool plato, ki jo je daniel omenil, da boše bolj za zih vse v redu pa z minimalnim vložkom zadeva boljša...takle'mamo. Ko mi naslednjič nekaj zagutsti, ko je najmanj treba in ko nimam časa, bom pa najbrž tudi voljo našla...