Zakaj USA niso (več) najboljša država na svetu

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.560
1.170
113
43
1000009739.jpg

• Ljubezen
  • Haha
Reactions: sad in Valhalla

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.119
1.944
113
Diverzija, kot pri stupid is, as stupid does. Na take šica mr. Orange. The best president. Ever.

Dobro so ga roastal Angleži preden je prišel. Ati lumpa, ki je natepaval mladoletnice, je pa do peta od dreka.

It's just business. Rusi se pa rogajo vmes, ko imamo dekadenčne težave.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.904
5.500
113
Kako ZDA dojema ena od Slovenk tam: Ana Grošelj v New Yorku
Pogosto slišimo, da lahko v ZDA študirajo le zelo bogati, a to ni povsem res. V ZDA lahko študiraš tudi na državnih univerzah (state colleges) in javnih šolah, kjer je šolnina pogosto zelo nizka ali je šolanje celo brezplačno. Northwestern University (NWU) je recimo ena izmed najboljših univerz na svetu in je javna šola. Če si iz New Yorka, to pomeni, da tam lahko študiraš zastonj.
Velika razlika je v kulturi pitja. Prej sem živela v Sloveniji in Avstriji, kjer je običajno, da se ob druženju ali praznovanju po službi popije precej alkohola. V ZDA pa je drugače, saj se v službenem okolju pije zelo malo alkohola. Službeni dogodki običajno trajajo do 21. ure, spije se kozarec vina ali dva, nihče pa se ne napije. Na poslovnih kosilih ni alkohola. Sprva se mi je to zdelo čudno, zdaj pa mi je všeč. Čeprav imamo pogosto predsodke, da Američani živijo nezdravo, sem v New Yorku in Los Angelesu opazila, da mnogi živijo zelo zdravo. Vsi se ukvarjajo s športom in skrbijo zase.

Tukaj nihče ne kadi cigaret, če pa že koga vidiš, da kadi, zagotovo ni Američan.
Ena izmed stvari, za katero se mi zdi, da v Evropi manjka, je močna nacionalna zavest. Daleč od tega, da podpiram skrajno desnico, tukaj govorim na splošno, ljudje so ponosni na to, da so Američani. To velja tako za tiste, ki so rojeni tukaj, kot tudi za tiste, ki pridejo in postanejo ameriški državljani. Gre za občutek pripadnosti državi. Ne v smislu, da bi bili boljši od drugih, saj so ljudje izjemno prijazni do vseh, ampak občutiš ponos, da si del ZDA. Na vsaki bejzbolski tekmi je na začetku slišati ameriško himno, povsod so ameriške zastave. To so stvari, ki so po mojem mnenju pozitivne in pomembne, a v Sloveniji manjkajo.
Po mojem mnenju bi bila lahko Slovenija drugi Singapur, če bi stvari delali obratno, kot jih delamo zdaj, pri čemer imam v mislih politične odločitve. Slovenija ima izreden potencial na vseh področjih. Poznam veliko ljudi iz različnih držav in lahko rečem, da smo Slovenci izredno sposobni in izobraženi. Imamo lepo državo, vsi bi si želeli živeti v Sloveniji, le gospodarstvo nam dela težave. Če bi to rešili, bi imeli manj bega možganov, lahko bi imeli celo priliv možganov. Verjamem, da bi lahko prosperirali, in če bi se to zgodilo, bi bila jaz prva, ki bi se vrnila v Slovenijo. Če bi videla, da si lahko mladi ustvarijo dobro prihodnost, bi se takoj vrnila. Ne želim govoriti čez Slovenijo, a zdi se mi, da je pri nas vse preveč omejeno in rigidno, in to me utesnjuje.

• Všeč mi je
Reactions: nacek, Matey in sad

sad

Guru
24. avg 2007
22.386
11.168
113
Čeprav imamo pogosto predsodke, da Američani živijo nezdravo, sem v New Yorku in Los Angelesu opazila, da mnogi živijo zelo zdravo. Vsi se ukvarjajo s športom in skrbijo zase.
Hm, s tem se ne bi ravno strinjal. Verjetno se giblje v taki družbi, ampak če greš samo malo ven iz višjega srednjega/visokega sloja, ki morda res skrbi za zdravje, si v precejšnji riti. Pišem konkretno za Los Angeles. Ob morju so same izklesane bejbe in tipi, ampak to je morda 0,1% prebivalcev. Greš pa potem v mesto, pa se zadeva že spremeni.

• Všeč mi je
Reactions: jest5

ferdo

Guru
3. sep 2007
11.301
4.163
113
Ljubljana
hmpg.net
Kako ZDA dojema ena od Slovenk tam: Ana Grošelj v New Yorku
Northwestern University is not in New York. It is located in Evanston, Illinois, which is a suburb north of Chicago. The university also has a campus in Chicago and a campus in Doha, Qatar, but its main location is in Illinois.
University is a private research university.
Res pa je:
  • Notable alumni have received Nobel Prizes, Pulitzer Prizes, and other prestigious honors
  • Ranked 6th to 9th nationally among U.S. universities in recent rankings

Glede tega, da je zastonj če si iz NY, pa tole (in vseeno od kod iz ZDA si):

As a top-tier private university, Northwestern's scholarship policy is primarily based on financial need, not academic merit. Here’s a detailed breakdown.

The Short Answer

Northwestern University does not offer merit-based scholarships for undergraduate students. Instead, it meets 100% of the demonstrated financial need for all admitted students, including international students, through a generous need-based financial aid program. The scholarship amount can range from a few thousand dollars to over $80,000 per year, potentially covering full tuition, room, and board for students with the highest financial need.

Detailed Explanation: Need-Based Financial Aid

Your "scholarship" at Northwestern will be a need-based grant that you do not have to repay. The amount is determined by one key factor: your family's financial situation.

1. How it Works:
· You apply for admission and submit financial aid documents.
· The university calculates your family's ability to pay (Expected Family Contribution - EFC).
· Northwestern then provides a financial aid package to cover the difference between the Cost of Attendance (CoA) and your EFC. This package is primarily made up of grants (free money) and may include work-study and federal loans.
2. Cost of Attendance (2024-2025 Estimate):
· Tuition & Fees: ~$65,000
· Room & Board: ~$20,000
· Books, Personal Expenses, etc.: ~$5,000
· Total Estimated CoA: Approximately $90,000 per year.
3. Example Scenarios:
· High Financial Need: If your calculated EFC is $10,000, your need-based grant could be around **$80,000** per year.
· Moderate Financial Need: If your EFC is $40,000, your grant could be around **$50,000** per year.
· Lower Financial Need: If your EFC is $70,000, your grant would be smaller, around **$20,000** per year.

How to Get an Accurate Estimate

The best tool to determine your potential scholarship is the Net Price Calculator on Northwestern's official website.

· What it is: A free, confidential online tool that provides a personalized estimate of your financial aid package.
· How to find it: Search for "Northwestern University Net Price Calculator" or go to the undergraduate financial aid section of their website.
· What you'll need: You will need to enter detailed financial information about your family's income, assets, and taxes. The more accurate the information, the more reliable the estimate.

• Všeč mi je

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.904
5.500
113
Čedalje več utiševalcev je tam forumu. Jaz verjamem tistim, ki nekaj v živo doživijo. Upam, da ste tisti, ki ste komentirali, bili sposobni prebrati celoten članek. Nekateri odgovori kažejo na to, da ne.

• Haha