Zakaj USA niso (več) najboljša država na svetu

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
22.783
1.460
113
42
  • Všeč mi je
Reactions: Mirko_Barkovic

endvatri

Guru
2. mar 2018
18.476
3.137
113
Murgle press že nabija propagando kako je iran prijazen do toplovodarjev, kako je vse fina faj.
Pa zamolčano dejstvo da je vsak 14 ilegalc v Sloveniji iz irana. Slovenija pa odprtih rok da bo parada ponosa še večja.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.012
113
Kočevska
Odličen komentar. Ker je zaklenjen, ga objavljam v celoti
Z eno potezo razrušeno strateško ravnotežje
Novo leto je prineslo več političnih novosti, kot bi si želeli, in hitreje, kot smo pričakovali. Umor iranskega generala Sulejmanija je prelomni dogodek, označuje nastop novega političnega obdobja. Američani so z eno potezo razrušili strateško ravnotežje v zahodni Aziji, ki so ga celo Izraelci ohranjali, in odprli vrata v neznano.
Najprej odrinimo na stran to, kar v našem delu sveta najbolj otežuje razumevanje dogodkov: zahodno totalitarno propagando. Evroameriški politiki in mediji že dolga leta demonizirajo Iran. Zlasti z zahodne obale Atlantika prihajajo klevete o iranski podpori terorizmu ali kar o iranskem terorizmu. Da bi opravičili umor Sulejmanija, mu podtikajo terorizem. V resnici je general Sulejmani med najzaslužnejšimi za uspešen boj proti islamističnemu terorizmu v Iraku in Siriji. Iz časa bitke za Mosul imamo celo poročila in fotografije v zahodnih medijih (ki jih zdaj skrivajo), ki dokumentirajo sodelovanje med Sulejmanijem in ameriško vojsko. Te dni sem gledal predstavnika sirskih kristjanov, ki je razlagal, da bodo Sulejmaniju večno hvaležni za preživetje.

Med tistimi, ki se še trudijo razmišljati, je v ospredju nejevera in zgroženost nad Trumpovo neizmerno neumnostjo, idiotizmom, neprištevnostjo, moralno zavrženostjo, zločinskostjo, norostjo itn. Vse to je verjetno res, vendar je Trump resnični obraz Amerike. Če v njegovem ukazu za Sulejmanijev umor vidimo moment norosti, je to norost treba postaviti v okvir ameriške zunanje politike. Ta norost je logična: konsekventni izraz logike, po kateri deluje zunanja politika ZDA že pol stoletja. Gre za prizadevanje za utrditev in razširitev ameriške prisotnosti v Iraku, katere namen je zagotavljati nadzor nad bližnjevzhodno nafto (in s tem nad svetovno uporabo energije in tako nad svetovnimi gospodarskimi tokovi); v ta namen vzdrževati pri življenju teroristične vojske v Iraku in Siriji – Isis, Al Kaido, Al Nusro, ki so ameriška tujska legija, financirana s savdijskim denarjem, in ki se jim prav zdaj slabo godi –, ker pomagajo ohranjati ameriški nadzor nad proizvodnjo in distribucijo nafte; in s tem podpirati ameriški dolar in reproducirati njegov status svetovne rezervne valute.

Problem je, da se je z umorom Sulejmanija ta logika zalomila, izpela, da se je lok zlomil, ker so ga prenapeli. Logična posledica zloma te logike je, da bodo ZDA morale zapustiti Irak in posledično Sirijo. Z umorom so ZDA stopile v odkrito vojno in v odgovor jim je bila napovedana vojna, katere cilj je izgon ameriške vojske s širšega zahodnoazijskega območja. Vprašanje zdaj je, koliko časa in kako se bodo ZDA temu upirale, kako destruktivne bodo.

Poleg zunanjepolitične logike, ki z nadzorom nad nafto ohranja ameriški finančni primat v svetu, je tu na delu še ena in še starejša ameriška zunanjepolitična logika. Od konca druge svetovne vojne naprej ali od začetka hladne vojne so ZDA uporabljale terorizem kot sredstvo za doseganje svojih strateških ciljev. Tudi ta logika se je zdaj zlomila. Umor Sulejmanija je bil teroristično dejanje, dejanje mednarodnega terorizma. Iranski parlament je včeraj razglasil Pentagon in vse njegove pomožne sile za teroriste. Američani niso več zgolj marionetni mojstri, ki uporabljajo tuje teroristične organizacije. Potem ko so najprej sami razglašali oborožene sile svojih nasprotnikov za teroristične organizacije, so zdaj njihovi nasprotniki razglasili njihove oborožene sile za teroristično organizacijo.

To niso samo simbolne geste. To so legalne poteze, ki bodo imele materialne posledice. Teroristov ne ščitijo nobeni zakoni. S tako imenovano vojno proti terorizmu, ki je vključevala velikansko teroristično organizacijo in mobilizacijo, so ZDA zadale hud udarec vladavini mednarodnih zakonov. Poleg tega so, v imenu svoje »izjemnosti«, začele sistematično razgrajevati in zametovati mednarodne sporazume – vključno s sporazumom o nadzoru nad iranskim nuklearnim programom, kar je neposredno povzročilo naraščanje napetosti v zahodni Aziji in svetu in današnjo hudo krizo. (Nemške politične gnusobe zdaj krivijo za to Irance in kličejo nesrečo nad nas vse.) ZDA so se osvobajale vseh zakonov, za katere so menile, da jih omejujejo, in na koncu same ostale zunaj zakonov in njihove zaščite. Na ameriško vojsko in vse, ki ji pripadajo in ji pomagajo, je zdaj odprt prost lov.

Z iraško vojno pred 17 leti so ZDA ustvarile svet onkraj resnice, z vojno proti Iranu pa svet onkraj zakonov. Če bo po njihovem, se bomo pogovarjali samo še v jeziku sile. Ta jezik Američani odlično obvladajo, vendar niso več tako silni, kakor so nasilni. Sila, s katero razpolagajo, je dovolj velika, da lahko uniči svet, ni pa več dovoljšna, da bi lahko svet oblikovali po svoji volji. V samozaslepljenosti in samoprecenjevanju lahko sprožijo vojno, v njej pa ne morejo zmagati. Zmagati ne morejo najprej zato, ker so se odpovedali politiki in diplomaciji (vršilec dolžnosti iraškega premierja je v govoru na zasedanju parlamenta, na katerem so sprejeli sklep o odpovedi gostoljubja ameriški vojski in drugim tujim oboroženim silam, povedal, da je Trump tudi njemu in njegovemu obrambnemu ministru grozil, da ju bo umoril), brez političnih ciljev pa vojne ni mogoče pripeljati do konca; in potem zato, ker so izgubili vojaškotehnološko prvenstvo. Zmagati ne morejo niti zato, ker njihova družba razpada, ker je njihov politični sistem nefunkcionalen, ker so sprti med sabo, prebivalstvo pa je vse bolj bolno in demoralizirano. So zelo nevarni – tudi nam.

Avtor Tomaž Mastnak, Dnevnik 8.1.2020
 

Steve

Guru
13. avg 2007
9.666
1.584
113
Čakali smo odgovor blond psihopata in ga dočakali. Po domače povedano, posral se je v gate in odgovor je strahoten: sankcije in dosti lajanja v prazno. Kam smo prišli, da se nekdanja velesila poserje od straha pred kameltrajberji
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Ja, po vsem tem bodo direkt Ameriki izročili črne skrinjice :bonk:
President of Ukraine Volodymyr Zelensky has reported that representatives of Ukraine will be involved into the investigation into the plane crash in Tehran, identification and repatriation of Ukrainians who died in the tragedy.
 

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.213
5.593
113
The Trump administration claimed Iranian general Qasem Soleimani was planning “imminent attacks” on US interests when it assassinated him. That lie was just destroyed, but not before countless corporate media outlets transmitted it to the public.


wd40
Verjetno bodo sodelovali s Švicarji ali Francozi (+ Airbus).

Boeing kot ZDA podjetje itak ne sme sodelovati z Iranom.


Zanimivo da je dejstvo, da ni bilo nobene komunikacije s strani pilotov do ATC (da se bilokaj dogaja; kot da so bile radio povezave iz letala prekinjene).
 
Nazadnje urejeno:

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
The Trump administration claimed Iranian general Qasem Soleimani was planning “imminent attacks” on US interests when it assassinated him. That lie was just destroyed, but not before countless corporate media outlets transmitted it to the public.


wd40
Verjetno bodo sodelovali s Švicarji ali Francozi (+ Airbus).

Boeing kot ZDA podjetje itak ne sme sodelovati z Iranom.


Zanimivo da je dejstvo, da ni bilo nobene komunikacije s strani pilotov do ATC (da se bilokaj dogaja; kot da so bile radio povezave iz letala prekinjene).
Mislim, da ne nihče ne dvomi, da je bil sklaten z neba. Vse kaže na to.
 

Fly

Majstr
21. jul 2007
2.590
498
83
O bog, pol ure poročil o tem, kako so naši vojaki profesionalno zbežali v zaklonišče. Še dobro, da so profesionalci in so zaklonišče našli. :aplauz: :valjamse:

sam res, cela panika, s kakšnim letalolom bodo šli, kam bodo šli, kakšne priprave so bile za to, kdaj bodo prišli.... pa dej ne me j.. za 6 vojakov, ki gredo predčasno "u izi" domov :)