Začetnik-varjenja pive

basistpro

Zelenc'
6. sep 2016
8
0
1
Lep pozdrav pisem prvic in imam tezavo z koncnim FG.OG dobim cisto normalen in ne odstopa.Kvasovke pripravim tako da 1400ml vode in 2 zlicki sladkorja prevrem in ohladim na doloceno temperaturo glede na vrsto kvasovk,dodam 11g kvasovk in jih vsako toliko mesam.Pripravim jih en dan ali manj.
ko je pivina ohlajena dodam kvasovke in dodajam zrak iz mini kompresorja za airbrush na koncu cevke je razprsilec.Ne vem kje delam napako. Fg je tam od 1024 do 1029 glede na vrsto piva tako da je alkohola priblizno za 2% manj.lp
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.287
-8.466
113
Drozgaš ali delaš iz piksn?

In kaj za vraga čaraš s kvasom
confused-1.gif
Kvasovke streseš v 1-2 dl mlačne vode BREZ sladkorja okoli 20 min predno jih flikneš v fermentor.
Če slučajno misliš delati starter, le tega delaš s pivino in ne sladkorjem
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.287
-8.466
113
Zaupaš kaj več?
Litražo? Temperaturo drozganja(si mogoče kaj preveril kako točen je termometer)? OG?
 

basistpro

Zelenc'
6. sep 2016
8
0
1
litraza 20l.temp razlicno glede na pivo 66 68.ph 5.3 do 5.4.termometri preverjeni(4termometri)og normalno po recepturi.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.287
-8.466
113
No ena od možnosti bo tale starter s cukrom. Tega se ne dela.
Kot prvo za 20l piva starter ne rabiš, če imaš en povprečen OG. Je dovolj en rehidriran paketek suhegaq kvasa.
Če že delaš starter, ga delaj s pivino/DME z OG tam okoli 1,030.
 

basistpro

Zelenc'
6. sep 2016
8
0
1
problem ni pri kuhanju ker dobim og normalen.verjetno je problem ker ne povre do konca,pivo je odlicno vec vrst naredil in vedno isti problem koncni fg
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.954
326
83
Sumim da s "kopliciranjem" oslabiš kvas.
Pivino delaj isto kot do sedaj.
Kvas: Prevri 2dl vode, ohladi na cca 20 st.C, noter stresi en paket kvasa (11,5g). Pomešaj, počakaj pol ure. Zli v pivino in pusti fermentirati na cca 20 st.C.
Matr da mora ratat eno normalno pivo
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.954
326
83
Lahko pustiš, ali pa malo zavrti fermentor, ne bo bistvene razlike...kvas si bo sam najšel pot
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.954
326
83
Odvisno kako pretakaš. Kisik je potreben v aerobni fazi (torej množenju kvasa). Če ga daš dovolj in imaš normalno močno pivo (OG: 1050), ne rabiš posebno oksigenirati. Oksigenacija je nujno potrebna pri močnejših pivih/lagerjih/saiosnih...
Za en normalne batch 20L pale ale, ne rabiš komplicirat, en zavojček bo naredil delo brez problema.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik basistpro pravi:
Lep pozdrav pisem prvic in imam tezavo z koncnim FG.OG dobim cisto normalen in ne odstopa.Kvasovke pripravim tako da 1400ml vode in 2 zlicki sladkorja prevrem in ohladim na doloceno temperaturo glede na vrsto kvasovk,dodam 11g kvasovk in jih vsako toliko mesam.Pripravim jih en dan ali manj.
ko je pivina ohlajena dodam kvasovke in dodajam zrak iz mini kompresorja za airbrush na koncu cevke je razprsilec.Ne vem kje delam napako. Fg je tam od 1024 do 1029 glede na vrsto piva tako da je alkohola priblizno za 2% manj.lp
Če fg meriš z refraktometrom pol ne delaš nič narobe. Refraktometer ne kaže pravih vrednosti, ko tekočina vsebuje alkohol. Vnesi vrednosti v kalkulator in boš videl, da dobiš vredu rezulatat.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Imam eno vprašanje.
Zakaj mi pivo po tednu dni stekleničenja ko jo odprem vre kot šampanjec.Kaj naredim narobe?

Hvala za odgovor
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.954
326
83
1. prehitro flaširanje
2. preveč sladkorja za flaširanje oz. neenakomerno razporejen (po vsej verjetonsti je tole krivec)
3. okužba