Začetnik-varjenja pive

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Imam eno težavo. Prvič odkar delam pivo se mi je zgodilo, da se je fermentacija "ustavila" prehitro. Vsaj po mojem. Po izračunu brewers frienda bi moralo iz 1.049 povreti do 1.013, sedaj sem (po 4 dneh) na 1.020, že drugi dan zapored. Delam Best Bitter s kvasom Lalbrew Windsor British style (1 pk na 21 l pivine) začetna temp 18°C - to sem držal sedaj 4 dni, sedaj gre na 19°C. Ali naj dam še eno vrečko ali naj še kak dan počakam?
 

furby

Pripravnik
20. jul 2008
113
0
16
Pozdravljeni,

zanima me, če ima kdo izkušnje glede enega od kotlov in katerega bi priporočal.
Klarstein Brauheld Pro
Mundschenk XXL
 

Mr_Globus

Pripravnik
1. dec 2011
209
9
18
Pa je tolko manj dela kot BIAB da se splaca ta avtomatika?

-Obicni BIAB brez ricirkulacije ima efektivnost 85%+
-Za dogrevanje pri mashu na vidim smisla ker pri 50l in tankim armafleksom okoli lonca se pri -5 temperatura ne pade niti za stopinjo na uro
-enako sam dodajas slad, ga dvigas ven, dodajas hmelj, sam zacnes s hlajenjem, vseeno mores pretakat fermentor
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
10.331
3.519
113
Pa je tolko manj dela kot BIAB da se splaca ta avtomatika?

-Obicni BIAB brez ricirkulacije ima efektivnost 85%+
-Za dogrevanje pri mashu na vidim smisla ker pri 50l in tankim armafleksom okoli lonca se pri -5 temperatura ne pade niti za stopinjo na uro
-enako sam dodajas slad, ga dvigas ven, dodajas hmelj, sam zacnes s hlajenjem, vseeno mores pretakat fermentor
Definitivno pri tako majhnih količinah efektivnost ne igra vloge, nobene, razen to je važno, da je konstanta.
Splača, se ne splača pa verjetno pri hobiju ni pomembno. Teli kitajčki pa tud niso tako zelo dragi. Men se splača tadrag Švaba. Ko se pa lotiš kettle sourerja, pa kontrola temperature velik pomen. Pa verjem, sem poslušal od soproge in še poslušam, kaj je blo z DIY sistemom narobe. Nič, poznal sem ga v nulo, sam zdej sem bolj komot.