Z bajkom po Maroku, aprila letos

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
11. dan - še kar Essaouira. Malo počitka, cunj tokrat nisva prala ampak oddih je pasal.
Za potepa sva v dveh mestih vzela day off; Marakesh in Essaouira. Marakesh - ker je lep, urejen, varen - beri mnogo tristične policije ter skladno s tem manj nategunov.
Essaouira - ker je res prekrasna.


 
Nazadnje urejeno:

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Po krasnem oddihu je počasi čas zavrteti motorja in iti naprej. Torej, 12. dan naju je pot vodila mimo Marakesha do slapov Ouzoud; smola je bila tokrat dvojna - no, ne ravno prava smola. Par dni pred tem je deževalo in voda v slapu ni bila ravno konzumne barve. Druga smola - bile so počitnice in seveda, prostor komaj-komaj. Potem je pa še lastnik prosil, če lahko poleg naju še eno lokalno družino namesti. Odgovor je bil ne. Potem je pa sebe in svojo družino deložiral na podstrešje, goste pa nastanil v svojih prostorih.
Takrat sem spoznal "zatirano" vlogo ženske v muslimanskem svetu. Ne znam ravno ne arabsko, ne berbersko, a tisto, s čemer ga je žena nadirala niso bile besede ljubezni. Tisto, kar je letelo po zraku in se razbijalo malo po njemu malo po zidovih niso bile vrtnice.
Nazadnje je prišel k nama na teraso, čisto poklapan, zaripel in ponižen na cigaret in požirek. Težka je ja, težka...


1921173-12.danessaouiraouzoud.jpg
 

Priponke

Nazadnje urejeno:

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
No, pa gremo naprej, 13. dan: Ouzoud pa vse do Rabata; ker sva - seveda - imela viška časa, pa še bežala sva pred jezno ženo in poklapanim možem sva zavila do Casablance. Casablanca ni nič posebnega - razen mošeje. To je pa stvar, ki jo ne gre zamuditi. Midva sva seveda zamudila obiske, uni so se na tla metali, jaz pa sem podkupil čuvaje in sva šla na ogled.
Je menda ena največjih na svetu.
Torej, kaj je zanimivost pri mošejah v Maroku? Vse po vrsti - razen ene, čisto neugledne, majhne in skoraj nemogoče za najti - imajo štirioglate minarete.
Seveda, spanje malo pred Rabatom, kjer naju je grobo nategnil ponudnik apartmaja (bila je pa že noč). Potem je pa bilo na vrsti pogajanje in sva spala v hotelu z ozvezdjem za še manjše pare. Ki jih je seveda manager strpal v žep... Ampak, tako se svet vrti...
Sva pa vstopila v kako 5 klimatsko območje Maroka; je kot v Sloveniji - imaš zelene gričke in mediteranski svet, puščavo, Atlantsko obalo, neke vrste bosansko klimo in - na koncu - bujno severnoatlantsko območje. vegetacija bujna, vetrovi močni...


1921543-13.danouzoudrabat.jpg
 

Priponke

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Pa naprej; iz letoviškega mesteca mimo Rabata - vse si ne moreš ogledat, le mavzolej pa staro rimsko naselbino sva si ogledala - do Sale-ja, ki se drži Rabata vendar je starejši od njega proti Tangerju; zaradi časovne razlike sva oditi iz Tangerja zgodaj zjutraj, da bi prispela nazaj do Malage pravočasno in potem nadaljevala proti Ljubljani; uno zraven ceste - na eni sliki - so seveda tartufi. Tam jih je kot pečka. Ko jih izkopljejo jih obložijo z mešanico ilovice in iglic, da ostanejo sveži.
Pa še ena zanimivosti: tam je merjascev obilo. Muslimani ne jedo svinj. Torej: merjasci niso svinje...
Medtem, ko se fotke nalagajo; torej, Maroko je prekrasen; z motorjem ni problem potovati vendar, z motorjem gledaš in dihaš naravo. Verjetno ste opazili, da v neka večja mesta - razen Marakesha - nisva vstopala. Moj predlog: z rent-a-car jem ogled mest, kot so Fes, Meknes, Marakesh, Rabat, pa še kakšno. Z motorjem pa ogled narave ter norih barv. OK, puščavo oz erg Chebi-ja ni za zaobiti.
Dvig denarja: bankomati, povsod so. Kraj nisem zasledil, nategov pa kar nekaj. Cene vam ne morejo biti jasne - razmerje za isti proizvod je lahko 1:10; to ne pomeni, da boste nekje bogu za hrbtom kupili nekaj ceneje... Ampak tako je. Pogajanje, zniževanje, odhod. Vedno pridejo za vami. V premislek: normalen mesni obrok - ki si ga povprečen Maročan ne privošči vsak dan - je 2 €. Apartman na atlantski obali v Kfenitri, elitna lokacija, dvoetažni, dve garaži, terasa, privat obala - je 25 k€. Velik je pa 70 m2. Torej, take so cene. Parking za čez noč je 1€. In ne, 10 dirh ni 1€.


1921548-14.danrabattangier.jpg
 

Priponke

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
No, še 15. in zadnji dan. S trajektom do Tarife, hotela sva v Gibraltar pa je bila gužva na meji prevelika. Torej sva motorja pripeljala do Malage in jih tam pustila pančkati za 1 mesec pri Hani. Trajekti so hudi - tok je neverjetno močan, to je Gibraltar - in morajo biti zverine divje. Ker je tudi morje in valovi.
By the way - za trajekt ni problema, kupiš v luki. Tarifa ima vsaj zame najboljše povezave; linije so pa boljše maroške, bolj pogoste so...
Preko interneta nima smisla kupovati kart.
Pa tudi nobenega carinskega pregleda ni bilo za naju, stara motorista.
Pri vstopu v Maroko moraš urediti začasni uvoz - je brezplačen in ne rabiš asistence lokalnih mrhovinarjev.... Izpolniš obrazec in to je to.
Državni uslužbenci - vključno s policijo - so pošteni, nepodkupljivi, korektni, če ne delaš pizdarij to bodo pogledali skozi prste. Domačini se jih bojijo.
V večjih mestih je turistična policija. To omejuje barabinčke pred čudnimi mislimi.
V gorovjih srednjega ter visokega Atlasa se ni za ustavljati lokalnim beračkom. Tam policije ni in oni to vedo. Lokalna SIM kartica obvezna. Bakšiš nobenemu, v skrajni sili brca v rit. To jih po navadi izuči.


1921551-15.dantangiercoin.jpg
 

Priponke

I

Izbrisan uporabnik #488

Lepo, da takšne zadeve ne ostanejo le v glavi in se delijo tudi z nami


Lahko še morda malo opišeš stroškovno plat in papirologijo? od oka
 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Hm, stroškovno; cca mal manj kot 1000@ po osebi, prevoz motorjev s prikolico in povratek nazaj - s prikolico, vendar brez motorjev. Vse ostalo included. Morda velo malo manj - 900€.
Motorje sva pustila v Malagi, za garažo sva dala 50€ - junija sva tja vrnila, pravkar pripravljam - beri, na naloži si sem dal slike, začnem pa verjetno pisati danes zvečer.
Potem sva šla junija z letalom do Malage, domov pa z motorjema.
Papirologija - kakšna papirologija? V Maroko lahko celo z osebno, če greš v skupini... drugega pa tudi nič ne potrebuješ. Tako da - potni list, vozniška, prometna, maestro kartica. Znanje francoščine...
No, se beremo v sequelu.
LPM
Pa Srečno novo.... eno od tistih, ki bodo.
 

prisink

Zelenc'
23. nov 2014
3
0
1
Ojla

Mamo v planu podobno varjanto, kot ste jo naredili vi.
A bi se dalo dobit naslov, za parkiranje kombija v Malagi.
LP P
 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Ni blema; javi se mi na ZS.
Srečno NL
PS Če si pa iz Lj pa te lahko še mal zbrifam
Miklavž
 

prisink

Zelenc'
23. nov 2014
3
0
1
Ojla
A bi se dalo dobit naslov za garazo v Malagi
Mamo v planu kot ste jo sli vi
Lp Primoz
 

prisink

Zelenc'
23. nov 2014
3
0
1
Ojla
A bi se dalo dobit naslov za garazo v Malagi
Mamo v planu podobno varjanto.kot ste jo sli vi
Lp Primoz