Z bajkom po Maroku, aprila letos

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Ergo, za uvod; konec marca 2 bajka na prikolo pa do Malage, od tam preko Gibraltara po Maroku. Tam sva potem pustila motorja in potem junija Portugalska, Španija, Francija, Švica pa preko Italije in Avstrije domov. vse skupaj okoli 10 kkm, med ostalim skozi peščeni vihar pa tudi na najvišji asfaltirani cesti v Evropi - Sierra Nevada, 3300 m. Pa guma glih toliko, da je zdržala.
1920445-Marokovse.jpg
 

Priponke

Nazadnje urejeno:

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Torej, kot že v uvodu rečeno: zima je trajala, gostilniške debate so se stopnjevale in seveda, tema je padla na raznorazna sanjarjenja o morebitnih destinacijah zgodaj spomladi.
Že leto nazaj sem bil v Maroku, z avtom, pa sem dejal: lejga, v Malagi je Hana, lahko pri njej pustiva avto in prikolo. Torej, strezbitev ter izdelava načrta.
Avto - moj C5 nima kljuke, bivša Xantia, ki jo vozi hčerka pa ima kljuko in plin; resda ni rosno mlada (Xantia) ampak bo že, kaj pa je to; 2500 km do Malage pa še toliko nazaj pa res ni nič takega.
Seveda niti pod razno ni šel nihče meriti prikolice - ah, en chopper pa en starodobnik bosta pa že šla gor.
Nove gume za prikolo, mal poštimat avto - no, na slikah se pa vidi rezultat. Za mišji k...c je vse šlo gor, pa rezervni gumi za prikolo, pa mali milion kil robe za na pot. Pa pivo pa šnops.
Načrt: z avtom zvečer od doma, kakih 24 ur kasneje pa smo tam.
No, bilo je 36 ur pozneje, iz snega v sonce. Pa še isti dan potem do Chefchauena. Aja, zakaj 36 ur? Ja, 2500 km je v eno smer, preko Sierra Nevade sva se vlačila v 2 prestavi, veter, dež, ni da ni...
Ampak, evo slik prvega dneva (in priprav)

 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
No, sedaj pa zares: 1. dan Maroka, od Malage do Chefchauena, takoj, ko sva parkirala avto v Malagi, snela bajke, ju opremila sva tudi zaštartala po prekrasnem sončku preko Gibraltaarja, Tangerja naprej v Rif. Vreme kot omenjeno super, ura premaknjena proti naši za 2 uri torej je časa še bilo, motorja pa predla.
Aja, povprečno na dan 300-400 km, kaka izjema je padla, pa vedno vnaprej rezervacija hotel na destinaciji. Poleg tega . obvezno Maroška SIM kartica v mobilcu...
Hrana pa ob poti, kar kos krave odrežejo (z pokojne krave, seveda) pa pred tabo spečejo. Cena seveda sitnica.

 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
No, vrstni red fotk ni glih kronološki ampak mal fantazije pa bo šlo.
Torej gremo na 2. dan Maroka, Chefchauen, preko Rifa in Gandja stile - še smrkavci jo prodajajo, pa tipi te prehitevajo z razsutimi avti, nema da nema. Midva seveda nisva popustila izzivom, sva samo na whisky in žganico oddrsala do Fesa. Tudi najhladnejši del poti, ravno je šla fronta mimo pa na severnem delu Maroka sva bila. Kot rečeno, spanje v Fesu.
Aja, da kasneje ne pozabim napisat - ves čas sem s sabo vozil rezervno kantico. Pa mi v Maroku ni prav prišla. Pumpe na normalni razdalji, brez problema - razen, ko sva po lastni neumnosti skoraj ostala brez, med Ouarzazatejem in Marakeshem. Pa sva nekako kupila bencin v Telouetu, malo dražje ampak je bil. Kantica je prav prišla - verjeli ali ne - v Franciji... Ni pump na regionalkah, v vaseh poleg pa imajo "evropski" delovni čas...
No, pa pojdimo naprej:

 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
No, pa pejmo proti trejemu dnevu, Fes - Erfoud, preko Midelta. Full lepo, vreme kot iz pravljice - a kaj, ko naju je med Erachidio in Erfoudem ujela peščeni vihar. Motor cirka 20 stopinj proti vetru, enkrat sem se komaj tovornjaku izognil, pesek pa povsod, v očeh, nosu, ustih, t..u... Hotelska soba zamedena (pa ne s snegom), sva čakala, da jo poštimajo. vmes pa luft filtra pucala... za ene 5-6 peščenih urc robe.
Aja, hoteli so tako cca 20€ na noč z zajtrkom. Maksimalno, seveda. Cunj sva pa mela za 1 teden, potem pa pranje - v hotelu, seveda.
No, saj bom še kakšno natrosil sproti.
Da ne pozabim - bankomati v vsaki selendri, WiFi pa tudi.
Torej, Fes - Erfoud:


pa še fotke

 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Ja, to je bil 1. del tega dneva - ostanek je pa tukaj; poskušam ne pretiravat s fotkami ampak veliko se je dogajalo. Torej, drugi del, pol pa kaka ura pavze za pirček.
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Ne bi rad "kvaril" z mojim komentarjem te teme, dokler ne zaključiš potopisa, ampak tu samo objaviš pa fotografij, da se ne matraš, ostale pa preprosto naložiš na picaso, če imaš google account je gratis.

picasaweb.google.com/‎
 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Eto, za četrti dan sva lepo odpeketala do Merzouge; Erg Chebi; frendica je ne tako dolgo nazaj Berbere učila francoščino tam, torej Pigeons di Sable. Pol pa v desert, preklete kamele ali dromedaji. Že leto pred tem sem dejal "nikoli več" - pa požrl besedo. Pa verjetno bom spet... ker puščava je nekaj - kar moraš doživeti. Eni gozdove, drugi morja, jaz pa vse - ampak sončni vzhod.
Sicer pa - kdor bo po najinih kolesnicah - pogumno na net, pogledaš izlete, pokličeš - potem pa cca pol cene in ste zmenjeni. Naju je prišlo po osebi cca 25€ - s tem, da je bila vsa hrana vključena, motor pred hotelom, prtljaga v hotelu, zjutraj še tuš in obrok. Pa seveda hrana v puščavi.
Slik je pa veliko; letalo malega princa, Saint Exupery; ni prva puščava, lezel sem nad puščavami. a to letalce me je preneslo v preteklost. S chopperjem je šlo, oldtimer mojega kolega je malo bolj zabredel v pesek, pasji je, ozke gume. Vendar brez padcev...


 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Tko, da jih ne bo preveč v enem postu; torej, še vedno četrti dan, mal puščave, mal Berberov...


 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
6.301
314
83
Vsa čast starejšemo kolegu, da je šel na pot s starim Gpz-jem. Je bilo to namenoma, ker ga kao ni škoda, a mu je to pač motor, ki ga uporablja?
 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Kakršna državica takšen bajk; drug motor, ki ga ima je Pan European. Ta pa res ni za take zajebancije. Nadaljujem
 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Zdej pa dost zafrkancije, peti dan; nič več takole fotk, vse gredo s Picasse, je malo preveč naporno jih uploadat pa zmanjševat pa tko naprej. Link bo na vsaki strani, sam shema poti bo gor.
Torej, peti dan nazaj iz puščave, ritka bolela od čudne prenašajoče živali, pa na bajk. Cca 500 km preko dveh sotesk do Ouarzazatea, tam se snemajo vsi filmi o Afriki. Še tisti, ki so kao snemani v Egiptu. Pot pa preko dežele Tuaregov (ki jih kao uradno ni v Maroku) pa obeh sotest - Tondre in Dades. Full lepo. Seveda naju je noč ujela, sreča, nobenga plizdontiča ni blo na cesti, pa nobenga kamna tudi ne. Pokrajina pa marsovska...


1920679-5danmerzougaouarzazate.jpg
 

Priponke

Nazadnje urejeno:

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
No, sedaj pa 6. dan; od Ouarzazatea, mimo studiov velikih filmskih hiš do Ait Bin Hadous - mesto na stožčastem hribčku - pa preko Teloueta (nekateri pravijo dvorcu tudi Maroška Alhambra, par sob je čudovitih - in seveda obnovljenih) pa na prelaz Tiz-n-Tichka (pred tem pa tankanje iz kant, kupljenih od domačinov) do Marakesha. Prelaz preko visokega Atlasa, kdor ni bil ma da proba! V Marakeshu iskanje prenočišča (rezerviranega) ker so bile ceste zaprte zaradi dirke...
Ni da ni...
Pa smo v Marakeshu, pa še pol poti ni za nama; jutri pa naprej.
Lahko noč
1920714-6.danouarzazatemarakesh.jpg
 

Priponke

Nazadnje urejeno:

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
No ja, še en post: 7. dan samo Marakesh, pranje motorja, pranje cunj; bivanje v prekrasni haciendi za bagatelo, tam so nama vse oprali, pa še zlikali - zastonj. Potep po El Fna-ju - glavnem trgu. Laganica, dobra hrana, lepe bejbe..

 
Nazadnje urejeno:

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
Dobro, medtem ko nalaga na Picasso - torej 8. dan. Marakesh - Atlantik. Preko gorskih prelazov, argana, pa koz, ki ga jedo. Fora je v tem: koza splezajo na drevo, potem pojedo plodove (ki so fuj po okusu), potem jih prebavijo in poserjejo, potem se nekaj melje pa še nekaj počne pa še oh in sploh potem pa vdove pa ločenke in ostale marginalne osebe tistega sveta z blagoslovom moških lahko to nekako predelajo in potem se evropske bejbe mažejo s tem in so full lepe...
V praksi je malo drugače ampak, to je dežela storij in baldorij.
vsekakor so koze delale svoje, bejbe pa tudi prodajale arganovo olje.
Midva pa do obale novih moči nabrat. Drgač je pa Agadir en poden, tak kot Portorož. Ampak so sobe poceni, čiste pa iz tušev teče topla voda...1920735-8.danmarakeshagadir.jpg
 

Priponke

Nazadnje urejeno:

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
No, frdaman; taman napišem en del 9. dne ko mi vrag ponori; tu mislim na računalnik.
Torej, iz Agadirja oddirjava zjutraj; ne po najkrajši poti vendar po optimizirani panoramski. Ko sva bluzila stran od morja po ne ravno prepričljivi pokrajini sva se odločala za tisti klasičen - ali še malo nadaljujeva po tej poti ali se obrneva, preden je prepozno. Ustaviva na pumpi, pametno preučujeva zemljevid, jaz nekaj klofam v GPS, potem pobarava tankšteler majstra. Ja, mal naprej je odcep, pot je slabo vrisana ampak je menda asfalt.
No, midva naprej in res - po 5 kilometrih odcep proti jugu - in ne severu, kot je vrisano na karti. Pred nama ozka, vendar sveže asfaltirana cesta. Ki naju je popeljala v pravljično deželo. Vegetacija se je menjala, barve skal prav tako, pa še v pravo smer sva peljala. Kot že rečeno - ne po tisti opevani panoramski. Drsneva preko gorskih prelazov, prometa nobenega, že sva pri odcepu za Sidi Ifni. Torej, Zahodna Sahara bo morala počakati še kako leto, midva dol, potem pa se odcepiva na - spet panoramsko cesto. Ki naj bi najo popeljala na obmorsko cesto.
Čemur seveda ni bilo tako. Nazadnje sem sam, ker sem bil pač trmast, lezel preko makadama ki mu ne bi smel reči makadam - bol podoben mulatjeri, skalovje. Seveda, cesta se je obnavljala.
Kljub temu sem prilezel, s pomočjo domačinov (ki seveda niso znali francosko, moje znanje arabskega jezika pa ni bilo dovolj) do "Gudrun-a" - ali asfalta ter kakih pol ure in deci viskija manj v steklenici prispel do Sidi Ifni-ja, majhnega ribiškega mesta.
Tam pa kot v pravljici - midva seveda eksotika... Hotel super, pogled na Atlantik, za večerjo pa na suk kjer sva naročila preostanek todnevnega ulova rib. Za kaj takega bi pri nas odštela vsaj 60€ po osebi - tam sva se pa izprsila z 3€... Bilo je enkratno.


1921114-9.danagadirsidiifni.jpg
 

Priponke

Nazadnje urejeno:

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
0
16
10. dan, Sidi Ifni - Essaouira; ponovno preko Agadirja, tokrat sva si ogledala Tiznit, prekrasno mestece, polno legend - predvsem pa znano po srebrnih izdelkih. Lepo, okusno, predvsem pa - z malo pogajanja - neverjetno ugodno.
Travel tip: če potujete z motorjem - nobenega problema za parkiranje in čuvanje. Polovična cena kot za avto - beri 5 DH, cca pol evrčka, majster odpre avto, notri zloži čelado, jakne, ostalo opremo, potem se pa ponosno postavi poleg motorja in gorje onemu, ki si ga bo drznil samo pogledati. Enako v avtopralnicah - napol zastonj ti ga zglancajo do visokega sijaja, še ponosni so na to in - seveda - se potem fotografirajo na njemu...
Torej, pot ob atlantski obali, noro živopisna, morje mrzlo, sipine do obale. Kakšna kamela ti prekriža pot, obala pa polna kajtarjev, voda pa srfarjev. Nisem ne eno ne drugo torej - do Essaouire. Bivša portugalska kolonija, živopisno mestece, polno jazz glasbe ter slikarjev. Cene temu ustrezne - do trenutka, ko ugotovijo, da nisi bogati američan ali turist, ki je prvič v Maroku. Potem gredo cene na tretjino prvotne - pa še nižje bi šlo.
Hrana - morska, seveda. Še en nasvet: ko naročate hrano se najprej zmenite za ceno. Potem se nesramno pogajajte. Do točke, ko ste zadovoljni s ceno. Potem preverite, če ste res naročili tisto, kar želite. Šele potem se vržite v brezskrbno hranjenje.
Kaj čemo, naučeni so, da jim svet dela krivico in da smo jim mi dolžni dajati denar. Delat pa seveda ne.
Pa še nekaj: ne dajajte bakšiša, miloščine, svinčnikov, bonbonov itd. S tem si samo probleme nakopljete. Zastonj metin čaj ne obstaja. Čim ti majster reče: Hello, my friend! se obrnite drugam.
Če znate francosko je veliki plus. Potem so za vas cene pol nižje. Če govorite angleško - vendar brez ameriškega naglasa - potem so cene četrtino nižje.
če pa delujete kot zaripli vase zagledani američan - potem so cene pol višje od izhodiščne. Pa še so nadaljnje gradacije ampak o tem kasneje.


1921131-10.dansidiifniessaouira.jpg
 

Priponke

Nazadnje urejeno: