Vrtna ograja domače izvedbe

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.729
4.996
113
Iščem ideje za domačo vrtno ograjo dokaj nizke višine (do 1m ali še manj), ki se jo da hitro postavit brez hudih posegov. Gre za precej metrov dolžine, namenjena je izključno temu, da omejuje domačega psa.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.971
3.509
113
Večina psov preskoči do 1m ograje.

Drugače pa lesene kole zabit pa mrežo gor - saj si verjetno že gledal kak avstralski film ko milje in milje tega postavljajo.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.216
989
113
odvisno kakšna "zverina" po kilah je pes (predvidevam da mladiček/nekaj majhnega?)
jaz bi iskal mrežo v roloju in pa potem palice, ki jih zabijes v tla in mrežo gor natakneš/prepleteš (alpa z vezicami pripneš).
ce hoces lepe palice - recimo tole .. uporabne tud kasneje v vrtu za kakšno zelenjavo
če iščeš low budget začasne palice nekaj od tega

Sliterin1995

Zelenc'
30. jun 2025
21
2
3
Ena ideja, ki jo je moj oče uresničil pri naši hiši v Srbiji – sicer gre za teraso, ampak mogoče ti pride prav. :) https://www.daibau.rs/clanak/1918/a..._terasu_-_iskustvo_korisnika_daibau_platforme
img001.jpg

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.592
4.424
113
odvisno kakšna "zverina" po kilah je pes (predvidevam da mladiček/nekaj majhnega?)
jaz bi iskal mrežo v roloju in pa potem palice, ki jih zabijes v tla in mrežo gor natakneš/prepleteš (alpa z vezicami pripneš).
ce hoces lepe palice - recimo tole .. uporabne tud kasneje v vrtu za kakšno zelenjavo
če iščeš low budget začasne palice nekaj od tega

Te palice niso ok za ograjo/ogrado ker se zvijajo pod prečno obremenitvijo. 2cm armirana palica se konkretno zvije že pri psu pod 20kg če se nanjo obesi.

Če že to iz poceni gradbene stroke, potem raje jeklene cevi ker so prečno manj upogljive. Oz. za namensko uporabo se uporablja T profile (t-post), ki jih tudi dobiš v vsaki gradbeni trgovini, ravno za namen ograd + pripadajoča mreža in nosilna žica.

Sicer najcenejša opcija so plastični stebrički za električni pastir (v pakiranjih po 100 kosov se jih dobi pod 1 eur) pa en kolut traka za električni pastir (500m je tam 10-20eur), to postaviš za 100EUR kilometer ograje. Če imašš kakšnega kmeta v bližini se kar na njegov pastir prikjučiš za par žganjic, drugače pa še par 10 eur za električni pastir. Če je humano za pašne živali je tudi za psa, preden začne kdo pametovat! ;)