Uporabniki avtoplina (LPG)?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.230
1.368
113
Sem opazil, da na AC pri 150+- še vedno dodaja bencin, iz servisa so mi odgovoril, da so izklopil dodajanje bencina.
Zdej ne vem zakaj bi sploh dodajal bencin, tud včasih ko ga nateram s stopalko do podna vrže ven plin in se čez 10 sekund poveže nazaj ko mal spustim gas.
Al so se Italjani zavaroval s tem plinskim sistemom, da nebi kdo nastavljal in s tem skuril ventile, lpg naparavo, ker potem nebi noben več vgrajeval plin. ali je uparjalnik/šobe dosega max. pa mora še bencin dodajat.
Za normalno vožnjo mi dela brez problema.
Morda je premajhen uparjalnik in ti zato vrže na bencin, ker lambda zazna revno mešanico?
Kdaj ste nazadnje menjali filtre?
Ugibam kaj bi lahko bil vzrok...

• Všeč mi je
Reactions: novaa in jendomen

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.631
35
48
Škofja Loka
Zgleda da je to take sistem ena stara objava bom spodaj skopiral.
: Full se pozna če se voziš 150-160 po AC to žre bencina tud več kot 50%, recimo LJ-Lesce, kolk je 50km, kazal mi je za 120 bencina na Lescah že samo 60. Pa vrjetno poleg še 7l plina. Sliši se nemogoče, ampak zgleda da je.

Re: VSE O AVTOPLINU- gost ŽIGA HABJAN

Če jul 11, 2013 12:03 pm

odgovor plinaš:

Pri vbrizgu plina pri motorjih z direktnim vbrizgom (TSI, ecoboost, DISI, THP,...) lahko prihaja do več tipov težav.

Odvisno predvsem od tipa vgrajene naprave:

1. Pri večini proizvajalcev imajo na voljo le vbrizg plinaste faze, npr. proizvajalec Prins pa ima v svojem programu obe možnosti (tekoča in plinasta).
2. Pri vbrizgu plinaste faze večina vbrizgava plin le v določenem območju delovanja motorja. Npr.: v prostem teku deluje na bencin, nad 1200-1400 obrati preklopi na plin in nato nad 3000-3500 zopet preklopi nazaj na bencin. Kar pa pomeni, da lahko troši veliko količino bencina (tudi do 50%), odvisno od vožnje. Na drugi strani pa se lahko pojavi težava z injektorji pri tistih, ki vozijo večino časa v območju delovanja naprave na plin. Takrat se bencinski injektorji lahko pregrevajo.
3. Pri enem proizvajalcu smo našli napravo, ki ves čas deluje na plin in poleg tega ves čas troši 10% bencina. V tem primeru ne prihaja do pregrevanja injektorjev.
4. Predvsem pri manjših motorjih z direktnim vbrizgom predelanimi na sistem s plinasto fazo pa prihaja lahko do "zamašitve" injektorjev. Ti se namreč zamažejo in postajajo vse manj pretočni. Vzrok za te težave pa še ni znan.
5. Pri vbrizgu tekoče faze vseh omenjenih težav ni, ker gre za sistem, ki je idealen prav za te motorje. Vbrizga namreč plin preko originalnih injektorjev.

Kar pa se tiče aditivov se že izvajajo prvi testi, kar se tiče plinaste faze. Pri tekoči fazi še ne vemo kako vplivajo, ker testi niso bili narejeni na teh vozilih.
Vendar pri tekoči fazi ni nobene potrebe po nekem posebnem ali dodatnem čiščenju, res pa da testi še niso bili izvedeni.

Lep pozdrav, Ž

luka51

Guru
16. avg 2007
15.565
6.880
113
Zgleda da je to take sistem ena stara objava bom spodaj skopiral.
: Full se pozna če se voziš 150-160 po AC to žre bencina tud več kot 50%, recimo LJ-Lesce, kolk je 50km, kazal mi je za 120 bencina na Lescah že samo 60. Pa vrjetno poleg še 7l plina. Sliši se nemogoče, ampak zgleda da je.
Odvisno kako je nastavljeno. Lahko pa spije točno 0 bencina če je tako nastavljeno.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.631
35
48
Škofja Loka
Saj smo nastavli, da je med vožnjo brez bencina, sam zgleda da ne deluje sam na plin, lahko da so Italjani zaščitli svojo plinsko napravo z blokado, ker pol bi vsak lahko nastavljal, da bi delal sam na plin s tem pa uničil motor, napravo lpg. Pol res nebi noben več ta sistem vgradil.
Zanimivo da bivša dva avta na plin sta že pri 250.000km končala z žretjem olja. Skoz 100% delal sam nna plin Ta ga ne spije nič ma avto 315.000km.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.698
6.887
113
Sem peljal k serviserju in smo nastavli da med vožnjo dela samo na plin. So govoril kao da ne bo, in da je to nevarno za plinsko, ventile, ....ampak dela 100% zanesljivo, nič ne cuka....
Model LPG napeljave pri sedanjem in preteklih dveh ?
Kot si očitno že sam ugotovil, je proizvajalec vgradil varovalke pri sedanjem, drugače ni mazanja pri težki nogi po ac.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.565
6.880
113
Pri avtih, ki potrebujejo mazanje se to reši drugače. Ne bom dal roke v ogenj da ni pri vseh tak. Ampak marsikateri, če ne dodaš benza v nastavitvah je 100% plin.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.631
35
48
Škofja Loka
Ima vgrajen oljno mazanje. Sam tale ne bo pri Max obratih delal sam na plin ravno obratno delal bo na bencin plus plin kar pomeni da gre vsaj sočasno več kot 5l bencina in 8l plina.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.631
35
48
Škofja Loka
Meni deluje kot da avto skoz dela na plin, tako da iz njihove strani Tartarini servis so to uredil.....da so bile oz. lahko da so še težave da včasih pri višji prestavi in gasu do podna ven vrže plin ki se čez 10-20 sekund nazaj poveže. Ne opaziš, da preklopi med plinom in bencinom. Zadnjih 500km nisem opazil, da bi ven vrglo, ker sem zadnjič avto nekam gor do prelaza teral skoz z drugo na blokadi in tud po AC 150-160+- avto ima končno 170
Plinska ima 90.000km, 2x servis,

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.631
35
48
Škofja Loka
Še enkrat preveril
Tale plin tartarini ne bo delal pri visokih obratih sam na plin kot bivši ne glede na to kako nastaviš, tartarini se je s tem zaščitil, nad 4000 obrati dela na 70-80% plina, 30-20% bencina. Poraba plina je še vedno podobna pri teranju po AC 7.5l kot če se voziš počasi 7.5l. Še vedno je razlika v porabi 3 evre/100km, ker bencina pokuri 7.5l pri 150+
do nekje 3000 obrati pa naj bi delal sam na plin

Vadim

Guru
2. jul 2020
7.002
9.063
113
Še enkrat preveril
Tale plin tartarini ne bo delal pri visokih obratih sam na plin kot bivši ne glede na to kako nastaviš, tartarini se je s tem zaščitil, nad 4000 obrati dela na 70-80% plina, 30-20% bencina. Poraba plina je še vedno podobna pri teranju po AC 7.5l kot če se voziš počasi 7.5l. Še vedno je razlika v porabi 3 evre/100km, ker bencina pokuri 7.5l pri 150+
do nekje 3000 obrati pa naj bi delal sam na plin

Enako je meni prodajalec povedal. Dajo pa posledično tudi garancijo na motor. Je pa cena dokaj zasoljena - za 4 cilindre GDI je 2500€ z tem da dobiš nekaj nazaj preko Petrol kartice za tankanje plina.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.631
35
48
Škofja Loka
Edino napisana poraba plina je napačna. Namesto 7.5 l kolikor zaračunal na celotne kilometre nisem odštel vožnjo z dodajanjem bencina pri 150km na uro. Poraba plina vzamem povprečno 9l ter 2l in več bencina na 100km, to je kakšnih 20 ali 30 % dodajanje bencina na ac spet odvisno ali grem 140 ali 160. Zdi se mi nenavadno natočim za 10 bencina in mi ga v 2 rundah skuri Torej stroški so podobni kot če bi avto delal sam na bencin. Tud do 3000 obrati pomojem dodaja bencin a to je ta mogoče samo do 5%. Kar se pa tiče delovanja na sploh avta bo tud ta sčasoma skurlo ventile. Redko kdo se sploh se ukvarja z LPG

luka51

Guru
16. avg 2007
15.565
6.880
113
marsikdo se ukvarja z lpg. Poljake poglej recimo.
Moj bivši avto je šel gor za taxi. Je ded razlagal da povohajo ne avta če nima lpg za take biznis primere.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.631
35
48
Škofja Loka
Za vikend prevozil 350km, od tega 150 po ac s 3500 obrati. Poraba bencina slaba 2l. Ta sistem tartarini ne deluje samo na plin ampak v kombinaciji plin in bencin.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.631
35
48
Škofja Loka
Pomojem lahko nastaviš a bo računalnik sam nastavil na optimalno delovanje.
Sem bil poleg ko sva z računalnikom nastavljala.

Se poglobil še enkrat v izračun, v končne kilometre in strošek. Prevozim 600, plina gre cca 45l oz. strošek dobre 35 evrov to je 6 evrov/100km + 0,6-0,8 evra bencina/100km. Pridem do končne cifre 7 evrov/100km. Avto ima v 300km, samo 1 hladen zagon za 1km, drugi zagon traja minuto, dve da preklop na plin-+ dodanjae bencina med vožnjo.

Če bi avto delal samo na plin bi porabil 9l, in spet pridem do 7 evrov/100km.