Tovornjakar z navigacijo obstal med hišami

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
Evo včeraj smo bili priča dogodku, ki je dokaz, da je treba navigacije vzeti zelo resno in da tukaj niso heci. Pokazal se je problem, na katerega nekateri na tem forumu že dolgo opozarjate...kategorizacija cest v Sloveniji je neustrezna in zelo pomanjkljiva.

Tako je tovornjakar šel po primorski avtocesti in v Dekane - navigacija ga je peljala po izvozu Črni kal, potem pa takoj desno skozi vasi v Dekane. Seveda se je tam v vasi ustavil, ker je cesta preozka. Več o tem je napisanega tukaj: http://www.24ur.com/novice/slovenija/tovornjak-se-je-zagozdil-med-hisami.html

Sedaj sem preveril izris poti na google maps in pri Garminu in pri obeh nariše pot skozi vas Stepani...problem je verjetno v napačni kategorizaciji ceste in podatku o omejitvi hitrosti za to cesto. Seveda prometna signalizacija ni urejena in pred vasjo ne prepoveduje vožnje tovornjakom, voznik pa verjetno tudi ni uporabljal navigacije namenjene njim ( no saj ne vem če bi kaj pomagala,ker nihče ne ve, če je v bazi kakšen pameten podatek o širini te lokalne ceste).

prilagam izrise poti

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.437
797
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Sem gledal ja
smile-1.gif

Bi te pa popravil v prvem stavku, namreč navigacij se nikdar ne sme jemati resno, sploh pa ne šoferji tovornjakov, ki se poslužujejo avtomobilskega algoritma navigacije! Sicer ne vem ali je imel sploh na voljo profil navigacije za kamion, po videnem sodeč ne, saj je imel v rokah neko Mio zadevo. Zdrava pamet je še vedno na prvem mestu.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.993
5.631
113
Google zemlja....kaj je to?
smile-1.gif

Ajde ce si z avtom ne rabis lih neki nacrtovat rute ker v 99% prides iz A v B

Da pa s 20t sleparjem ne preveris prej rute pa no comment

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
saj vem, da navigacije ne moreš jemati resno..ampak ko si ti v neznanem kraju in ko ti do cilja po 800 kmfure fali le še 10 km...
zato jih imamo, da nam pomagajo tam, kjer so nam poti neznane in kjer iščemo točen naslov, ne pa da nam hišno številko vrže na drugem hribu...kaj naj za vsako hišo prej preverjam v najdi.si zemljevidu, da vem, da je v garminu napaka...
kako naj tovornjakar ve, kako široka je cesta na tem delu, kje naj to preveri in da ni Ok za njegov tovornjak??? Saj vemo, da bi se lahko še pred vasjo obrnil, samo verjetno ni ravno nekega pametnega prostora za obračanje...se bom pa naslednjič tudi sam zapeljal skozi to vasico, pa da vidim kaj je v resnici tam...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.993
5.631
113
Ruto das v google earth pa pogledas satelitsko sliko...

DejanB

Pripravnik
19. apr 2013
54
0
6
Maribor
Sem poskusil s "tovornjakarskim" Garmin-om (Dezl 760) in me v Dekane vodi čez odcep Dekani in ne na Črni kal. Torej je v karto (2014.20) vnešena pravilna kategorizacija. Parametri so bili vnešeni za tovorno vozilo vlačilec.

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
DejanB ali lahko poizkusiš še narediti ruto in daš kot cilj kraj Cepki, ki je malce pred Dekani, da vidimo kaj potem izriše?

DejanB

Pripravnik
19. apr 2013
54
0
6
Maribor
Evo sem poiskusil s simulacijo do Cepki. In pri nastavitvi za vlačilca s skupno maso 40t bi Dezl navigiral tako

še malo približano

če pa spremenin na "malotonski kombi" do skupne mase 3,5t pa bi šlo malo na tesno.

Pri vseh simulacijah so se samo spremenili parametri vozila, način navigiranja pa je ostal enak in izbrana je bila najhitrejša pot.