Teslo v Tesli Y

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Določeni avti imajo v sebi 3 fazni inverter za filanje, torej kar podpira 11kw ali 22kw na AC pomeni da podpira direkt priklop na "hišne" 3 faze (16A ali 32A).

Če je garaža po YUS in je noter tista ploščata 3 fazna vtičnica (ponavadi še brez nule, kaj šele ozemljitve) potem so kabli skoraj gotovo <=1.5mm2 .... varovalke so pa šparali pa če imaš srečo je na eni fazi mogoče res 16A (morale bi bit sicer 3x10A, ampak po JUSu je to kar klasika), ostalo pa prosto po luftu. Ker te stare vtičnice so bile namenjene poganjanju klasičnih elektromotorjev, ker so bili v 3F verziji cenejši od 1F (zagonski kondenzator je bil drag) ... te vtičnice skratka so za stalno moč max. 3-4kW, karkoli več sam nebi priklapljal. Če menjaš staro JUS vtičnico za to CEE (rdeč 5 polni industrijski) potem bi bil zelo previden če je bila prej vtičnica ki sem jo opisal.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.384
4.895
113
Samo povej še, da je 70 mm2 verjetno aluminij, 10 mm2 pa baker. Da ne bi slucajno kdo metal vse v isti koš.
Sicer je za tole "akademsko" debato vseeno, ampak sem preveril - dejansko je 4x150mm2 dovod v blok, jaz imam potem iz zbiralk 16mm2.
Nisem pa se poglabljal ali je Al ali Cu.

PS: trikrat lahko ugibate katere so nove "pancerke". ;)

IMG_20260302_091235.jpg

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.384
4.895
113
ja neumno sem napisal, moral bi napisati, zakaj ne bi imel na kablu pameti
Saj temu rečemo popularno prenosna polnilnica. In kitajci jih prodajajo od 80€ navzgor.

Določeni avti imajo v sebi 3 fazni inverter za filanje, torej kar podpira 11kw ali 22kw na AC pomeni da podpira direkt priklop na "hišne" 3 faze (16A ali 32A).
Daš prosim primer za tak avto, ki ga priklopiš "brez pameti/polnilnice". Na eni strani šuko/plavi Cee/rdeči CEE, na drugi strani pa samo mennekes.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in sajkek

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Saj temu rečemo popularno prenosna polnilnica. In kitajci jih prodajajo od 80€ navzgor.

Daš prosim primer za tak avto, ki ga priklopiš "brez pameti/polnilnice". Na eni strani šuko/plavi Cee/rdeči CEE, na drugi strani pa samo mennekes.
"Pametna" polnilnica pa pomeni kaj? Imaš en kup teh kablov ki so kvazipametni in gredo čisto lepo iz 3 faznega CEE vtikača v avto, tisti škatlica vmes ima funkcijo, ki pove avtu da naj se polni in s kakšno močjo ... to je pač zaščita. Ne govorimo pa sedaj o nekih "pametnih" (wallbox) polnilnicah.

• Haha
Reactions: sajkek in Samo Svoj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Jst ne vem kaj je original vprašanje, ampak noben AC kabel ne moreš prikjučit brez com signala v avto pa da bo polnilo. Komunikacijski signal je pa tisti ki javlja avtu kaj ima na drugi strani oz. kako naj polni. To da se večina teh kablov, dobi "polnilnico" (škatlo) kjer je možno spreminjat parametre polnjenja (ima zaslon, lučke ipd.) in da jih večina omogoča tako ali drugačno pamet še ne pomeni da so to pametne polnilnice.

Polnilnica je del avta, kabel pa samo javlja polnilnici v avtu kaj "ponuja". Tako da tehnično stvar ni polnilnica saj ne upravlja nič, samo javlja avtu kaj in kako naj se upravlja.

Če kabel zgleda čisto pasiven še vedno vsebuje komunikacijski modul, ker noben avto ne bo polnil če ne dobi ustreznih parametrov. Tako da ja, veliko kablov, sploh teh za šuko zgleda kot kabel, ampak ima vseeno vezje ki javi "sem 10A priklop, prosim ne polnit višje". Če nima zaslona in 100 led lučk še ne pomeni da ne vsebuje tega.

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: Hondi in Samo Svoj

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.744
8.621
113
pri taščici

Če je garaža po YUS in je noter tista ploščata 3 fazna vtičnica (ponavadi še brez nule, kaj šele ozemljitve) potem so kabli skoraj gotovo <=1.5mm2 .... varovalke so pa šparali pa če imaš srečo je na eni fazi mogoče res 16A (morale bi bit sicer 3x10A, ampak po JUSu je to kar klasika), ostalo pa prosto po luftu. Ker te stare vtičnice so bile namenjene poganjanju klasičnih elektromotorjev, ker so bili v 3F verziji cenejši od 1F (zagonski kondenzator je bil drag) ... te vtičnice skratka so za stalno moč max. 3-4kW, karkoli več sam nebi priklapljal. Če menjaš staro JUS vtičnico za to CEE (rdeč 5 polni industrijski) potem bi bil zelo previden če je bila prej vtičnica ki sem jo opisal.
Zdaj pa se enkrat preberi kaj si napisal v prvem odstavku.
Se pravi imam 5+ zilni kabel, na enem loncu 16A CEE vticnico , na drugem type2. Kater avto bo filal s takim podaljškom?
Sem to Gorenjsko verzijo polnilnice tudi jaz premleval pred nakupom EV in sem iskal EV ki bi mi prisparal 200€ za nakup polnilnice, pa sem ugotovil da ne obstaja.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Očitno smo se zaciklali. Prvotno vprašanje je bilo ali lahko z navadno CEE 16A vtičnico polniš avto, in kot smo ugotovili imaš kitajske "podaljške" s katerimi lahko. A ima kabel na sebi škatlo ali samo nekje neko skrito vezje ki javlja osnovne zadeve je pa čisto vseeno. Torej ne rabiš polnilnice, kabel vštekaš direkt v vtičnico.

A sedaj sam kaj nisem razumel in goovrimo o čem čisto tretjem?

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.811
13.968
113
Jst ne vem kaj je original vprašanje, ampak noben AC kabel ne moreš prikjučit brez com signala v avto pa da bo polnilo. Komunikacijski signal je pa tisti ki javlja avtu kaj ima na drugi strani oz. kako naj polni. To da se večina teh kablov, dobi "polnilnico" (škatlo) kjer je možno spreminjat parametre polnjenja (ima zaslon, lučke ipd.) in da jih večina omogoča tako ali drugačno pamet še ne pomeni da so to pametne polnilnice.

Polnilnica je del avta, kabel pa samo javlja polnilnici v avtu kaj "ponuja". Tako da tehnično stvar ni polnilnica saj ne upravlja nič, samo javlja avtu kaj in kako naj se upravlja.

Če kabel zgleda čisto pasiven še vedno vsebuje komunikacijski modul, ker noben avto ne bo polnil če ne dobi ustreznih parametrov. Tako da ja, veliko kablov, sploh teh za šuko zgleda kot kabel, ampak ima vseeno vezje ki javi "sem 10A priklop, prosim ne polnit višje". Če nima zaslona in 100 led lučk še ne pomeni da ne vsebuje tega.
ja sej pravimo o polnilnem kablu. in ne samo kablu. in polnilni kabel ima pač to elektroniko da komunicira z vozilom. Polnilec je v avtu, tak ali drugačen. Eni imajo bolje drugi slabše rešeno.
Obstajajo pa še adapter kabli, ki jih celo "free" dobiš poleg za tankanje na ostalih polnilnilcah (tako sem razumel), vsaj tako pri tesli.

jezek

Guru
24. jul 2008
5.885
2.631
113
Tu gor so me v tem mesecu naucili da polnilni kabel ne obstaja, da se noben avto ne priklaplja direkt na elektriko in da vedno rabis polnilnico. Tudi za Enyak, ki se polni z 11kW AC. In polnilnica ni samo nek sense ampak zajeten kos elektronike, tezak 3kile ali vec. Tudi pri ceni 100e.

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.811
13.968
113
polnilni kabel je namenski kabel z elektroniko, ki komunicira z avtom. Kaj ni jasno? Ne deluje enako kot charger za telefone.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Čisto po fizično oz. domače povedano je AC polnjenje domena polnilnice ki je v vozilu, tako da noter pride kar pride in avto to spremeni v DC ter polni baterijo. Tista vmesna škatla je čisto brez pomena, ker realno gledano je avto ne rabi. Če bi rad čimmanj kabla ki se ga da vozit s sabo imaš ponavadi "šuko" kable ki so točno to kar so, še vseeeno pa vsebujejo komunikacijski del. In enako dobiš tudi 3 fazne "neumne" kable.

P.S. polnilec za telefone je že 10 let z dvosmerno komunikacijo, tisti stari 2A@5V ki je bil neumen danes nima noben telefon več (ga pa podpira to je res) ... vse quickcharg sistemi imajo pa komunikacijski kanal namenjen točno temu da se telefon in polnilec sporazumeta kaj in kako (sistemov je več, trenutno se uveljavlja "standard" USB PD, ni pa to edini oz. večina telefonov na trgu ima še vedno lastne standarde).

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.811
13.968
113
pa pi.., to ti ravno hočemo dopovedat, da je nuja zaradi komunikacije... zakaj tako, moraš inženirje fprašat. Nek razlog je že. Varnostni sklepam, nisem se poglabljal.

CP in PP
1776680375460.png

• Všeč mi je
Reactions: Hondi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Ja povem logično je da če vse "pine povežeš" se avto en bo polnil dokler mu PP/CP linija ne pove kaj je na drugi strani. To je del standarda in je zaščita pred tem da na šuko ne povleče v avto 32A, kar bi tehnično lahko če ima 22kw polnilec. Ampak v klasičnem šuko polnilcu to vlogo opravlja nek "neumen" del ki sporoča, "max 10A" ... to zame ni ni polnilnica, še zdaleč pa ne pametna. To kar je pri kitajcih tista "škatla" ne dela nič posebnega razen da sporoča to kar si ji ti ukazal, ponavadi ima še opcijo da deluje preko wifija in od tu je "pamet".

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.811
13.968
113
kdo pravi da je pametna? polnilni kabel je... sej pametna je delno samo ona dinamična, wall box, ki pač pobira podatke iz razsmernikov in podobno... in računa po svoje, preko programa in to je to...

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
7.790