Tatarski biftek

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
absolutno,..nikjer nisem rekla, da vse že vem,...tebi pa tudi malo razumevanja za hec ne bi škodilo
wink-1.gif
 

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.574
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Tole strganje mi je mal čudn. Jst ponavadi meso najprej očistim z malim ostrim nožem, pol ga narežem na najmanj kar je možno pol pa vse skupej na čoku z dvema ornk nožema "nasekam" na fino. Da se ga pa strga pa nisem niti v šoli slišou pa sem kuhar po profesiji.
 

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
Citat:
Uporabnik Dik pravi:
Tole strganje mi je mal čudn. Jst ponavadi meso najprej očistim z malim ostrim nožem, pol ga narežem na najmanj kar je možno pol pa vse skupej na čoku z dvema ornk nožema "nasekam" na fino. Da se ga pa strga pa nisem niti v šoli slišou pa sem kuhar po profesiji.

Vsega te pa tud v šoli ne naučijo
smile-1.gif
 

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
901
91
28
select 1 from dual;
Sem že tudi videl, da se meso da zmrznit, da je trdo nato pa se ga nastrga na strgalo.
4009209215105-velika.jpg


Velika večina ki jih poznam pa uporablja kar multipraktik (se pravi meso se nareže na male kose, se odstrani vse kar ne spada zraven in zmiksa).
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Tole, da se da meso v olje sem danes tudi prvič slišal. A ni meso potem kao mastno zaradi olja?
rolleyes-1.gif

Pa še to, kakšn oolje se nuca? Navadno za solato, sončnično al je čist useenglih?

Drgač pa lep kos pljučne, zmrznjen in lepo nariban...
zmaga.gif

Začimbe pa v naprej pripravljene. Prijateljeve so čist OK.
grin1.gif
 

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
jst uporabljam kr olje za solato (sončnično). Meso se da v olje, ker ga le ta zmehča (to še posebej velja ko pečeš biftek -pa ne tatarca
grin1.gif
) in se lepše strga.

itq pa delam biftek zase in ga pač nardim tko kot men paše..."instant tatarski biftek" se pa kupi v trgovini -
ne-ne-1.gif
hvala
 

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
oba načina sm poskusu in mi je ta bolš če meso strgaš..
 
Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Dik pravi:
Za tatarca se mesa nikoli ne daje v olje.

Na spletni strani društva Gurman pravijo drugače:

Citat:
■ Najboljšo govedino dobimo od 4 do 6 let starega pitanega vola. Za dober tatarski biftek uporabimo dobro uležano meso. Očiščen goveji file položimo v posodo in povsem prelijemo z oljem. Potisnemo ga v hladilnik in mariniramo 3 do 10 dni, lahko tudi dlje; marinadi lahko dodamo izbrane začimbe in zelišča. Meso vmes nekajkrat obrnemo.

Pa še eno opozorilo:

Citat:
■ Za jedi, pri katerih jajc termično ne obdelamo nad 73° C, uporabljamo izključno povsem sveža jajca. Sicer obstaja možnost zastrupitve z zelo nevarno salmonelo.
 

damjanf1

Pripravnik
2. sep 2007
53
0
6
doma
Jaz ga delam brez jajčnih rumenjakov, pa moram priznati da je odličen, pa še nevarnosti ni za salmonelo.
Ravno tako ne dam notri paradižnikove mezge, ampak majonezo, namesto feferonov pa mleto pekočo papriko. Dodam tudi svež peteršilj.

Sem pa velik ljubitelj tatarskega biftka, zato ga raje delam iz stegna- cenejši, vendar z minimalno razliko o kvaliteti- začimbe naredijo svoje. Meso mi mesar lepo obreže potem pa 2-krat spusti čez mašino- ker ponavadi nimam časa da bi meso nastrgal.


Damjan