Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Jau imate eni ideje ..
Sicer je tako, staranje visikija poteka v sodih in kolikor je star toliko je "odležal" v sodu. Ko je enkrat v flaši je tak kot je.
Rok trajanja žganih pijač je itak neomejen, tako da se ne morejo pokvarit. Sam alkohol je dokaj stabilna stvar in v zaprti steklenici bo kemično ostal isti par sto let - ostale sestavine (99% vode) pa se tudi ne morejo pokvarit ker so vezane na alkohol oz. je alkohol v tem primeru konzervans.
Viski obarvan s karamelo (to kar se pri nas prodaja kot "obični" viski) bo v najslabšem primeru dobil usedlino (barva), pravi viski ki je bil staran v sodih pa bi skoraj 99% (naravnega) barvila moral imeti vezanega v vodo oz. alkohol, isto velja za aromo. Skratka pravi viski ne bo dobil usedline, razen če kaj povzroči kemični razpad (zelo visoka/nizka temperatura, UV svetloba, druge kemične spojine ki pridejo v stik z pijačo ...).
Torej avtorju, glede na to da gre za star viski domnevam, da je flaširan (steklenica) in neodprt ter da je bil skladiščen vsaj v sobnih pogojih (ni zmrzoval ni bil na soncu ...). V tem primeru je čisto OK za "uporabo", oz. je v vsakem primeru piten in če nisi poznavalec ne boš opazil razlike od "novega".Verjetno je celo boljši kot nov ballantines, ki je resnici na ljubo v večini izvedbah "ogaben"!
Torej, ker ima neko zgodovinsko vrednost bi gaverjetno kupil kak zbiralec teh stvari .. ampak jasno ne za pitje! Lahko pa počakaš še 50 let pa bo zagotovo imel še višjo ceno!