sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.004
8.187
113
pri taščici
Toke je zakon ki bo omogocal energy sharing po 1.7.26.
Zdaj pa dobiti pravnika z znanjem energetike da nam ga bo razlozil. https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAKO8141
Search magicna beseda "soupora" se pojavi 51x v zakonu
Tole mi ze ni cisto ni jasno. Bega me ta odstotek in na koncu da mora biti ebak za vse 15 munutne intervale.
5. Odstavek 23a člena.
Ta 23. Člen se na splošno precej dotika souporabe.

Delež v omrežje dovedene električne energije, ki je v skupni rabi in se prenaša na obračunsko točko drugega aktivnega odjemalca, se določi kot odstotek oddane energije v 15-minutnem intervalu, ki je enak za vse 15-minutne obračunske intervale. Odstotek se lahko spremeni s spremembo pogodbe ali drugega pravnega akta, ki je podlaga za souporabo energije, pri čemer mora biti enak za vse 15-minutne obračunske intervale.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.441
10.653
113
A une stručkote, kmi so v Španiiji zaj..., potem pa hoteli najprej na SE zvaliti krivdo?
Sicer pa ELES vprašaj, koliko vemo o tem ... Boš presenečen.
Ti rajši napiši kje se motim v mojem sestavku, oziroma strokovno obrazloži lastno tezo, da sončnice ne obremenjujejo omrežja. Sicer boš to strokovno zelo težko obrazložil, ker na tem področju nisi strokovnjak, pa če bi še tako rad bil.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.638
3.916
113
Toke je zakon ki bo omogocal energy sharing po 1.7.26.
Zdaj pa dobiti pravnika z znanjem energetike da nam ga bo razlozil. https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAKO8141
Search magicna beseda "soupora" se pojavi 51x v zakonu
Tole mi ze ni cisto ni jasno. Bega me ta odstotek in na koncu da mora biti ebak za vse 15 munutne intervale.
5. Odstavek 23a člena.
Ta 23. Člen se na splošno precej dotika souporabe.
Tako na prvo žogo, določiš, da gre 10% tvojega v souporabo "v dobrem in v zlu", se pravi tudi v tvoj minus.

Drugače pa hvala, bom v miru prebral vse.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.004
8.187
113
pri taščici
Kako to mislis v minus?
A ce bi prevec dal v souporabo, potem bi sam moral kupiti?
Nekje 20% proizvodnje imam voska letno (zaenkrat).
10% bi dal na vikend, ostanek sorodniku

javr

Guru
6. dec 2011
2.055
1.197
113
ko se je šlo v priklop SE lani pozno poleti, sta bila dva za mene zanimiva ponudnika: Ece je omogočal prenos kWh na drug naslov, a pod milijon pogoji, pa ne decembra in januarja, pa ne več kot toliko in toliko kWh, itd.; Energija + pa je imela "keš na roko", nobenih pogojev, in sem vzel to. Zdaj pa sem dobil dopis od Energije + da mi bodo v prihodnje izplačali 0,00€/kWh , pa spet iščem če je možno prenesti kWh na drug naslov. Bom vprašal še pri Ngen kot je nekdo prej predlagal; če pa to ne bo šlo, pa bom nabavil električno peč ki bo sigurno pokurila vse viške kWh

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.875
5.083
113
ko se je šlo v priklop SE lani pozno poleti, sta bila dva za mene zanimiva ponudnika: Ece je omogočal prenos kWh na drug naslov, a pod milijon pogoji, pa ne decembra in januarja, pa ne več kot toliko in toliko kWh, itd.; Energija + pa je imela "keš na roko", nobenih pogojev, in sem vzel to. Zdaj pa sem dobil dopis od Energije + da mi bodo v prihodnje izplačali 0,00€/kWh , pa spet iščem če je možno prenesti kWh na drug naslov. Bom vprašal še pri Ngen kot je nekdo prej predlagal; če pa to ne bo šlo, pa bom nabavil električno peč ki bo sigurno pokurila vse viške kWh
Omrežnina ti ne uide!!

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.944
5.038
113
Pol jih bo pa žena slišala, ko bo slučajno šporhet vžgala medtem ko bo on s pečjo trošil vse kar je proizvedel.

Mene je po drugi strani lani zmotilo, da sem lani naredil premalo in sem leto zaključil zgolj z 200 kWh viška. Takoj po obračunu sem bojlerje namesto ponoči premaknil v čas, ko sonce najbolj sije in znižal temperaturo na 60 stopinj, saj bi rad leto zaključil z vsaj 1 MWh viška, če je možno še več.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.747
8.102
113
Kaj ima veze pri letnem netmeteringu, kdaj v dnevu bojler dela?

Nizanje T zna pomagat, ce ste puščali, da se voda shladi v bojlerju. Ce ste sicer sproti porabljali, bo razlika tudi na ta racun (domnevam, da tukaj govorimo o el. grelcih) marginalna.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.944
5.038
113
Kot sem zapisal, bi rad naredil več viška.

Razlika je v tem, da bojler ponoči dela minus z importom, podnevi pa ga poganja sonce direktno, sploh ob dejstvu, da je izvoz v omrežje omejen in dejansko greje vodo z elektriko, ki sicer nikoli ne bi bila proizvedena. In to je bojler s 4 kW grelcem. So pa še dodatni trije, en 300L z 2 kW grelcem (ta je poleti izključen) in izmenjevalcem za plin in 2 manjša, 30L in 10 L.

Nismo puščali, da se voda shladi ampak pride do precejšnjih razlik zgolj zaradi tega ker so pri 75 stopinjah izgube skozi izolacijski plašč in po ceveh veliko večje kot pri 60 ali 50. Saj dejansko bi moral iti pogledat, ne vem, če ni celo na 50 sedaj nastavljen in kaže 60, ker že kurimo na drva zraven.

• Všeč mi je
Reactions: sad

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.265
1.024
113
Kot sem zapisal, bi rad naredil več viška.

Razlika je v tem, da bojler ponoči dela minus z importom, podnevi pa ga poganja sonce direktno, sploh ob dejstvu, da je izvoz v omrežje omejen in dejansko greje vodo z elektriko, ki sicer nikoli ne bi bila proizvedena.
tole pomoje velja samo ce imas na strehi vec kW kot jih pa lahko oddas..
ne vem pa kak se ti bo zgodilo na oblacen dan.. pa v bloku 1?

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.747
8.102
113
Kaj je vazno pri letnem netmeteringu ali jemljes iz omrežja ali direktno iz SE? Ce bo poraba ista, bo letna bilanca ista.

Segrevanje vode z elektrogrelcem (ali prakticno bilocem, kar ni TČ) je linearna enacba. Ce porabljate vso segreto vodo, jo bos veckrat oziroma dlje casa segreval. Faktor je pa 1. To pade in boste dejansko kaj prisparali, ce se voda v bojlerju vmes prevec shladi. Ce se ne, pa zgolj zato, ker se bo manj kamna nabiralo. Segrevanje vode nad 60 stopinj je neumnost, ki prinasa tezave v prihodnosti. In manj kamna, ter posledicno tezave zaradi tega, je edina stvar, kjer boste prihranili na ta nacin.

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.265
1.024
113
Kaj je vazno pri letnem netmeteringu ali jemljes iz omrežja ali direktno iz SE? Ce bo poraba ista, bo letna bilanca ista.
Jah pomoje ni.. na strehi ima 15kW, v omrezje oddaja je pa omejen na 5kW.. in z 5kW oddaje pridela 200 kWh letnega plusa.

ce greje bojler na soncni dan, bo se vedno posiljal ven 5kW (ker bo bojler grel iz presezka na strehi).. torej bo imel teh 200kWh viska + kar bo privarceval ker ne bo bojlerja ogreval ponoci.. ceprav ga pomoje ni bojlerja, da ti obdrzi temperaturo cel dan, kaj sele da imas porabo.. tko da bojler se bo vklopil ponoc tko al tko..

Ce pa oddaja isto kot ma na strehi - je pa ta debata brezveze ja.

Vsaj jest si to too razlagam?

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.944
5.038
113
tole pomoje velja samo ce imas na strehi vec kW kot jih pa lahko oddas..
ne vem pa kak se ti bo zgodilo na oblacen dan.. pa v bloku 1?
Seveda jih je več. Povprečna mesečna poraba nam variira med 1700 in 2200 kWh. Na oblačen dan se ne bo zgodilo nič, ker že sedaj plačujem 17 kW v vseh blokih, ker 30 minut na dan rabim tako moč.

Elektrarna je 20 kW, oddaje je 12,9 (13,2). Bojler ponoči ne dela ker je 300 litrov in je vode več kot zadosti, ko enkrat segreješ 300 litrov na 50+. Kamna v vodi praktično nimamo.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in sad