sončna elektrarna

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.606
4.924
113
Ja saj veliki lahko še požrejo izgubo.
Ampak tisti ki so samo od sonca odvisni pa itaq tolčejo izgubo ob vsakem lepem dnevu ko cene zdrsnejo pod nulo..

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.107
3.600
113
Ja in?

Težava Suncontracta je v izključni vezavi na sončno energijo, če bi imeli "razpršeno dobavo" bi komot preživeli.

Pa da ne bo kdo res mislil, da "veliki" tolčejo kako izgubo z malimi SE - velike pa so itak na drugih pogodbah.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.606
4.924
113
Ja in?

Težava Suncontracta je v izključni vezavi na sončno energijo, če bi imeli "razpršeno dobavo" bi komot preživeli.

Pa da ne bo kdo res mislil, da "veliki" tolčejo kako izgubo z malimi SE - velike pa so itak na drugih pogodbah.
Ja jaz kupim od soseda preko geni za 9 centov, ko je cena v minusu.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.164
7.281
113
Koliko pa dograditev stane, če se ne greš po subvencioniranih pravilih?
MrDaco kaj pa je narobe z obstoječo SE?
Nič ni narobe z obstoječo, le Suncontract več ni hotel običajnih netmeterig pogojev, jih ukinjal in je začel pravljice o vmesnikih, kjer ti lahko izklapljajo elektrarno, ko jim ne gre ekonomika. Zato so mi ponudili nov sistem brez netmeteringa ter baterijami, z doplačilom 8000 eur. Valda sem rekel hvalalepa... Nekaj se jih je pa vseeno najdlo in jim nasedlo, koliko vidim. Ampak vseeno mislim, da je to začetek konca Suncontracta. No sedaj vidim, da bodo tudi te, ki so vmesnike kupovali, začeli odklapljat, v kolikor ukinjajo netmeterng. Me zanima kako dolgo bodo preživeli s temi, ki so jim pred kratkim prodali hranilnike.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.164
7.281
113
hecna je bila ona mantra, češ da se to ne more zgodit, da se prekine netmetering... zdaj pa tale hladen tuš.
Tako, lep primer, da je vsaka pogodba le navaden sekret papir. Še dobro, da se je SE zamortizirala (če ni se pa bo v naslenjih mesecih) in kredit poplačan. Toliko o subvencijah in kako nas vlečejo z njimi...

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

sad

Guru
24. avg 2007
22.326
11.120
113
Čist tak, k si ti tak pameten in imaš fuLLa mnenj o vsem. Če nekdo nekoga vleče/nateguje, kaj je tisti, ki se pusti vleči/nategovati?
Tak da, morda se najprej v ogledalo poglej, pa si odgovori, če vidiš noter osla ali ............................... osla. :fredi:
Potem pa še malo zarigaj.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.164
7.281
113
Čist tak, k si ti tak pameten in imaš fuLLa mnenj o vsem. Če nekdo nekoga vleče/nateguje, kaj je tisti, ki se pusti vleči/nategovati?
Tak da, morda se najprej v ogledalo poglej, pa si odgovori, če vidiš noter osla ali ............................... osla. :fredi:
Potem pa še malo zarigaj.
Če je tole letelo na mene, ne vem čemu je potrebno tako zmerjanje. Pišem pač svoje mnenje. Verjemem da v temah o politiki ne moremo držat nekega nivoja, ampak tema o sončnih elektrarnah pač ni primerna za žaljenje ipd. Če ne zmoreš podat kakšnega pametnega predloga, bodisi tehničnega, bodisi ekonomskega, te prosim, da se drugič malo zadržiš, mogče prej vgrizneš v jezik preden začneh klofkat po tipkovnici.

• Všeč mi je

sad

Guru
24. avg 2007
22.326
11.120
113
Če je tole letelo na mene, ne vem čemu je potrebno tako zmerjanje. Pišem pač svoje mnenje. Verjemem da v temah o politiki ne moremo držat nekega nivoja, ampak tema o sončnih elektrarnah pač ni primerna za žaljenje ipd. Če ne zmoreš podat kakšnega pametnega predloga, bodisi tehničnega, bodisi ekonomskega, te prosim, da se drugič malo zadržiš, mogče prej vgrizneš v jezik preden začneh klofkat po tipkovnici.
Če si šel v sončnico zato, da si pobral subvencijo, potem si pač osel.
In ja, ne bi bil edini, pa ne pravim, da si ti to naredil, ampak pišeš pa ravno tako.

• Haha

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.981
12.523
113
v sončnico je folk šel zarad subvencije in netmeteringa... , da se bo pol šparalo, ko se bo vozlo z EL avtom in grelo na elektriko....
zaradi zelenega prehoda zagotovo ne. pa tud noben sirotek ni mogel it v to...

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.164
7.281
113
Če si šel v sončnico zato, da si pobral subvencijo, potem si pač osel.
In ja, ne bi bil edini, pa ne pravim, da si ti to naredil, ampak pišeš pa ravno tako.
Subvencija je samo del zgodbe. Jasno je da se za take stvari odločitve delajo preko kalkulacije na dolgi rok, preko excela. Če je nekaj ugodno se odločiš, če ni, se ne. Subvencije navidezno seveda vplivajo na to. Zakaj navidezno. Ker je vse OK, dokler se neki pogoji ne spremenijo, ki si jih pred nekaj leti vrgel v excel. Dokler se je meni SE amortizirala, se v bistvu nimam kaj bunit, to imaš prav. Tudi na nek normalen način sem se losal Suncontracta. Za enkrat vse BP, razen nekaj živčkov in pisarjenja tukaj po forumu. Kar pa ni prav, je pa kot sem napisal. Da se druga stran ne drži podpisane pogodbe oziroma enostransko prekine pogodbo. Upajmo samo, da ostali ponudniki temu ne sledijo.
Biti osel ali ne... to je zdaj vprašanje.... naj drugi presodijo, meni ogledalo kaže samo moj grdi ksiht. :)

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.406
7.803
113
in še vedno traja ta pravljica.

Kot da bi rekel, da ko je Telekom sredinca štromu pokazal, da ga bodo vsaj cajt vsi in bomo brez... pa se ni zgodilo.
Kot da bi rekel, da ker se Vega ni uspela nad vodo obdržati, bodo šli vsi mobilni operaterji cugrund... pa niso.

SunContract je bil od štarta mejni, brez rezerv, odvisen izključno od "kšeftarjev", ki so mislili, da bodo štrom prodajali še sami in nadmudrili sistem. Nekaj se jih je pa koristoljubno zraven prislinilo, da so si vikende filali. Ker razumejo itak nič, je bilo treba samo lepo zgodbico naplesti, da so se čustva - odnosno pohlep - dovolj zbudila. Propadel je, ker se ja ta pravljica izpela, ne pa netmetering. No, da smo natančni, bo propadel. Še vedno jih je najbrž nekaj takih, ki močno verjamejo v vrenost kripto žetončkov, ki so jih pri njih kupili.

Dejansko mi je samo kripto bolje naredil, kot odločitev SE in posledice te odločitve zadnja leta. To je bilo pa priznam vsekakor nenadejano, slučajno, ampak hvala lepa, bom vzela.

• Všeč mi je
Reactions: sad in MrDaco

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.981
12.523
113
"oziroma enostransko prekine pogodbo"
kaj je tu narobe? sej piše kaj so posledice. če so.

pri nam se zdaj podobna zgodba dogaja v sluzbi, nekaj smo podpisali...pa smo rekli da bomo razdrli pogodbo, ker ne bo šlo izpeljat... ena administratorka je siva ratala, ker češ kak to mislimo, da če smo podpisali, da ne mormo razdret in podobno... bolj ji razlagmo da če ni, da še vojska ne more vzet, bolj njej ni jasno. Ko pri norcih.
V tem stilu.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.164
7.281
113
Samo to kar si napisal je nasprotni aspekt. Oziroma apsekt Suncontracta, ki je več kot očitno preveč optimistično nastavil poslovni model. Enako je verjetno bilo pri vas.