sončna elektrarna

Marxon

Majstr
24. feb 2009
803
422
63
Če imaš netmetering, a te res ven vržejo če karkoli spremeniš na elektrarni?

Starši imajo eno vejo na inverterju prosto in bi dodali še "par" panelov, da bi lovili jutranje sonce,....

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
804
45
28
Če ne bodo povečali oddaje v omrežje se jaz ne bi sekiral. Ti oddajaš za tokiko kot imaš soglasje, za drugo jih pa ne briga. Eles za to tako govori, da imajo razlog da te vržejo iz letnega netmeteringa. Seveda jim ne smeš povedati da boš povečal

Marxon

Majstr
24. feb 2009
803
422
63
Če ne bodo povečali oddaje v omrežje se jaz ne bi sekiral. Ti oddajaš za tokiko kot imaš soglasje, za drugo jih pa ne briga. Eles za to tako govori, da imajo razlog da te vržejo iz letnega netmeteringa. Seveda jim ne smeš povedati da boš povečal
Hvala ti. Tako sem tudi jaz razmišljal, vendar bi tale naš izvajalec vseeno rad malo na gen-i (in še nekam) povprašal.

Bo pa pač po grafu (in po kwh) oddaja skoraj dvojna...

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
400
71
28
Hvala ti. Tako sem tudi jaz razmišljal, vendar bi tale naš izvajalec vseeno rad malo na gen-i (in še nekam) povprašal.

Bo pa pač po grafu (in po kwh) oddaja skoraj dvojna...
Dokler ne boste inverterja spreminjali (njegove moči na več kW), ti tudi uradno ne bodo nič "jaskali".
Koliko panelov, in koliko vej, nobenga ne zanima. Tudi tega v soglasju niti ni zapisanega, ampak le moč inverterja.
Tudi če boš dovoljeno moč oddajanja presegel, te bo pač (avtomatsko) odklopilo od Grida. In boš zeleno tipko pritisnil na omarici,
da spet dobiš grid (in upam, da boš potem zmanjšal v nastavitvah inverterja kake pol kW pod dovoljeno ti moč:), da se ne boš vsako opoldne sprehajal do zelene tipke)

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
400
71
28
Jep. Ne pride vec do 11, pa je kamot sla se v maju do 13.

Moram pa preverit panele. Sem zivel skoz v prepricanju da oni "bremzajo" v vrocini in ne inverter !?

ja, ja, definitivno na panelih je že blokada. Ful manj kažejo zdaj, kot maja.
Je pa junij tako sončen, da je prozvodnje skoz cel mesec junij veliko več kot maja. Leto je celo april bilo več proizvodnje kot maja. (pri 45 stopinjski strehi. Ker pri 20 stopinjski je bil maj boljši kot april)

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.092
7.515
113
Koliko panelov, in koliko vej, nobenga ne zanima. Tudi tega

Kr ni cisto res. Jaz sem kar lepo mogla opisat svojo SE Elektru Gorenjska (koliko je velika, katere panele, kateri inverter - pred pridobitvijo soglasja in po tem), berj torej, papirji sem in tja v duplikatih.

In ce Eles opozori, da se bo vrglo na nov rezim vsakega, ki bo povecal SE, ne glede na to, da je inverter omejen, je malo tak tak svetovat, da se zignorira. Koliko se bo dejansko to izvajalo je eno, ampak ob vsaki prijavi, vsakic ko bo ne elektru kaki frustriran entuziast tipa lokalnih redarjev, ko bo befel od kje gor, je to s pisarniske mize za ugotovit tik tak.

Pol se pa joka, pa xyz ven vlece, a uni pa lahk milijone mimo pa cepeta, pa trač mediji zgrozeni, ampak pomagalo ne bo... Tudi "un na Alterji je rekel, da lahko" ne vem, ce bo vzdržalo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.092
7.515
113
Ves point razsiritve panelov je vecja produkcija in oddaja v omrezje, sploh pri starih netmetrasih, ki imajo omrezje za baterijo. Konec leta ti ze kompliciran program tipa excel ven vrze cudna oziroma odstopajoca razmerja napram prejsnjim mesecem/letom.

Zdaj pa pac od navodil odvisno - se pusti ali ne. Tovrstna navodila so predmet sprememb vsak mandat in se pogosteje. Pol se pa pejd nekaj na... Na koliko casa ste racunice za SE delali? Eni na 20 pa 30 let...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.184
7.610
113
pri taščici
Kr ni cisto res. Jaz sem kar lepo mogla opisat svojo SE Elektru Gorenjska (koliko je velika, katere panele, kateri inverter - pred pridobitvijo soglasja in po tem), berj torej, papirji sem in tja v duplikatih.

In ce Eles opozori, da se bo vrglo na nov rezim vsakega, ki bo povecal SE, ne glede na to, da je inverter omejen, je malo tak tak svetovat, da se zignorira. Koliko se bo dejansko to izvajalo je eno, ampak ob vsaki prijavi, vsakic ko bo ne elektru kaki frustriran entuziast tipa lokalnih redarjev, ko bo befel od kje gor, je to s pisarniske mize za ugotovit tik tak.

Pol se pa joka, pa xyz ven vlece, a uni pa lahk milijone mimo pa cepeta, pa trač mediji zgrozeni, ampak pomagalo ne bo... Tudi "un na Alterji je rekel, da lahko" ne vem, ce bo vzdržalo...
Verjamem da bi do lahko na osnovi aero Foto posnetkov šteli panele, pa primerjal podatke s preteklimi leti, anpak navade upoeabnikov se lahko spreminjajo.
Jaz imam recimo letos proizvodnjo 8.4, oddaajo pa 5.2.
Pa verjemi da mi ni neka umetnost oddajo dvignit na 6, verjetno bi sla tudi na 7. Bodo rekli da sem povecal SE za 1/3?
Samo avto zacnem filat ponoci namesto ob soncu.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.092
7.515
113
Imajo 15min podatke. Ce ne gres v penzijo tezko sredi dneva konstantno od aprila do septembra plato krajsas.