Sneg 2025/2026

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.831
8.079
113
pri taščici
že večkrat smo debatirali o reševanju, ali naj bo plačljivo ali ne.... vemo, da so v tujini zelo bolj strogi kot pri nas... mislem mi sploh nimamo pravil kako in kdaj... vse je zastonj in brez posledic.
Sam sem mnenja, da bi moralo biti rešeno s članstvom v planinskih društvi in zavarovanjem za reševanje. Torej: Če si Slovenec imaš pokrito reševanje preko članstva v planinskem društvu, če si tujec pa z "vinjeto" za v gore.... letno, dnevno, vikend,... Če lahko v IT dokupiš zavarovanje za 3 osebe direkt na smučišču, potem bi tudi tukaj moral biti nek prispevek... glede na to koliko zapravimo za opremo, da greš v gore, je letni strošek članstva minimalen.

Pa seveda bolj resna obravnava reševanja zaradi neprimerne obutve... da vlečejo turiste s tevicam iz gore
A v tujini ne obstaja "Coris" zavarovanje (za tujino) ?
Mi moramo samo racun izstaviti "Corisu". Ce ponesrečenec nima Corisa, pa njemu. Sicer gre iz bolnice direkt v "pripor"
Za slovence pa ne vem ce bi to posebej računal.
Ker nekateri ga serjejo v gorah, drugi ga serjemo na cesti (lahko kot pesci), tretji smucajo, cetrti kolesarijo....

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.403
3.774
113
Še mojih 5 centov:
ker je na splošno reševanje v Sloveniji zastavljeno na prostovoljni bazi (gasilci, gorski reševalci, jamarji, potapljači,...) nimamo javnega "cenika" koliko kaj stane. V tujini (poznam sisteme v smučanju), je povsem jasno koliko je "pogled na ponesrečenca, koliko akija, koliko rešilec in koliko helikopter. Tudi ni enako ali si na progi/smučišču ali izven.

Ker se Slovenci z našim sistemom ponašamo in nam ga zavida "pol sveta" razumem nasprotovanja tudi v organizacijah za spremembo, ampak razvoj gre naprej in verjetno bomo v 5-10 letih tudi pri nas tržili zavarovanja za odhod v gore.

brane_new

Guru
10. feb 2008
19.105
2.440
113
Kakor koli so ta pohod organizirali davno pred dogodkom. Dobro ali slabo.
Dogodek se je zgodil ob vračanju s cilja.
Kaj se je dogajalo v Vodnikovem domu - zadnja bilka rešitve?
So imeli kaj info?
Kljub temu, da je bilo pola pola, so bili tisti, ki so ostali, ''pre švoh'' da bi prepričali tudi ostalo polovico.

Nič jih nebi rešilo. Niti zavarovanja za 100 000€ ne.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.403
3.774
113
Daj preberi drugič vse ne samo naslov:

Usoden poskus vzpona na Tosc

Tosc leži v osrčju Julijskih Alp, z vrha pa se odpira pogled na Triglav in dolino Krma.

Po podatkih policije so se planinci v soboto s Pokljuke povzpeli do Vodnikovega doma (1.817 metrov), nato nadaljevali do doma Planika (2.408 metrov) ter se povzpeli na Triglav (2.864 metrov). Z najvišjega slovenskega vrha so se nato spustili nazaj do Vodnikovega doma, kjer se je trojica odločila za še en vzpon, tokrat na Tosc. Prav med tem vzponom se je sprožil plaz, ki jih je zajel.

Dežurni v Vodnikovem domu so za Hino potrdili, da so se planinci v soboto predstavili kot Splitčani. Zjutraj so jih opozorili na prihod hladne fronte in poslabšanje vremenskih razmer, opozorila pa jih očitno niso odvrnila od nadaljnjega vzpona.

Pa da se ne bo kdo na to obesil, da so iz Splita, oz. okolice: najboljši hrvaški alpinisti so prav od tam!

mistique

Guru
16. jun 2009
15.247
2.773
113
Emona / Carnium
Hehe... Res je bilo malce štorasto saj tvojega pisanja nisem dojel kot dejansko poizvedovanje ampak saj nima veze. In ja, morda pa imam (produkt). Veliko je odvisno od tega kaj ti kot interesent pričakuješ od takšnega zavarovanja v smislu ali ciljaš na poplačilo stroškov do katerih je prišlo zaradi tvojega nespametnega ravnanja in/ali (še) kaj drugega in v kolikor je tu odgovor "da" potem se v bistvu meniva o zavarovanju odgovornosti zasebnika kar obstaja na SLO trgu, ima kar široko kritje in je običajno v paketu skupaj z zavarovanjem hiše, zavarovalne vsote pa se načeloma vrtijo tam do 100.000€.
Hvala Matey ! Tole zgoraj imam za slo že pokrito.

Kako zavarovalnice definirajo "nespametno ravnanje" v hribih? Za mene to pomeni, da nimam ustrezne opreme, nisem seznanjen z zahtevnostjo ture, in v vse to vlečem še druge osebe. Mogoče sem še kaj pozabil (slabega vremena ni?)...Prav interpretiram? Kako zavarovalnica obravnava zdrs? Zdrs opremljenega gornika. Tako, kot policija "hitrost ni bila prilagojena razmeram"?
Druga (tudi že obstoječa) možnost se pa nanaša izključno na plačilo stroškov reševanja izključno v tujini iz naslova turističnega zavarovanja oz. zavarovanja stroškov zdravstvljenja v tujini pri katerem imajo nekateri ponudniki na SLO trgu še posebno dodatno postavko za plačilo takšnih stroškov kjer pa se načeloma pogovarjamo o zavarovalni vsoti tam do 50.000€.
Kot član PZS (A), sem že zavarovan za selfije na prepadnih policah. Sprašujem se (in obenem tebe), če obstaja produkt, ki bi bil dober fit za to že aktivno obliko zavarovanja (by Generali). Za nekoga, ki vandra po slovenskih gorah in gorah okoliških držav? :nazdravje: Alpinizma in plezarije (in drugih adrenalinskih podvigov) se ne grem (več).

dask

Majstr
21. sep 2023
739
874
93
So imeli kaj info?
Resno? Ko so odrinili je bilo vreme najslabše možno, napovedano je bilo že cel teden, poleg tega sem 100%, da so jih v domu posvarili pred odhodom. Samo trma pač pripelje v to, kar se je zgodilo. Sestopit bi morali proti Vojam, če so že moral zapustit kočo, tam bi bila najbolšja varianta. Ne pa rinit na travnato pobočje v mokrem snegu.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.247
2.773
113
Emona / Carnium
Če sem prav razumel, jih je tu nekje pobralo v eno izmed označenih grap. Na poti bi naj bilo vseh 7, 3 je pač zajel plaz, ostalih ne. Še vedno je veliko nepreverjenih informacij in eno več sem s to objavo ustvaril tudi sam.
1759745607366.png

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.403
3.774
113
Če sem prav razumel, jih je tu nekje pobralo v eno izmed označenih grap. Na poti bi naj bilo vseh 7, 3 je pač zajel plaz, ostalih ne. Še vedno je veliko nepreverjenih informacij in eno več sem s to objavo ustvaril tudi sam.

Ne precej uradno: trije so šli na vrh Tosca, ostali so ostali v koči.

• Všeč mi je
Reactions: zakon

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.173
17.690
113
Hvala Matey ! Tole zgoraj imam za slo že pokrito.

Kako zavarovalnice definirajo "nespametno ravnanje" v hribih? Za mene to pomeni, da nimam ustrezne opreme, nisem seznanjen z zahtevnostjo ture, in v vse to vlečem še druge osebe. Mogoče sem še kaj pozabil (slabega vremena ni?)...Prav interpretiram? Kako zavarovalnica obravnava zdrs? Zdrs opremljenega gornika. Tako, kot policija "hitrost ni bila prilagojena razmeram"?

Kot član PZS (A), sem že zavarovan za selfije na prepadnih policah. Sprašujem se (in obenem tebe), če obstaja produkt, ki bi bil dober fit za to že aktivno obliko zavarovanja (by Generali). Za nekoga, ki vandra po slovenskih gorah in gorah okoliških držav? :nazdravje: Alpinizma in plezarije (in drugih adrenalinskih podvigov) se ne grem (več).
Glede na situacijo (offtopic in kompleksnejša debata) predlagam preklop na ZS ali pa srečanje ob kakšni pijači pa tam nadaljujeva. :)

• Všeč mi je
Reactions: mistique

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.844
5.569
113
Tosc je že v poletnih razmerah smotan, prekrit z travo po kateri se lepo spelješ dol, v tem mokrem snegu pa verjetno še toliko bolj,
to je eden od hribov na katerega vem da v snegu sam ne bi rinil...

rip

Podobne teme