Smisel menjave starega avtomobila (upokojenec)

Daniel

Guru
21. dec 2007
9.139
7.024
113
Na našem koncu smo imeli človeka, ki je vozil star čez 90 let. Zdaj koliko je to bilo pametno in v kakšnem psihofizičnem stanju je bil, osebno ne vem a zdravstvo je očitno ocenilo, da zmore.
Je pa kmalu potem, ko je enkrat nehal voziti tudi umrl, torej je vozil skoraj do smrti.

In 74 letnik je lahko v odvisnosti od življenjske poti, fizičnega dela in psihičnega napora v odličnem stanju ali pa že 5 let pokopan.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Garfildd

Guru
24. jul 2007
8.028
6.813
113
Koleos nizek za sedenje? A ma gospod 2.5m?
Najbolje da si kupi kak tovornjak.
Kalos, ne Koleos!

večina voznikov v teh letih ne mara menjat avta, ker se težje navadijo, moj fotr je pri 75ih šel iz ročnega menjalnika na avtomatika,
ker se je zavedal da mu bo to olajšalo vožnjo (pa je dober voznika za svoja leta) in ker ti kognitivne sposobnosti upadajo, potrebuješ
več fokusa za promet in se tako ne rabiš ukvarjat še s prestavljanjem in tudi tukaj se verjetno že leta poznajo, pa še zato da lahko
mati vozi, ki praktični ni vozila avta in ji z avtomatikam gre dosti lažje...

Sedaj po 10ih letih bomo verjetno šli iz Vitare na Pando, ker jemalo manjši avto... edino kar me moti je gumb za menjalnik,
ko bi vsaj imeli neko ročko, ne pa tist ščegetavček...

Jaz bi predlagal, da menja za avtomatika, seveda v cenovnem rangu pa takega s čim manj kilometri, ali pa novega čemu to ni problem,
denarja ne bo nesel z sabo, če se bo pa bolje počutil ob vožnji, bo bolj zanesljivo in varno peljal, pa je samo še dodaten plus...

In seveda napredni sistemi v novih avtih so še toliko bolj ključni, zaviranje pred oviro/pešcem...

Če pa ni budgeta... je pa to drugo...

Električni avto, ja če imaš lahko polnilnico in je cena z subvenicijo podobna bencinskemu, to je recimo bilo pri Pandi skupaj z subvencijo
ampak imajo moji malo zadržkov, da se avto lahko vžge...

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.224
1.633
113
Hvala za vsa mnenja, se z vsakim strinjam. :zmaga: Avtomatik je zelo dober predlog. Električar žal ne, ker živi v bloku.

Gospod je v svoji preteklosti bil celo poklicni šofer, tako da v sami vožnji uživa. Večkrat vozi tudi sinov MB avtomatik - brez problema. Denarja pa sam nima. Kupili bi mu ga otroci...

Kamere in parking senzorji pa itak dobrodošli.

Zgornja Dacia Sandero sicer dober predlog, vprašanje je najbrž le na otrocih, koliko dati...

• Všeč mi je
Reactions: Garfildd

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.500
9.075
113
pri taščici
Na našem koncu smo imeli človeka, ki je vozil star čez 90 let. Zdaj koliko je to bilo pametno in v kakšnem psihofizičnem stanju je bil, osebno ne vem a zdravstvo je očitno ocenilo, da zmore.
Je pa kmalu potem, ko je enkrat nehal voziti tudi umrl, torej je vozil skoraj do smrti.

In 74 letnik je lahko v odvisnosti od življenjske poti, fizičnega dela in psihičnega napora v odličnem stanju ali pa že 5 let pokopan.
Tudi jaz poznal dva cloveka ki sta pri 90+ vozila bolje kot marsikatera "smrklja/smrkavec" pri 20 tih.
Eden je nehal voziti kak mesec pred smrtjo (rak) drugi pa.malenkost vec..tega drugega so se po medijh kazali.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.500
9.075
113
pri taščici
Glede EV za starejso osebo (tu ne pride v postev zaradi bloka)
Ce obvlada telefon in aplokacije ter QR kode in kartice potem ja. Ce mu je problem sms prebrat, potem nikakor ne.
Ker s polnjenjem na javnih polnilnicah imajo kaj hitro tudi izkuseni macki in promotorji EV lahko kup tezav.

frodoo

Fizikalc
16. maj 2026
610
163
43
Če je ata na kratko z denarjem, je potrebno razmišljati tudi o vzdrževanju. Registracija, zavarovanje, servisi, gume... Ok, konec koncev tudi poraba. Razen če boste finančno breme prevzeli otroci.