SMaSH - en slad / en hmelj

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Zadnje dneve se poigravam z mislijo SMaSH pivovarjenja (Single Malt and Single Hop). Tako, bi bolje spoznal tako slad in določene hmelje.

Imate že kakšne izkušnje s tem načinom?

Sam razmišljam na Munich + Styrian Golding (mogoče Aurora). Samo tu sem v dilemi kateri kvas bi tu bolj pasal? S-04 ali US-05? Bolj kot hmelj, me zanima 100% Munich v pivu. Nahmeljiv bi na cca. 30 IBU(OK?). Z hmeljem pa tudi ne bi pretiraval - nočem IPE. Kakšni nasveti?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.264
-8.464
113
Po moje je 100% munich malo preveč za spoznavanje hmeljev, ima toliko okusa, da že prikrije hmelj.
Vienna je tisto pravo.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jaz sem delal februarja varianto iz knjge Domače Pivo z East Kent Golding hmeljem. Sicer se mi je FG ustavila pri 1.022 (uporabljal sem mislim da Danstar Notingham ale kvas), kar je malo visoko, sem pa 3 flaše potem pozabil nekje v kleti. Ko sem potem tiste 3 flaše odprl in popil po cca 3h mesecih, je bila to ena od najboljših zvaritev ... Sem bil zelo prijetno presenečen....
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz sem delal vienna/enigma smash. Super pir. 1.014 FG in 6% ABV. Safale US-05
 

markolinux

Zelenc'
23. maj 2012
26
0
1
Goriška
Zdravo,
Po dveh začetniških rundah iz celovitega ekstrakta (bilo je narejenih nekaj napak začetniških napak iz katerih sem se tudi nekaj naučil).

Sedaj bi raz poskusil z enim domačim, enostavnim SMASHom. Zanima me ( da ne bi izumljal tople vode), ali mi lahko kdo zaupa enostaven (preizkušen) recept zanj?
Hvala za pomoč.
 

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Irish Red (40L) - če delaš 20L deli količine z 2.

11kg Bestmalz Red X
25g hmelja Magnum
2 zavojčka kvasa Fermentis S-04

Drozganje na 67 stopinjah za 90 min,
Dodajanje celotne količine hmelja na 60 minutah.

Fermentacija 14 dni na 18 stopinj, nato 5 dni na 22 stopinjah,

Stekleničenje z 3g dekstroze na 0,5L stekleničko.

Odlično pivce ob gledanju Premier League tekem
smile-1.gif
Sladko, polno, pitno.
 
Nazadnje urejeno:

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Citat:
Uporabnik markolinux pravi:
Najlepša hvala za recept. Bom poskusil najprej s polovično dozo. Še nekaj. Koliko časa naj traja zorenje?

Po dveh tednih je ok, po enem mesecu pa še boljše. Moje je bilo vseskozi na 22 stopinjah.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Moja naslednja stvaritev bo pa slad pale ale in hmelj wolf.
Tega slada imam dovolj, hmelja pa tudi.
Pa da vidmo kaj bo!
Jaz sem ravno dobil Wolfa... všeč mi je Oharas, tudi od RD se mi dopade. Veliko sem prebral o tem hleju na tem forumu, strinjam se z napisanim. Je zanimiv hmelj, ki lahko izpade dobro ali pa ne.

Ker si želim prvega, me zanima, če si voljan deliti hop schedule (čas in količine glede na tvojo količino piva). Hvala!
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Jaz sem ravno dobil Wolfa... všeč mi je Oharas, tudi od RD se mi dopade. Veliko sem prebral o tem hleju na tem forumu, strinjam se z napisanim. Je zanimiv hmelj, ki lahko izpade dobro ali pa ne.

Ker si želim prvega, me zanima, če si voljan deliti hop schedule (čas in količine glede na tvojo količino piva). Hvala!
Ej, nimam pojma koliko in kdaj naj dam hmelj. Nekako sem razmišljal, da bi v 25l danih v fermentor, uporabil 100gr wolfa, 70 na 60min, 10 na 15 in 20 na 5min...
Zanimivo, ravno danes sem v Karlovcu pil oharas red irish nitro in še eno...
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
uf, tole bo verjetno kar grenko? :)
sicer ne vem kolk ima wolf AK, ampak mislim, da nad 10 %? Seveda pa kar je komu všeč :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Se strinjam, 70g na 60 min bo too much... Ima cca 13%, kar bi za 25 l naneslo kakih 100+ IBUjev.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Evo, malo poštudiral...
First worth - 25gr
60min - 10gr
30min - 20gr
15min - 30gr
Bo tako ok?


A kdo ve pod kaj vodi beersmith wolfa, če ga sploh?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Zdaj nisem sel vnašati v kak program, se pa zdi to mnogo bolje. Ne vem na kolk IBU jev ciljas je pa smiselno visok IBU kompenzirati z visjim FG-jem. Poglej v tabelo ibu/fg mislim, da se ji rece. Razen, ce zelis, da ti usta skup vleče :D
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Zdaj nisem sel vnašati v kak program, se pa zdi to mnogo bolje. Ne vem na kolk IBU jev ciljas je pa smiselno visok IBU kompenzirati z visjim FG-jem. Poglej v tabelo ibu/fg mislim, da se ji rece. Razen, ce zelis, da ti usta skup vleče :D

Example OG = 1.050; FG = 1.010; IBU = 40; your equation = 40/(50-10) = 1(more bitter)
OG = 1.050; FG = 1.020(more residual sugar etc); IBU = 40; your equation = 40/(50-20) = 1.33(less bitter)

Po vnosu v Beersmith pokaže po spremembi na 25-10-10-20gr, enaki časi - 1052sg-1013fg in 34,7ibu na 6 kg PA slada, 25l batch v fermentor.
 
Nazadnje urejeno:

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Tole si poglej. Zgornji primer je verjetno v redu. Res ne vem kaj bi rad naredil. Če boš sledil stilu potem mislim, da ne bo težav. Preglej temo "kaj kuhate". Tam je o Wolfu že veliko napisanega. Sam drugače tega hmelja ne poznam.
 

Podobne teme