Sladka smetana MU vs Spar(oboje LM)+drugi generiki

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
168
3
18
S tem ne trdim, da je avtomatsko vsebina izdelka v trg. blag. znamki slabše kakovosti, vendar proizvajalec skuša doseči svojo ciljno ceno kakor pač lahko (cenejša embalaža, manjša teža, večje tolerarnce, manjši nadzor kakovosti, in včasih tudi cenejše surovine,...)
 

TRIROG

Pripravnik
10. jul 2011
76
0
6
Sicer laično a vseeno se mi zdi, da ni mogoče kar tako spremeniti vsebine ki se fila v embalažo.

Proizvajalec je na embalaži navedel 35% in si ne predstavljam, da bi bila noter smetana s 30% m.m. - tukaj je pomojem prevelik riziko zavajanja. Tudi sam sem namreč temeljito pregledal podatke na obeh embalažah (MU in Spar) in razlike nisem opazil - sem pa pričakoval da bo Spar tista z manj % m.m. zato tudi ta tema ...
 

smetka

Pripravnik
24. jul 2007
332
2
18
Zaposlene trdijo, da je vsebina ista. Po mojih izkušnjah pa ne. Kdo koga nateguje ne vem, ali prodajalci nas ali dobavitelji prodajalce.

Saj proizvajalci delajo celo isti izdelek različno za določen trg, npr Nutela, Milka ...
 

TRIROG

Pripravnik
10. jul 2011
76
0
6
@smetka: to se mi zdi edino logično

O tem, da proizvajalci delajo isti izdelek za različne trge različno sem tudi jaz slišal ... bi pa to prej pripisal različnim serijam, kot pa cilju narediti nekaj boljše in nekaj slabše?

offtopic: ko smo naredili hiter double blind test poskušanja nutelle (imeli smo mislim da italijansko (kot boljšo) in poljsko? (kot slabšo) ) so 4 od 5 udeležencev, ki smo jim na žlice dali enako količino obeh prisegali, da je boljša tista, ki je prišla iz kozarca s Poljske. Hecno je bilo , da so vsi od udeležencev prisegali, da je italijanska boljša, da se to jasno okusi itn. ... zgolj kot zanimivost
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.391
9.833
113
kod Džej-Zija
Zadnjič sem gledal nek prispevek na tv, kjer so dali testirancem na slepo za izbirati okus med pepsi in coca colo. Ko udeleženci niso vedeli, kaj pijejo, jih je velika večina kot boljšo izbrala pepsi. Ko so lahko sami izbirali, jih je velika večina izbrala coca colo.

Na te sorte percepcijo ima psiha, predvsem vkoreninjene preference, ogromen vpliv, zato so nabijanja na suho o boljšem okusu brezveze, dokler se ne dokažejo skozi slepe teste. Kot sem zadnjič bral poročilo enega tipa, Američana, ki je stranki avdiofilu zinštaliral robe za 200k $. Na koncu je monterja sezulo, ko je stranka hotela, da mu poveže v sistem mp3 player. Tip je enostavno ugotovil, da nima šans, da razloči kvaliteto med naravnim in komprimiranim posnetkom. Zakaj je namesto 2k zapravil 200k, pa verjetno ne bi znal razložiti, razen, ker jih je pač lahko.
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Na zadnjem testu je ZPS testiral jogurte.

Na prvih treh mestih so bili generiki mlekarne Celeia, ki se prodajajo pri hoferju, mercatorju in tušu... Originalni Zelene doline je bil na sedmem mestu....

Toliko o tem, da so generiki slabši.

Za primerjavo, med 13-imi jogurti je prepričljivo predzadnje mesto zasedel jogurt Mu iz Ljubljanskih mlekarn.
Zanimivo da je bil med prvimi tremi generik iz Mercatorja, ne pa tudi generik iz Spara. Ker je isti.
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tole je isto kot nabijanje kateri naftar ima boljšo nafto oz. benz, pa vsi vemo da je rezervoar na Serminu za vse isti. Torej surovina je ista. So pa različni dodatki, ki gredo v pakungo direktno na liniji.
Pri naših količinah se enostavno ne izplača spreminjati recepture oz. procesa. Razlika je v aditivih oz. kemiji...
 

TRIROG

Pripravnik
10. jul 2011
76
0
6
@Roberto torej misliš, da se generiki (izdelki pod blagovno zanmko trgovca) dejansko razlikujejo od "pravih"?
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
za smetano kake velike rezlike res nebi smelo biti. drugače je s kakšnimi hrenovkami kjer pač vrjžejo noter cenejše survoine. dobro hrenovke so slab primer ke je večina cenenih... ampak pri teh bolj predelanih izdelkih je lahko precej velika razlika s slabšo kvaliteto surovin - načeloma bi tudi smetano lahko delali s slabšega mleka...
 

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik TRIROG pravi:
@Roberto torej misliš, da se generiki (izdelki pod blagovno zanmko trgovca) dejansko razlikujejo od "pravih"?

Ni univerzalnega izdelka tako da tudi ni univerzalnega izdelaka. Naceloma generiki SE razlikuje od originalov.... Kateri je "slabsi" je odvisno od dogovora dobavitelja in trgovca.
Nekateri trgovci (dva zagotovo) uporabljajo svoje recepte za svoje blagovne znamke in izdelek avtomaticno "drugacen" od originala. Ni nujno da je slabsi vendar je drugacen. Razlog je zelja trgoca po neodvisnost od dobavitelje. V primeru konfikta lahko "svoj recept" prenese na drugega dobavitelja brez vednosti kupca.
 

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
168
3
18
Če govorimo o smetani je lahko razlika že v tem, da se original recimo dlje in bolj natančno zmeša, Sparovo pa bolj po hitrem postopku. V tem primeru LM prihranijo nekaj kljub isti surovini itd...
 

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.978
69
48
44
www.citroenar.com
Enkrat mislim, da sem že pisal o tem na forumu pa bom še enkrat
smile-1.gif


Nekje dve leti nazaj sem delal v mesnopredelovalni ind. kjer smo delali (oz. še delajo) Kuhan in pečen pršut za Kras, Mercator, Spar ... pršut je povsem enak do končne točke, kjer smo samo izbrali katere barve vrečko bomo dali in katero etiketo gor ... tako da se ni delalo posebne recepture za trgovske blagovne znamke.

Ni pa izdelek vedno enak, lahko so odstopanja v drugih serijah. Recimo probaš en izdelek "prave" znamke, pa generik iz iste fabrike, samo druge serije, pa je možno da bo odstopanje v okusu. Recimo včasih je lahko malo bolj slan, malo bolj zapečen, ima več mastnega ... se je kuhal 5 minut več ... vse to vpliva da izdelek lahko "zgleda" drugačen ... potem so tu še izdelki kot prekajeni vrat, prekajena šunka, sv.krače .... razlika je v etiketi ...

Za ostale firme pa ne vem kako delajo
smile-1.gif
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.012
113
Kočevska
Marcatorjeva sladka smetana, polnjena v LM, je že na videz bolj redka, kot original LM. Zadnji test oljčnih olj je pokazal, da je po kvaliteti oljčno olje GEA zelo visoko, Mercatorjevo oljčno olje, ki ga prav tako polni GEA, pa nekje zadaj.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
33.518
9.236
113
isti mlečni izdelek že po saržah ne more biti isti..recimo sir Edamc od celee ima enkrat tak okus in teksturo, drugič drugačno.. če ravno nee zajebejo trenutno v procesu, gre zagotov to na račun mleka ki ga dobijo. Kako delajo te jogurte in dosegajo te cene ne vem, za šampone je včasih veljajo, da so ta cenejši redčeni.

Za ETIn namaz s papriko in enak namaz s šparovo znamko, ki ga polni eta, je razlika občutna, ne toliko po okusu kot po teksturi, kosi paprike zgledajo bolj ostanek od tistega kar je v originalu...tako da je tam razlike cene jasna.
 

Steve

Guru
13. avg 2007
9.696
1.616
113
Citat:
Uporabnik NeBluzi pravi:
Res je kar si napisal, da se za promocijo namenja zelo veliko, vendar pa se moramo potrošniki zavedati, da v praksi nižja cena pomeni nižjo kakovost, kar velja tudi za blagovne znamke.

ja malo morgen. Hofer in Lidl imata precej cenejso robo od original, ki pa zmaguje na vseh testih. hmmmm?
 

ceedevita

Fizikalc
24. jul 2009
6.854
96
48
štajerska
ksz
pri mlečnih izdelkih se za eno serijo vzame sveže domače mleko, za drugo serijo uvoženo mleko iz vzhoda, za tretjo serijo pa mleko v prahu. Potem je še odvisno s čim je bila živina hranjena itd. Vlavnem načeloma enake sestavine ampak izvor je drugaæen.
od tod razlike v ceni , okusu in recimo kvaliteti. % maščobe in tistega kar piše na embalaži pa je lahko pravilen.
podobno je tudi pri raznih mesnih izdelkih.
je razlika ali je prasence iz vzhoda, zahoda, s čim je hranjeno itd.
cena pa nikakor ni indikator kvalitete. recimo zasčitne kreme proti soncu so v lidlu in hoferju najcenejše in tudi najboljše. Podobno je recimo pri raznih pralnih sredstvih itd
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
isti mlečni izdelek že po saržah ne more biti isti..recimo sir Edamc od celee ima enkrat tak okus in teksturo, drugič drugačno.. če ravno nee zajebejo trenutno v procesu, gre zagotov to na račun mleka ki ga dobijo. Kako delajo te jogurte in dosegajo te cene ne vem, za šampone je včasih veljajo, da so ta cenejši redčeni.

Za ETIn namaz s papriko in enak namaz s šparovo znamko, ki ga polni eta, je razlika občutna, ne toliko po okusu kot po teksturi, kosi paprike zgledajo bolj ostanek od tistega kar je v originalu...tako da je tam razlike cene jasna.
pri siru je zelo pomemben čas zorjenja. če ti zori en mesec je dražje kot tri tedne. blagovna znamka je tako zorjena manj časa. pridejo bolj mehki.
 
22. jul 2007
12.852
1.334
113
123
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Citat:
Uporabnik NeBluzi pravi:
Res je kar si napisal, da se za promocijo namenja zelo veliko, vendar pa se moramo potrošniki zavedati, da v praksi nižja cena pomeni nižjo kakovost, kar velja tudi za blagovne znamke.

ja malo morgen. Hofer in Lidl imata precej cenejso robo od original, ki pa zmaguje na vseh testih. hmmmm?
Ja z domačimi trgovci se naši proizvajalci lahko zajebavajo in jim podturijo manj kakovostne stvari, pri tujcih ta zadeva odpade ker tukaj se pa gre za prodano količino.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
51.500
6.589
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Marcatorjeva sladka smetana, polnjena v LM, je že na videz bolj redka, kot original LM. Zadnji test oljčnih olj je pokazal, da je po kvaliteti oljčno olje GEA zelo visoko, Mercatorjevo oljčno olje, ki ga prav tako polni GEA, pa nekje zadaj.

Vseeno bi bilo dobro vedeti, kakšne kriterije so uporabili na tem testu? Nekako dvomim, da so vsak vzorec dali v laboratorij in preverjali vsebnost hranil, toxinov, konzervanso, Ejev...