Šiptarsko izkoriščevanje Slovenije

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
14.640
6.113
113
Lepo si napisal, da bos se malo nalozil. In tudi si.

1. Zacasno prebivalisce nima nobene veze z obrtnim dovoljenjem.
2. Za zelo veliko dejavnosti v RS ne potrebujes obrtnega dovoljenja.
3. kaj ima zagotovljeno delo z obrtnim dovoljenjem ves le in samo ti

To da nekdo pride sem delat ni noben problem, ker nam delovne sile primanjkuje. Sam imam zaposlenega tujca ki smo ga “uvozili” iz crne gore. Trajalo je kako leto. Dokazila o izobrazbi, certifikati za varilca, nekaznovanost. To je potreboval on. Mi smo mu vnaprej dali pogodbo o zaposlitvi. Ko je uradna enota zmlela je dobil enotno delovno dovoljenje za bivanje in delo.

V 15 dneh po prihodu v RS je moral prijaviti zacasno bivalisce. In sedaj dela.

Sodelujem s podjetjem, ki ima v RS prijavljenih cca 60 delavcev iz bih, ki so zaposleni v slovenskem podjetju, zivijo in delajo pa 95% v nemciji. V sloveniji jim placujejo prispevke (bruto place cez 3000 eur) in tudi firma v sloveniji placa davek od dobicka. Torej za slovenijo zmagovita situacija.
Problem albancev je to, da v sloveniji prijavijo ceo druzino, ki pa nato vlece otroske dodatke, socialne pomoci, itd. Ce bi to ukinili potem ni nobenega problema. Mene ne moti da albanec dela v nemciji, v sloveniji pa placuje dohodnino, stroskov z njim ni, drzava pa dobiva denar.

in nehaj srat z nekimi pravljicami ki nimajo veze z delovnimi dovoljenji. Obrtna dovoljenja so potrebna za dolocene dejavnosti pa se temu se izognes takoj ko se ne ukvarjas samo z eno dejavnostjo.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Vse to stoprocentno drži. Toda ravno to je izhodišče, da vpokličeš pol svoje matične vasi k nam. Ker naša zakonodaja to dopušča.

Še enkrat - to kar si ti opisal, sem jaz opisal dva posta zgoraj. Še to, obrtna zakonodaja je bila pred 20 leti mnogo bolj stroga kot je danes. Pa se je že takrat dovoljevalo izjeme. Medtem ko sem moral jaz kot slovenec dokazovati kopico pogojev za izvajanje dejavnosti iz A liste, (če nisem imel vsega poštimanega, sem se lahko nadejal zelo hitrega obiska kakega inšpektorja, ki me bo oglobil, če bom imel samo metlo prislonjeno pol metra stran od gasilnika), je smel nek prišlek priglasiti zgolj dejavnost nekje iz B liste, npr. "šivanje gumbov na levi rokav srajce" - pa je dobil obrtno dovoljenje, po dveh tednih 3 x spremenil začasno bivališče itd ... nadziral pa ni nihče. Tako kot tudi danes ne.

Toliko glede mojega nalaganja.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Malce z drugimi besedami, ker očitno ne razumeš :

Kdo jih lahko pripelje več "sem gor, v obljubljeno deželo" ? :evil: Navaden delavec, ki si je pridobil delo nekje v firmi, ali nekdo ki si je pridobil obrtno dovoljenje in sme zaposlovati kakor mu pač izgleda posel?
 

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
14.640
6.113
113
Odgovarjam ti samo zato da ne bi kak drug soforumas bil zaveden s tvojimi neumnostmi.

Sem gor lahko delavca iz tretje drzave pripelje podjetje ki ze zaposluje domace delavce. Izjema je podjetje, ki v enem letu ustvari 100.000 EUR prometa. Tudi ce bi to hotel zlorabit, kasneje ne mores uveljavljati socialnih prejemkov, ker ti enostavno predobro gre.

Se enkrat: nobenega obrtnega dovoljenja ne potrebujes, da bi zaposlil tujca. Odpres pekarno, ce izpolnjujes prej navedene pogoje in ima delavec, ki ga "uvazas" znanja oz izobrazbo, ki je na seznamu deficitarnih poklicev, in cez eno leto je delavec pri tebi.

Ce zelis v slovenijo priti kot albanec, lahko prides tudi tako, da tu odpres d.o.o., vanj investiras 100.000 EUR in si odgovorna oseba podjetja. Na podlagi tega lahko pridobis enotno dovljenje za bivanje in delo. Ne, NE POTREBUJES obrtnega dovoljenja.

Ce pa v podjetje investiras 100.000 EUR, spet ne mores uveljavljat socialne podpore ali bilo katerih drugih prejemkov.

Edina tezava so delavci, ki na podlagi instrumenta zdruzitve druzine pripeljejo sem celo druzino, jo prijavijo na vse mozne transferje (socialna, otroski dodatki) in jo posljejo nazaj dol. Ampak ti delavci ne odpirajo svojih podjetij (ker bi spet presegli cenzus za socialne transferje).

In nehaj ze nabijat o stvareh o katerih pojma nimas. Ker bo slej ali prej nekdo iskal relevantne informacije, prebral eno od tvojih bedarij in se napacno lotil stvari.

Obrtna dovoljenja nimajo nikakrsne zveze s pridobivanjem dovoljenja za prebivanje ali delo v RS.
 
  • Všeč mi je
Reactions: crashednburnt

jello

Guru
22. sep 2008
9.568
3.437
113
Pomoje se ni za bat, ker demzovih postov daljšoh od 4 besed nihče ne bere, niti on sam ne.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Apollo, Da. Toda - kako je pa bilo pred npr. 15 leti nazaj? Takrat ko se je zgodba odvijala v polnem zamahu?

Zopet se predstavljaš kot fijakerski konj s plašnicami. Vidiš samo paragrafe in nič naokoli. Prav, tvoj problem in nič novega. Če je danes zakonodaja postala tako ohlapna - res je. Toda med leti 1990 - 2010 pa ni bilo tako.

Toliko. In toliko o Tvojih neumnostih.
Pogovarjamo se o posledici, ki se pravkar dogaja pri nas. Vzroke sem pa pokazal. Ti pa kažeš zgolj trenutno stanje, vzrokov pa nočeš videti. Zelo specifično zate. Pa za oblast tudi.
 
Nazadnje uredil moderator:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
14.640
6.113
113
Zelo preprosto je. Vedno ko te izpostavim pri prodajanju bulls.hita tule na forumu, svoje trditve tudi argumentiram. To da ti nekdo dokaze da si laznivec, ne pomeni da ima plasnice ampak da se mu tvoje lazi gnusijo do te mere, da svoj cas zapravlja za dokazovanje da lazes.

To, da sem tvoje izmisljotine izpostavil ze veckrat pa govori samo zase o tem kako pateticno ubog si. Najverjetneje imas tako potrebo po pozornosti, da jo izpolnjujes s sprotnim izmisljevanjem nekih zgodb, ki jih nato plasiras naokrog. Tezava postane, ko s temi zgodbami delas skodo. In zadnji primer je tocno tak. V zelji izpast pomemben, razlagas kako si ti ze 15 let nazaj trdil da je treba omejit obrtna dovoljenja. Na tvojo zalost pac obrtna dovoljenja nimajo in (pazi zdej to ti nas mali pravljicar) niso imela vloge pri pridobivanju bivalnih dovoljenj. 15 let nazaj veljavna zakonodaja je se vedno dostopna, izvoli preberi in ce mi dokazes da se motim se ti bom tudi opravicil. Ampak mi ne mores, ker take ureditve ni bilo. Skodo delas soforumasem ker jih filas z izmisljotinami ki jih plasiras kot dejstva. In to ni prav. Zaradi takih be.dakov so se zacenjale vojne. So se skregali sosedje. So ljudje preganjali druge ljudi na podlagi prepricanja da so krivi za njihovo bedo. Pa niso bili, samo nek demz si je prikladno to izmislil.

In nato zacnes s pamfleti da vidim samo paragrafe. A beres za seboj? Kdo pa doloca pravice tujcev? Paragrafi. Kdo doloca pravila okoli obrtnih dovoljenj? Paragrafi.

Primerjas me z oblastjo. Nikoli nisem sodeloval v kakem organu ki bi delil obrtna dovoljenja. Ti (v svoji sicer izmisljeni zgodbi) pa ne le da si sodeloval, celo zahteval si naj se jih manj izdaja.

A ti ni nerodno? Da te vsake nekaj mesecev dobim na eni ocitni lazi. Pa izmisljotine okoli racunovodstva, delavcev, ni da ni.

Se tipkava ob naslednji ocitni izmisljotini. (Tistih iz vojske kjer si bil hkrati vodnik psa/granicar/castna ceta/generalov svetovalec/pretepac pac sploh stejem ker gre za tvoje revijalne nastope kjer tezko kaj skode naredis)
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Se pravi da me bereš. Očitno sem falil poklic in bi lahko ...

In, Ne, mr. Apolo. Delovna zakonodaja je precej natančno opisana in shranjena v kolektivnih pogodbah. Vseskozi je bila tudi pod zelo budnim očesom davčne uprave, ... dursa, ... sedaj fursa. Se je pa korenito spremenila nekje pred 10 leti, odkar članstvo v obrtni (ali gpspodarski ) zbornici ni več obvezno. Do takrat je bil pa nadzor zelo močan. Je bilo kar nekaj doo-jev, ki so raje bili člani obrtne zbornice, ker je bilo članstvo precej cenejše, kljub progresivni lestvici davka na dobiček.

Izmišljuješ in pljuvaš prav ti, ali pa nočeš slišati, kaj pripovedujem. Ker se pravkar pogovarjamo o albancih pri nas, v bistvu pa o "okupaciji tujcev", ki so brez omejitev prišli k nam in jih sedaj celo živimo.

Namreč, če hočem jaz kot obrtnik uvoziti tujega delavca, ga moram zaposliti in poiskati stanovanje. Torej začasno bivališče.
Je tako ? Je .

Ena firma, ki potrebuje 100 delavcev nekje v proizvodnji, jih pač tako uvozi .. sto. Kaj pa, če se jih 10 od teh zaposli z namenom, da bodo tu peljali svoj kšeft? Dokaj hitro dajo odpoved in si istočasno odprejo neko dejavnost, pomaga jim cela horda že sedaj pri nas živečih šiptarjev in celo njihova domača vas tam doŁ, Obrtna zbornica jim je z veseljem poklonila obrtno dovoljenje, saj je računala na reden priliv članarin itd, ti tipi so pa torej takoj uvozili vsak zase hordo novih ljudi, prvenstveno iz svoje vasi, kjer so se obvezali, da bodo naprej pomagali podmladku k boljšemo življenju kot ga pa ima nekje tam doŁ proti Gevgeliji.

In sedaj nehaj pljuvat in potvarjat, ker te imam dovolj. Če danes zadeva okoli obrtnih dovoljenj ni pod kontrolo - takrat je bila in to zelo močna. Takratna finančna uprava je držala roko čez in si bil mimogrede v blokadi, če nisi imel kakega dovolj dobro urejenega. Ne samo prispevkov. Odkar je članstvo neprostovoljno, se je tudi njena kontrola zelo zmanjšala. V grobem je bilo pa tako. V 70. letih nas je bilo samo 1 milijon slovencev. Koncem 80. let nas je bilo že 1,5 milijona. Leta 2000 pa 2 milijona.

Mar misliš, da smo fjukali tako uspešno? :nigladek: Istočasno pa pridem v Ljubljano ali Celje ali Maribor, pa skorajda ne slišim več slovenske besede brez debelega Ł !
 
  • Všeč mi je
Reactions: DOMEK

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
................. Se je pa korenito spremenila nekje pred 10 leti, odkar članstvo v obrtni (ali gpspodarski ) zbornici ni več obvezno. Do takrat je bil pa nadzor zelo močan. Je bilo kar nekaj doo-jev, ki so raje bili člani obrtne zbornice, ker je bilo članstvo precej cenejše, kljub progresivni lestvici davka na dobiček.

............... Če danes zadeva okoli obrtnih dovoljenj ni pod kontrolo - takrat je bila in to zelo močna. Takratna finančna uprava je držala roko čez in si bil mimogrede v blokadi, če nisi imel kakega dovolj dobro urejenega. Ne samo prispevkov. Odkar je članstvo neprostovoljno, se je tudi njena kontrola zelo zmanjšala. V grobem je bilo pa tako. ..................
Ne vem kaj imata, ampak zgolj na tole dvoje:
- so dejavnosti kjer je bilo in je še - ne glede na organizacijsko obliko firme (s.p., d.o.o., d.d.,...) potrebno obrtno dovoljenje. Ena od takih je gradbeništvo. D.o.o. "zaposli" ali pa pogodbeno sodeluje s človekom, ki ji zagotovi potrebno izobrazbo za pridobitev obrtnega dovoljenja in to je to.
Ali je članstvo prisilno, obvezno, neobvezno - torej prostovoljno je povsem vseeno in nima prav nobenega učinka na kontrolo državnih organov, še manj pa na plačilo davkov.

Ti malo mešaš inšpekcijsko nadzorstvo za dejavnost z vsem ostalim.
 

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
14.640
6.113
113
Ne vem kaj imata, ampak zgolj na tole dvoje:
- so dejavnosti kjer je bilo in je še - ne glede na organizacijsko obliko firme (s.p., d.o.o., d.d.,...) potrebno obrtno dovoljenje. Ena od takih je gradbeništvo. D.o.o. "zaposli" ali pa pogodbeno sodeluje s človekom, ki ji zagotovi potrebno izobrazbo za pridobitev obrtnega dovoljenja in to je to.
Ali je članstvo prisilno, obvezno, neobvezno - torej prostovoljno je povsem vseeno in nima prav nobenega učinka na kontrolo državnih organov, še manj pa na plačilo davkov.

Ti malo mešaš inšpekcijsko nadzorstvo za dejavnost z vsem ostalim.
Da, ampak ce mas ti namen zlorabit zakonodajo z namenom da nekoga iz albanije pripeljes sem zivet, ne rabis nobenega obrtnega dovoljenja, ker registriras dejavnost za katero ga pac ne potrebujes. Poleg tega se v procesu izdaje delovnega dovoljenja niti ne ugotavlja ali obrtno dovoljenje imas (tudi ce bi ga rabil) ker se s tem ukvarja UE, ki z obrtnimi dovoljenji nima nic.

pac on se sproti zmisljuje in pise po navdihu s to podrobnostjo da zadevo prodaja kot da je res.
 

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
14.640
6.113
113
Se pravi da me bereš. Očitno sem falil poklic in bi lahko ...

In, Ne, mr. Apolo. Delovna zakonodaja je precej natančno opisana in shranjena v kolektivnih pogodbah. Vseskozi je bila tudi pod zelo budnim očesom davčne uprave, ... dursa, ... sedaj fursa. Se je pa korenito spremenila nekje pred 10 leti, odkar članstvo v obrtni (ali gpspodarski ) zbornici ni več obvezno. Do takrat je bil pa nadzor zelo močan. Je bilo kar nekaj doo-jev, ki so raje bili člani obrtne zbornice, ker je bilo članstvo precej cenejše, kljub progresivni lestvici davka na dobiček.

Izmišljuješ in pljuvaš prav ti, ali pa nočeš slišati, kaj pripovedujem. Ker se pravkar pogovarjamo o albancih pri nas, v bistvu pa o "okupaciji tujcev", ki so brez omejitev prišli k nam in jih sedaj celo živimo.

Namreč, če hočem jaz kot obrtnik uvoziti tujega delavca, ga moram zaposliti in poiskati stanovanje. Torej začasno bivališče.
Je tako ? Je .

Ena firma, ki potrebuje 100 delavcev nekje v proizvodnji, jih pač tako uvozi .. sto. Kaj pa, če se jih 10 od teh zaposli z namenom, da bodo tu peljali svoj kšeft? Dokaj hitro dajo odpoved in si istočasno odprejo neko dejavnost, pomaga jim cela horda že sedaj pri nas živečih šiptarjev in celo njihova domača vas tam doŁ, Obrtna zbornica jim je z veseljem poklonila obrtno dovoljenje, saj je računala na reden priliv članarin itd, ti tipi so pa torej takoj uvozili vsak zase hordo novih ljudi, prvenstveno iz svoje vasi, kjer so se obvezali, da bodo naprej pomagali podmladku k boljšemo življenju kot ga pa ima nekje tam doŁ proti Gevgeliji.

In sedaj nehaj pljuvat in potvarjat, ker te imam dovolj. Če danes zadeva okoli obrtnih dovoljenj ni pod kontrolo - takrat je bila in to zelo močna. Takratna finančna uprava je držala roko čez in si bil mimogrede v blokadi, če nisi imel kakega dovolj dobro urejenega. Ne samo prispevkov. Odkar je članstvo neprostovoljno, se je tudi njena kontrola zelo zmanjšala. V grobem je bilo pa tako. V 70. letih nas je bilo samo 1 milijon slovencev. Koncem 80. let nas je bilo že 1,5 milijona. Leta 2000 pa 2 milijona.

Mar misliš, da smo fjukali tako uspešno? :nigladek: Istočasno pa pridem v Ljubljano ali Celje ali Maribor, pa skorajda ne slišim več slovenske besede brez debelega Ł !
No spet kopica neresnic.
1. Ne pisat o tem kaj potrebujes ce hoces delavca pripeljat, ker si v zadnjih nekaj postih prikazal da pojma nimas o tem. Zacasni naslov (to sem ti ze napisal) se prijavi v 15 dneh po prihodu.
2. Ne, ni res kar pises, da nekdo uvozi 100 delavcev, nato pa jih gre nekaj 10 po svoje. Enotno delovno dovoljenje se izda delavcu za delo pri podjetju, ki ga je pripeljalo. Po dveh letih (vmes se more enkrat ze podaljsat in takrat se tudi preverja ali so placani prispevki, kako placo dobiva delavec itd) Pa delavec lahko zamenja delodajalca vendar mora tudi ta drugi izpolnjevat enake pogoje kot prvi. Torej ne ne morejo kar vsi odpret podjetij in jih se 10 pripeljat. Da to si si izmislil.
3. Durs se zdalec ni bdel nad delovno zakonodajo 15 let nazaj. Nekaj let pred ustanovitvijo FURS-a so zaceli nadzirat se delo na crno, kasneje pa se tahografe pri kamionih.
4. Obrtna zbornica ni nikoli imela veze z davki, tudi d.o.o. ni mogel biti obdavcen po dohodninski lestvici. Ce bi to bilo res, bi v dolocenih primerih druzbeniki placevali cez 60% davka.
5. Nehaj se ze izmisljevat
6. Delovna zakonodaja je sestavljena iz zakonov in podzakonskih aktov, kolektivne pogodbe so najnizje na hierarhiji, so pa najbolj specialne. Obrtna zbornica ima z njimi samo to, da lahko predstavlja delodajalce, kolektivne pogodbe pa nimajo nic z obrtnimi dovoljenji, se manj pa z zaposlovanjem tujcev.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.090
2.192
113
v lokalni ostariji
Apolon ti ne ves kako je blo to 91ga k je tovariš demz reku zdej pa tko kdor ma.obrtno nima davka pa za peko sladoljeda rabis ekstra obrtno :)


Hec je, da ce se malce zaostri socialna bo huda uzbuna...ker jih je ogromno prisesanih
 

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
32.533
14.141
113
Drug hec je pa to, da ta socialna kar nekaj stane in da bi bilo potrebno nekaj narediti v tej smeri, če ne drugega vsaj nekako uvesti dejanska preverjanja kdo je dejansko potreben pomoči in ne da npr. gledaš kako se ti s konkretnimi premijami vozijo naokoli pobirat otroke v vrtec za katere plačujejo par deset € prispevkov, nekdo drug, ki je pa tik nad mejo socialnega problema pa plačuje za identično zadevo par sto €.
 
  • Všeč mi je
Reactions: 9999

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
14.640
6.113
113
Drug hec je pa to, da ta socialna kar nekaj stane in da bi bilo potrebno nekaj narediti v tej smeri, če ne drugega vsaj nekako uvesti dejanska preverjanja kdo je dejansko potreben pomoči in ne da npr. gledaš kako se ti s konkretnimi premijami vozijo naokoli pobirat otroke v vrtec za katere plačujejo par deset € prispevkov, nekdo drug, ki je pa tik nad mejo socialnega problema pa plačuje za identično zadevo par sto €.
Pa pust ti une k jih vidis. A stekas da dnar dobesedno na kosovo posiljamo folku ki ne zivi v sloveniji
 
  • Všeč mi je
Reactions: sad

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
32.533
14.141
113
Plus to, seveda, štekam. Izpostavil sem zgolj primer, ki ga osebno večkrat vidim/srečam v praksi in se povsem zavedam, da je to samo delček celotne slike.
 

endvatri

Guru
2. mar 2018
18.428
3.180
113