Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
zoki, pri magnumu bodi previden glede količine, ker je močan ... Sklepam po zgornjih podatkih, da delaš IPA varianto. Jaz sem uporabil nekaj rund nazaj 30g magnuma na 23 litrov in je bil (pre)močan. Sem moral ornk ohladiti pivo, da je bilo normalno pitno. Drugače je grenčina preveč tolkla ven ....

Kateri SW pa imaš uporabljaš - od kod imaš ta print-out?
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Ja,ta magnum konkretno nabije cifro in poceni je, zato sem ga dal
smile-1.gif
.
Na brewtoad.com sem se prijavil. Zastonj je in vmesnik mi je zelo všeč, napram beersmithu naprimer. Cifre pa zračunata podobne (sem ta recept vnesel v oba).
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Hvala. Dobra ideja, bom zamenjal. Kaj pa za kvasovke? Če dam Safale S-04 dobim FG 1.017 in 5% ABV s US-05 pa FG 1.008 in 6% ABV. Obstaj kaj vmes? Ali to ne računa ravno natančno pa je bolje it z 05 da ne bo premalo popapalo in bo nekje vmes?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Hvala. Dobra ideja, bom zamenjal. Kaj pa za kvasovke? Če dam Safale S-04 dobim FG 1.017 in 5% ABV s US-05 pa FG 1.008 in 6% ABV. Obstaj kaj vmes? Ali to ne računa ravno natančno pa je bolje it z 05 da ne bo premalo popapalo in bo nekje vmes?

Predvsem je odvisno od temp kjer boš fermentiral, nad 19C bi zbral petko, pod pa štirko. Koliko ti bo požrlo pa je bolj odvisno tvojega mash-a in pa kvalitete kvasa in seveda temp... Niti ne razumem zakaj bi ti z S-04 končalo na 1017???
Najbolje da poskusiš sam enkrat en enkrat drugi... Meni osebno bolj odgovarja US-05 za pale...
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kje se da v SLO razen mikropolo kupil Erlenmejerce?
bonk.gif

Sm jo razbil za vikend :D
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.833
3.854
113
Ne vem katere podatke vleče tvoj program noter, ampak "tovarniško" imaš pri US-05 81% presnovo sladkorja.

Sam glede na moje izkušnje dajem za klasičen pale ale v kalkulacijo podatek za S-04 74% in za US-05 78%. Pri S-04 skoraj vedno pade v to območje +-1%, US-05 včasih malce več prežveči ampak prav veliko čez 80% ne pride.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Aha, tako se to gleda. Brewtoad stran je to. Za S-04 ima podatek 70% za US-05 pa 85.5%. Hvala
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.833
3.854
113
Lahko jemlje podatke iz dejansko dobljenih podatkov iz že zvarjenih piv. Tam je čisto možno da ima S-04 ki se uporablja pri angleških stilih piv (več karamelnih sladov, višja temperaturo drozganja) dosti nižjo prenovo sladkorja kot pa US-05 ki se uporablja za ameriška piva (manj ali nič karamelnih sladov, nizke temperature drozganja). Ampak konkretno pri tebi v istem receptu razlika ne bo tako velika ker imaš surovine enake (vzemi od oka 5%). Koliko procentov za osnovno vzet boš videl pa ko boš naredil nekaj piv, glede na 15%+ karamelnega sladu v originalnem receptu bi rekel da zna bit tudi okoli 70% ali manj, seveda osvisno kako bo uspelo drozganje.

Torej moj nasvet za recept. Glede na izbor hmelja greš bolj v ameriški stil. Tako da uporabi US-05 kvas in znižaj karamelo na 5-10%.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Super, hvala ti. Sem upošteval in vnesel popravke... za karamelni pa bom videl kaj sploh lahko dobim pa še morda korigiram malo. Če dobim 120 verjetno ni problema, če grem pod 5% ne? Evo, tukaj je popravljen recept. Hvala vsem za pomoč in nasvete.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Super, hvala ti. Sem upošteval in vnesel popravke... za karamelni pa bom videl kaj sploh lahko dobim pa še morda korigiram malo. Če dobim 120 verjetno ni problema, če grem pod 5% ne? Evo, tukaj je popravljen recept. Hvala vsem za pomoč in nasvete.

Skuhaj, sferemntiraj... Na koncu tu ga bo požrlo na 1010 in boš ugotovil da si se sekiral zaman, pojavilo pa se ti bo kup novih vprašanj
smile-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Imam namen spet narediti Patersbier, kjer bom uporabil Lallemand Abbaye kvasovke. Tokrat bom malo povečal batch - ali je za 30-35 litrov en paketek kvasa še vedno dovolj, ali pa bi raje naredil kvasni nastavek dva dni preje (2 litra) ...?

Če nimam DMEja, ali lahko za nastavek uporabim kar navaden sladkor in če DA, v kakšnem razmerju?
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Nared nastavek dva dni prej.
Navaden sladkor ni fajn, najboljše je DME ali pa shraniš 2L sladice z gostoto 1.035-1.040 pri prejšnjem varjenju (jaz recimo še vrelo "vložim" v kozarce za kumarice in potem zdrži neomejeno časa).
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.