Rtvslo2 Goljufije s hrano

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.150
5.756
113
pri taščici
Jaz sem znanki omenil da bi lahko posusena zelisca zacela prodajat zraven na trznici ce ze tam stoji.
Ko sva zacela brat kaj vse potrebujes, naju je je hitro minilo. Bi moral pol kleti predelat v susilnico zelisc, da bi na koncu za 100 evrov zelišč prodala letno. Bom se naprej za nov let jih okol delil namesto buteljke vina.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.841
5.085
113
Lani ali predlani je bil prispevek o oljčnem olju in je povedal en večji pridelovalec iz Primorske, da ekstra deviško bi moralo imeti zamašek s kuglico, ki onemogoča dolitje v steklenico (samo zamašek je 1+ eur), in da proizvodna cena pravega olja je prek 15 eur in da mu ni jasno, kaj se prodaja v trgovinah.
Pol pa greš "malo" bolj južno ga kupiš vrhunskega za 5€ na liter (zaj, ko so podražli, prej je blo 4€). Pač odvisno kje kupuješ.
Če si na področju kjer so same oljke in ma vsak nasad, pa se malo spoprijateljiš z domačini bojo temu primerne cene.
Sn prvo leto vprašal deda kaj zraven meša, ker ni šanse da je to 100%. Je reko, da ga dražje pride če bi olje kupoval in not mešal kot, da čistega prodaja za to ceno.
 
  • Haha
Reactions: sandra in henkl

B81

22. jul 2007
34.268
8.816
113
Koliko oliv se rabi sploh za liter? Obiranje ne gre ful hitro...potrebno stisnit v presi, ki ni lih zastonj, nalit, zamasit, etiketirat...ni variante, da bo kdo prodal liter olivnega za 5 eur. Ne zato, ker ne bi slo skozi (IMO ne gre), ampak zato, ker bi to bilo metanje dnarja skoz okno.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.841
5.085
113
Te je pač ni če ti tak praviš.
Olje nima etikete ampak prelije iz soda v 5l kanto.
Tisti z etiketo v kovinski posodi je 6eur.
Ampak, če ti praviš, da ni možno pač ni. Jebat ga, kaj se bomo kregali zaj. Če si navajen hrvata ko te na suho nisn jaz kriv.
Zgleda, da že 7 let žegnano vodo domu nosim. Domačini pa tudi očitno žegnano vodo uporablajo.

Ko boš pa videl otok poln oljk, kjer ma vsak kmet svoj nasad boš pa mogoče malo razmislo v drugo smer. Da pa dejansko je možno.

Svet se ne konča južno od hrčkov.
 

B81

22. jul 2007
34.268
8.816
113
Dobro dobro, verjamem, pac se zdi, da proda bolj po PC kot s profitom. Sploh ko gledam, o kaksnih stroskih govorijo nasi oljkarji.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.841
5.085
113
Razlika je, da jih je pri nas 10 in je to kao luksuz, tam imajo pa vsi in je to osnova prehrane. Ni tam to neka stvar, ki bi je manjkalo.
 

B81

22. jul 2007
34.268
8.816
113
Aha ok. Sicer ne poznam, ne uporabljam, gledam le Ljudje in zemlja v nedeljo in tam oljkarji jamrajo na polno, da se cudis, da sploh kdo prezivi...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.150
5.756
113
pri taščici
Nasi oljkarji (in tudi vecina druge kmetijske proizvodnje) za spanijo niso niti buticna proizvodnja olja, kaj sele kaj vec.
Tu zagotovo nastane tudi nekaj razlike v ceni olja
 

jello

Guru
22. sep 2008
9.568
3.437
113
Samo spomnim zaskrbljeno alter občinstvo, da smo medtem pri nas iz uprave za varno hrano (!) naredili še en urad, ki se ukvarja predvsem sam s sabo in s tem kateri mediji so upravičeni do njihovih odgovorov (sicer zmazkov uradniške latovščine) in kateri ne. 8x zamenjaš direktorja, 6x predstavnika za stike z javnostjo, ravno toliko, da še zadnji zaposleni, ki se mu je kaj sanjalo o področju spiz.di daleč stran.

Šur ja, premahjni smo, da bi nam lid, hofer, špar, merkator prodajali drek. Pri nas je vse premium in na roke izdelano. Pri nas lahko tankaš namesto olja žajfnico in scalnico, še poceni ni nujno da je. Eno od 20-ih eko-bio-domače značk nalimaš gor, namesto inšpekcijskega nadzora pa dobiš medaljo na agrosejmu.
 

Marxon

Majstr
24. feb 2009
678
352
63
Pol pa greš "malo" bolj južno ga kupiš vrhunskega za 5€ na liter (zaj, ko so podražli, prej je blo 4€). Pač odvisno kje kupuješ.
Če si na področju kjer so same oljke in ma vsak nasad, pa se malo spoprijateljiš z domačini bojo temu primerne cene.
Sn prvo leto vprašal deda kaj zraven meša, ker ni šanse da je to 100%. Je reko, da ga dražje pride če bi olje kupoval in not mešal kot, da čistega prodaja za to ceno.
A za 20€ se ti res da cel dopust hengat z domačini?
Jaz bi pač plačal tržno ceno pa da jih ne vidim več tisti teden (ali 2).
 

Marxon

Majstr
24. feb 2009
678
352
63
Jem pa kje? Zraven prinesem pašteto?
Do sedaj nisem nikoli postal BFF z gostincem / konobarom. Sam nisem čutil nobene potrebe po tem in očitno tudi oni ne.
Komuknikacijo z njimi zreduciram na higienski minimum, z veseljem pa pustim napitnino, v kolikor se izkažejo s postrežbo in/ali kvaliteto. V kolikor pa začnejo z lezenjem v rit je pa vedno zadaj nek skriti motiv, ali ti hočejo še kaj uturit, prodat ali pa prepričat da prideš še jutri k njim. O tem kje kupit olje lahko vprašaš naključnega mimoidočega, imaš večjo šanso, da dobiš iskren odgovor. Konobar ti bo uturil tistega, od katerega dobi večji %, pa še tako zgodbico ti bo natvezil da se boš stopil ob njej. Sve za eure.

Načeloma tudi osladnost gostincev raste eksponentno s lepoto tvoje obleke. V hoodiju: kaj boš jedu? V obleki: Gospod, kako vam lahko postrežem? Vas morda zanima naša vinska karta?
 
  • Všeč mi je
Reactions: Matjaz1974

luka51

Guru
16. avg 2007
13.841
5.085
113
Če pa kdo zna pa zna alter. Tu ljudje vejo vse o olju in ljudeh čeprav nimajo pojma o kom je govora in še tega olja niso probali. Ki spite, da vas ne vkradejo?
 
  • Všeč mi je
Reactions: shift in sandra

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.774
1.857
113
Koliko oliv se rabi sploh za liter? Obiranje ne gre ful hitro...potrebno stisnit v presi, ki ni lih zastonj, nalit, zamasit, etiketirat...ni variante, da bo kdo prodal liter olivnega za 5 eur. Ne zato, ker ne bi slo skozi (IMO ne gre), ampak zato, ker bi to bilo metanje dnarja skoz okno.
Razmerje varira od 1:6 do 1:20+. Nasadi Monte Rosso (Savudrija) so imeli zadnjo sezono 1:11.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.150
5.756
113
pri taščici
Evo, pejte ga vprasat, ce ima kaj mleka za prodat. Je solato prodal in robota kupil. Mal heca, mal za res.
Ga imate blizu Ljubljane.
Za higieno mleka mora pa tudi biti poskrbljeno.
Je pa res, da bio,eko, seneno pa ni.
 

B81

22. jul 2007
34.268
8.816
113
Robot podoji kravo na najbolj nagravzni nacin, to je umito bolj na pol...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.150
5.756
113
pri taščici
Potem pa pojdi k temu po zelenjavo in mleko. Pa še kaj se najde najbrz. Tudi na enaki razdalji od sentjakoba