Recepti za kruh

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Evo, js ga pa naredim tko:

Kg moke /najraje imam sicer bel kruh
redface-1.gif
ampak večkrat naredim polbelega
Ena kocka kvasa /približno 4-5 dag
Sol, sladkor
Olje /za boljši okus dam včasih celo olivnega
wink-1.gif

Nekaj več kot pol litra MLAČNE vode /če je voda prevroča, se kruh preveč rad drobi
Mleko za mazanje

V skledo stresem kilo moke, v sredini naredim jamico, kamor nadrobim kvas. H kvasu prilijem cca deci vode, nekoliko pomešam z moko, dodam žličko sladkorja-da se naredi kvasec - mini pocasti kruhek, js pravim temu
grin1.gif
.Počakam, da se kvasec napne do vrha jamice.
Potem ob robove poščepam sol (na kilo moke dam cca dve zravnani mali žlički) - bognedaj da pride sol v kontakt s kvascom, dokler ni vse skup premučkano. Dodam še žlico olja.
Zalijem z vodo.
Najprej premešam s kuhalnico, potem začnem mesiti z roko in postopoma dodajam moko, da se testo ne lepi na dno posode, ne sme pa biti pretrda zmes kajti potem je kruh preveč zbit in hitro se posuši.
Mesim cca 15-20 minut, res dobro zgnetem testo (rada to delam
grin1.gif
).
Potem pustim vzhajati dobre pol ure.
Med tem pripravim pekač; tuki je zdej neki fint. Nekaj časa sem na pekač dajala maslo/olje in potresla z moko (ne sme je bit preveč ker se potem zažge in za boga ne gre dol s pekača...je treba fajn drgnt) in naložila testo gor. Potem pa sem odkrila, da se testo ne bo prijelo tudi, če ne dam masla/olja - torej sem zadnje čase posula pladenj samo z moko. Ni se prijel.
smile-1.gif

Testo ponovno premesim ko mine pol ure, in ga naložim na sredo pekača. Dam nekam na toplo, da lepše vzhaja. Prižgem pečico na 200, da se ogreje.
Po pol ure ga prerežem (po želji; lahko samo tri klasične zareze, lahko v obliki križa...) in premažem z mlačnim mlekom (lahko tudi z vodo). Tik predno gre v pečico, si še zaželim da bi dober uspel in potem se gre peč.
Prvih 40-45 minut ga pečem na 200 stopinj, zadnjih 10-15 minut zmanjšam na 180. Ponavadi dam zadnjih 5 minut še na ventilator, da se skorjica lepo hrustljavo zapeče.
tongue-1.gif


Isto delam žemlje, iz testa naredim kepo veliko cca za eno veliko jajce, naredim nek svaljek in ga prerežem z nožem v obliki žemlje. Pustim vzhajat, premažem z mlekom - lahko se gor nariba sir, spodaj daš šunko, ali pa narediš makovke. Idej je veliko...
Žemlje pečem pol ure na 200.

PAZI NA; kruh ne sme prvič predolgo vzhajat ker potem v pečici rad upade in pride ven kot kakšna pogača. Ravno tako kruh ne sme bit premehek - imet preveč vode v sebi, ker se bo po pekaču razlezel in ne bo vzhajal toliko, kot bi si želeli...