Prometna nezgoda s kolesarjem

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.333
3.077
113
Škoda vsake smrti tako na cesti, kot na kolesarski ali pločniku... Mislim, da je težko v Portorožu bolj varno speljati kolesarsko. Je kar lepo označena. Gneča je ogromna, zato tudi statistična verjetnost za tako nesrečo toliko večja. Je pa tako, da se v tej poletni gneči nikakor ne moreš s kolesom tekoče peljati... Avtomobili čakajo za bočno parkiranje, nešteto je prehodov za pešce, v krožnih kolesarska zavije na "pločnik", kjer je ogromno pešcev...
Predlog je bil kolesarska tam kjer so parkirni prostori (namesto njih). Pa so jo raje zarisali na cesto in dali 30 omejitev.

• Objave ne odobravam
  • Všeč mi je
Reactions: jendomen in aljoman

Corvette

Majstr
6. nov 2008
565
503
93
Ne...

Screenshot 2026-07-18 at 09.18.55.png

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.134
1.561
113
Predlog je bil kolesarska tam kjer so parkirni prostori (namesto njih). Pa so jo raje zarisali na cesto in dali 30 omejitev.
Uf, kam pa dati toliko parkirišč??? Sem kolesar, ampak kam? Ali samo parkirišča dati ob cesto in kolesarsko na notranjo stran k pločniku? Ker tega pa si tudi ne predstavljam...

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.511
6.147
113
V Portorožu je meni osebno kolesarska infrastruktura delovala zelo nevarno. Tisti, ki so je navajeni, se mogoče ne bi strinjali. Bil sem spomladi, ko ni take gneče kot je sedaj, del parkirišč je bilo celo praznih. V enem tednu na Obali sem naredil nekaj voženj skozi Portorož. Vrata mi je v tem času odprl samo en, pa še ta več kot 10 metrov pred mano, tako da sem se čisto normalno ustavil. Miren sem bil, če je imel parkiran avto zložena ogledala. Tam računaš, da je zlaganje povzročilo zaklepanje vozila in ni nikogar notri. Da ne govorimo, ko prideš do krožišča in speljejo kolesarsko na pločnik in uporabijo kar pravi kot, da je bolj enostavno. Še peš bi bilo čudno hoditi tako kot so zarisali.

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.134
1.561
113
Po Portorožu pa se itak voziš le turistično. Resne vožnje pravzaprav ne moreš speljati nikjer ob naši obali. Razen morda "februarja"... Pa ta barva iz kolesarskih stez se itak spere v enem letu, ne vem čemu sploh tako polno štrihajo...

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.511
6.147
113
Po cesti se boš razsul tudi, če se pelješ turistično s 15 km / h in ti nekdo odpre vrata na avtu v napačnem trenutku. Krivda je seveda v tistem ki je odprl. Žal v življenju pride n - situacij, ko bom mogoče lahko jaz tisti, ki bom to nekomu naredil, čeprav mislim, da vedno pogledam. Ko sem sopotnik zadaj, je že vprašanje kaj v resnici sploh lahko vidim v sodobnem avtu, ki zadnje šipa skoraj več nima.
V Portorožu so pač naredili tako, da s kolesarsko stezo predvsem zaščitijo osebe v vozilih, da ne stopijo pred drugo vozilo, temveč na območje za kolesarje. Če bi kolesarsko stezo umestili desno, za kolesarja ne bi bilo bistveno varneje. Sopotniki desno so pri odpiranju vrat še bistveno manj pozorni na dogajanje za vozilom kot voznik. Ne bi pa kolesar padel pod vozilo, ki se premika.
Na obstoječem prostoru je težko narediti čudež, čeprav se meni zdi hudo nevarno. Vprašanje pa je, če je smisel vsako dosedanje krožišče smiselno pretvoriti v mini krožišče in potem kolesarja peljati nekam na pločnik ter ga po krožišču spet vrniti na vozišče. Zdi se mi bolje, če bi krožišče bilo vsaj večje in kolesar ostane na istem nivoju kot avto. Klasično križišče, kjer se s kamero preverja, če je kaj prometa s stranske smeri in se semafor krmili s temi podatki, pa ima včasih po mojem tudi prednost pred krožiščem. Če me spomin ne vara, je tam eno krožišče, kjer je promet bolj ali manj samo od hotela. To se meni ne zdi smiselno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.673
4.915
113
Pa sej teh idiotizmov kako so speljane kolesarske je en kup, sploh tam kjer se "križa" promet (cesta, pločnik) so ta vključevanja oz. združevanje ceste/pločnika in kolesarske delal očitni nepoznavalci. Ločene kolesarske ki jih plača EU so zgledno urejene do točke ko pride do konca, potem pa "priklop" uredi očitno kar tisti cestar ki riše črte, ker drugače ne morem razumeti določenih "rešitev".

Glede odpiranja vrat imajo sodobni avti senzorje ki te (lahko) opozorijo na kolesarja, pešca, vozilo ki ti prihaja zadaj bočno. Sam to imam, dostikrat malo pretirava, samo ostaja zaenkrat vključeno. Glede na to da deluje to na sistemu (senzorjih) ki so del opozorila za mrtvi kot, ki je v EU kolikor vem sedaj obvezen na novih vozilih, ne vem zakaj nebi tole postalo tudi serijsko obvezno.

vladom

Fizikalc
25. feb 2020
174
40
28
Glede odpiranja vrat je varianta, da voznik vrata odpre z desno roko. Tako se avtomatsko obrneš in pogledaš vstran. Ta navada lahko reši kakšnega kolesarja.

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.333
3.077
113
Kaj ni lažje pogledati ogledalo na vratih in počakati kakšno sekundo.

Če se kakšen hiter avto približuje, gledanje v mrtvi kot nič ne pomaga.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.546
14.446
113
novejši avti tulijo, vprašanje če sploh lahko odpreš vrata v takšni situaciji... takole z glave pišem... mislim da so te asistence. Merkl skoz kontrolira okolico vsaj ta nov GLC. Kr next level deluje.

Tesla:
Blind Spot Warning While Parked: To prevent "dooring" incidents, Tesla features a safeguard where the vehicle's side cameras monitor for passing cyclists before you exit. If a moving bicycle is detected, an audible chime sounds, the side indicator flashes, and the electronic door latch will temporarily delay opening

dask

Guru
21. sep 2023
1.013
1.153
113
Tele rdeče kolesarske so itak prvovrstni idiotizem ... na Bledu skozi Zako sicer ni rdeča, ampak folk potem z avti vozi po sredi, ker ne upa čez črto. Tudi če nikogar ni tam... da ne govorim o raznih rekreativcih, ki kolesarsko uporabljajo kot pločnik, kljub temu, da je zrave, za ograjo, dejansko pločnik.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.673
4.915
113
Sej najhujše so razne deljene cone kjer imaš samo črtkano črto ko se kolesarska konča in nadaljuje na cesto. Še večina uporabnikov uradno ne ve kdo ima tam prednost (uradno vozilo, razen če je kolesar od tam že prej, ker vozila nimajo posebej znaka razen "modrega", kolesar ima pa "stop"), samo "pantaniji" si jo vzamejo za svojo ker jasno zavirat kolo pa potem spet speljevat vzame veliko časa. Ko take "uvoze" kolesarskih na cesto spelješ pa v (nepreglednem) ovinku, celo križišču je pa itak katastrofa.

Sam tako se danes dela in žal je kultura voznikov pa samozavest oz. nezmožnost samoohranitvnega nagona kolesarjev pri nas na taki ravni da so potem to znane črne lise. Če bi en strokovnjak za promet pogledal te rešitve bi se za glavo držal, samo najbrž je to-to. EU plača kolesarsko do odseka km XX+113m in cestarji naredijo prikjuček natanko +-1m od tega, ker karkoli več gre v njihovo škodo. Varnost? Boli nas ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.673
4.915
113
Recimo en konkreten primer, kjer realno ne vem kaj/kdo/kje naj se vozi google maps (premaknite se še par metrov naprej da boste videli "komplet" razsežnosti situacije, pa bodite pozorni na označbe in znake tako za kolesarje, talne označbe in oznake za uporabnike ceste)