Prah in pršice – čiščenje, sesanje, izkušnje

Tojka

Pripravnik
4. okt 2011
177
6
18
V zadnjem času se borimo s pršicami, predvsem v spalnici in na splošno s prahom v hiši. Sesamo redno, ampak brez občutka, da bi problem res izginil.

Kaj pri pršicah in prahu dejansko pomaga in ne ostane samo pri teoriji? Globinsko sesanje, čistilec zraka, kaj drugega?

Ima kdo realne izkušnje iz prakse, kaj se je pri vas poznalo? Hvala :)

tony

Guru
23. jul 2007
11.204
1.950
113
Na zadnjih straneh teme smo se razpisali tudi o sesalcih:

Za globinsko sesanje postelje rabiš globinski HEPA sesalec, torej tak, ki ima električno krtačo, s katero stepa površino in nato posesa packarijo, s HEPA filtrom pa prepreči, da bi se ta vrnila nazaj v prostor pri izhodu zraka iz sesalca.

mistique

Guru
16. jun 2009
17.004
3.997
113
Poznalo se je, da smo iz bajte vrgli zavese, preproge, sedežno iz blaga ipd...nek učinkovit sistem za čiščenje zraka v bajti pa bi moral biti že centraliziran, ampak mi tega nismo potrebovali.

• Všeč mi je
Reactions: Izzi

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.170
1.576
113
Ozonator. Ampak bo vsakič naredil "malo škode" tudi na vseh materialih... Oz. naj bi pospeševal staranje materialov...

tony

Guru
23. jul 2007
11.204
1.950
113
Katerega priporočaš? Si kupil tudi masko za gibanje po prostoru z ozonom?

Pa lahko ozon prodre v globino sedezne in jogijev? Kako pogosto ga moraš uporabljati?

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.170
1.576
113
Pač v službi smo ga pred leti v času korone začeli uporabljati. Lahko pogledam za model... Ne, maske ne uporabljamo. Pripraviš prostor, odpreš omare, predale, itd... Vklopiš, zapreš prostor in ga zapustiš. Počakaš, da opravi svoje. Greš notri, odpreš okna, da se dobro prezrači in spet zapustiš prostor, da se prezrači. Ostane en tak poseben, malo neprijeten vonj, ampak čutiš da je spucano...

• Všeč mi je
Reactions: tony
V zadnjem času se borimo s pršicami, predvsem v spalnici in na splošno s prahom v hiši. Sesamo redno, ampak brez občutka, da bi problem res izginil.

Kaj pri pršicah in prahu dejansko pomaga in ne ostane samo pri teoriji? Globinsko sesanje, čistilec zraka, kaj drugega?

mi smo pri kolegici z dyvo kavč očistili, mela podobne težave ( prah at co), rezultat bil viden in občuten

Zgaga

Guru
25. jul 2007
11.014
5.140
113
51
Na sončni strani ALP

Za začetek kaj takšnega za postelje:

Naš ta mali je čudežno skoraj prenehal smrkat, kašljat, kihat...

Izzi

Pripravnik
7. jan 2021
55
31
18
Kot so ti že napisali: protipršične prevleke, stran z zavesami, tepihi v spalnici. Dodajam še: tedenska menjava poseljnine in pranje pri vsaj 60 stopinjah. Sedežna iz usnja.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.840
2.474
113
Kot so zgoraj rekli:
  • hepa sesalec. Jaz sem vzel dysonGen5. Bi si mislil da je tisti particle counte en sam gimmick, ampak se izkaže da je prekleto uporaben ko sesaš kako posteljo, ker točno vidiš kaj si že posesal in kako je bilo stanje
  • tepihe zavese in ves ta drek ven
  • specialna antipršice posteljnina za alergika.
  • dvignit frekvenco sesanja in menjave posteljnin.
  • sedežna iz usnja.
Mi smo te ukrepe izvedli ko smo za tamalo dobili črno na belem (sicer rahlo) alergijo na pršice. Rezultat je bil da od takrat skoraj ni več bolana. Pred tem je bilo praktično 2 tedna v šoli en teden doma. Skoz neke viroze, poln nos, vedno neko napol in nikoli se ni čisto ok pozdravla. Kot da bi ji ta alergija konstantno najedala imunski sistem zaradi česer se je je prijel čisto vsak virus ki je našel do nje. Zdaj je ok.