Popravilo avtomatskega menjalnika

sad

Guru
24. avg 2007
23.210
12.026
113
Saj zato pravim, da je to zame dovolj.
Korekten človek, ki gleda dolgoročno za svoj posel in dobrobit stranke, bi ga poslal na pooblaščenca.
Je pa res, da je takoj pokasiral okrog 4 tisočake.

Take stvari se 10x vrnejo, v obe smeri.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.382
2.366
113
Iskajoč brata
jaz sem imel dobro izkušnjo, mi je menjal skurjeno sklopko na Mondeu, cena 1300€, ampak to 3 leta nazaj..
Ali je to konkurenčno ali ne, pa ne vem

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
591
95
28
Saj zato pravim, da je to zame dovolj.
Korekten človek, ki gleda dolgoročno za svoj posel in dobrobit stranke, bi ga poslal na pooblaščenca.
Je pa res, da je takoj pokasiral okrog 4 tisočake.

Take stvari se 10x vrnejo, v obe smeri.
In na uradnem servisu povprašaš, rad bi menjal olje, avt. menjlanik, 7 brzinc, suha sklopka. Mi mamo samo serijsko številko celega menjalnika. In če je avto v garanciji, je to problem lastnika zakaj ni šel na uradni servis. Ali bi še to moral svojo mamo uprašat, kaj naj naredi? Kam naj gre z avtom k je v garanciji?

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.028
1.467
113
In na uradnem servisu povprašaš, rad bi menjal olje, avt. menjlanik, 7 brzinc, suha sklopka. Mi mamo samo serijsko številko celega menjalnika. In če je avto v garanciji, je to problem lastnika zakaj ni šel na uradni servis. Ali bi še to moral svojo mamo uprašat, kaj naj naredi? Kam naj gre z avtom k je v garanciji?
Za točno ta menjalnik v Škodi sem jaz vprašal pri pooblaščencu, ker se bliža tistih 60k km, pa so me samo čudno gledali in rekli, da ni kaj menjati v smislu preventive...

tony

Guru
23. jul 2007
10.930
1.845
113
Tale "suhi" je kao sealed for life. Sicer mi je mojster rekel da tale načeloma ne rabi na 60, ampak nekje na 90
In ko vztrajaš, skuhajo zamero, ker da kaj jim pa tle en k.... pametuje in ti upalijo dvojno ceno od tega, kar so ti nazadnje zaračunali pred enim letom... Ker so taki loleki, da nimajo pojma, da smo se čisto identično zadevo pogovarjali in naredili ze pred enim letom...

Skratka, zelo dobra praksa je menjati olje na 5 let/60k, ne se pustiti odgnati.

sad

Guru
24. avg 2007
23.210
12.026
113
Ne razumem, kaj si hotel s tem povedati.
Ti pišeš o servisiranju, jaz pa zgoraj pišem o okvari, ki bi jo pooblaščenec v garanciji uredil brezplačno, ne pa, da lastnik skešira 4 tisočake.
Z malo sreče, bi pa še komplet nov menjalnik dobil.

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.028
1.467
113
In ko vztrajaš, skuhajo zamero, ker da kaj jim pa tle en k.... pametuje in ti upalijo dvojno ceno od tega, kar so ti nazadnje zaračunali pred enim letom... Ker so taki loleki, da nimajo pojma, da smo se čisto identično zadevo pogovarjali in naredili ze pred enim letom...

Skratka, zelo dobra praksa je menjati olje na 5 let/60k, ne se pustiti odgnati.
Kaj ko ti zatrjujejo, da ni kaj menjati...

tony

Guru
23. jul 2007
10.930
1.845
113
Greš drugam... Tudi jaz bi moral iti, vsaj v drugo, bi prišparal 100 EUR...

tony

Guru
23. jul 2007
10.930
1.845
113
O tem so že večkrat pisali drugi, poglejmo povezetek AI:

Gemini said​

Kratek odgovor je: da, vendar z nekaj posebnostmi.
Pri DSG menjalnikih s suho sklopko (najpogosteje gre za model DQ200 s 7 prestavami, ki se vgrajuje v vozila z navorom do 250 Nm) je situacija drugačna kot pri "mokrih" različicah.
Tukaj so ključne podrobnosti:

1. Dva ločena sistema​

Za razliko od mokrega DSG-ja, kjer so sklopke potopljene v olje, je pri suhem DSG-ju olje ločeno od sklopk. Menjalnik uporablja dve različni vrsti olja:
  • Olje v mehanskem delu (menjalniški del): To olje maže zobnike in ležaje (približno 1,7–1,9 litra).
  • Hidravlično olje v mehatroniki: To je posebna tekočina, ki krmili prestavljanje in delovanje sklopk (približno 1 liter).

2. Kaj pravi uradni servisni načrt?​

Volkswagen (in ostale znamke pod okriljem skupine VAG) uradno navaja, da je olje v DQ200 menjalnikih "lifetime" – kar pomeni, naj bi zdržalo celotno življenjsko dobo vozila. Zato v rednih servisnih intervalih menjava običajno ni predvidena.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi in Gatto

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.320
4.805
113
Pri suhi sklopki ima smisel menjat olje v mehatroniki (ventili) tam do 60k km ali po prvih 4 letih, potem tudi če pustiš kot je naslednjih 10 let ali 200k km, ker tisto olje ni obremenjeno (ven bo prišlo tako kot je šlo noter, čisto). Tudi samo menjalniško olje (zobniki) je isto kot pri ročnem, lahko ga menjaš, smisel ima prva menjava ko se zobniki še "navajajo" in to je tam do 60k km, potem naslednjih 200k km ni nobenega večjega vpliva.

Pri suhi sklopki so načeloma pri sklopkah zračni kanali ki hladijo sklopko, tisto je fino na vsak servis s kompresorjem prepihat. Obvezno ni, samo če delaš sam ali pa pri popoldancu ti vzame 30 sekund. Prah načeloma sam ven leti že med vožnjo, samo s kompresorjem samo preveriš da so zračni kanali prosto odprti in ne zabasani (kar je en od pogosotih problemov pri pregrevanju in prekomerni obrabi suhih sklopk).

Pri mokri sklopki menjava na 60k km, prvič mogoče celo pri pol intervala (30k oz. 2 leti). Potem redno na 60k km kot je tudi predvideno pri servisnih intervalih. Če redno "žgeš" sklopke (prikolica, precej voženj po mestni gužvi, precej voženj po cestah kjer se pogosto menjajo prestave), potem interval skrajšat na pol (večina slovencev ki ne vozi samo po AC ima prekomerno obrabo na sklopkah, tako da režim zgodnejše menjave je priporočen). Sicer pa narediš enkrat pa vidiš kaj ven priteče in če je olje ni enako novemu po 30k km potem menjaj na tak interval.

• Všeč mi je
Reactions: Gamero in tony

hermann

Guru
19. mar 2014
10.080
7.099
113
Googlova umetna inteligenca, sicer malo zmedeno, potrdi sume :fredi:

"Sealed for life" (or "lifetime fluid") in automotive terms means
a component—typically a transmission, differential, or bearing—is designed without a dipstick or filler tube, meant to operate without fluid changes for its expected lifespan, usually corresponding to the warranty period (e.g., 100,000–150,000 miles).
Key Implications:
  • No Routine Maintenance: Manufacturers claim these systems require no maintenance, reducing service costs and preventing contamination.
  • Planned Obsolescence: "Lifetime" often refers to the warranty period rather than the actual life of the vehicle, with many mechanics advising fluid changes every 60,000–100,000 miles to prevent failure.
  • Difficult Service: Without a dipstick, checking or changing fluid requires specific tools, temperature-specific procedures, and sometimes professional service.
Essentially, it means "sealed until it breaks," often leading to premature failure if the oil is never changed.

lecko

Pripravnik
11. okt 2016
82
10
8
Lahko omeniš še letnik, tip menjalnika in pri koliko km?
2019 DSG, po dobroh 6 letih. cca 130 000km, "morkr sklopka", se menja olje . Sem potem bral forume in je ogromemno omenjanj te napake na DSG jih, da delajo samo še lihe ali sode prestav. Saj se zamenja en del mehanotronika in naj bi blo ok potem.