Plenilec Petrol grozi

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.498
1.016
113
Povprečen Alter uporabnik podpira regulacije cen goriva. Še bolj veseli bi bili, če bi regulirani cene olja pri avtomehaniku (se opravičujem, zlatarju). V bistvu bi bil povprečen Alter uporabnik najbolj srečen, če bi država regulira čisto vse, razen posla, ki ga dela Akteraš.

No tistim, ki so v javni upravi pa itak ne razumejo tržne ekonomije. Približbo tako, kot kaviar levičarji ne.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.495
4.385
113
Sicer pa me čudi zakaj pri nas ne preuredijo črpalke v vukojebini na samopostrežne?
Ker te črpalke dejansko večina dobička (ne pa prometa) naredijo z ostalimi "dobrinami" in ne gorivom.

Ne vem kako je drugje ampak te črpalke so itak v najemu in Petrol ima dobiček od njih dokler se ne amortizirajo in bi moral kaj vlagat v njih. Najemniki načeloma imajo tudi dobiček, največji problem v teh vukojebinah je delovna sila. Problem je da so večino teh tankštel postavili začetek 90h z državnim denarjem in sedaj potrebujejo obnovo (izkopi cistern, zaradi novejših varnostnih standardov postavitev novih in ureditev varnostnih bazenov) in tega Petrol noče plačat zato jih bo enostavno zaprl. No mogoče k temu da se ne splača kaj investirat prispevajo tudi razen uredbe EU, recimo tista da se bodo leta 2035 samo še EVji prodajali (in čisto razumeš petrol da ne bo vlagal v črpalko kjer je ROI 30 let+, če čez 30 let ne bo več goriva sploh).

corsol

Guru
11. mar 2010
3.418
1.236
113
Petrol je zaprl bencinske servise Petrina, Črni Vrh nad Idrijo, Solčava in Podkoren. V torek pa bo med 12. in 13. uro zaprl vsa prodajna mesta po državi, razen na avtocestah.

V Petrolu bodo o zapiranju posameznih prodajnih mest obveščali predstavnike občin in lokalne skupnosti ter širšo javnost. Ukrepe bodo prilagajali glede na razmere na trgu in nadaljnji razvoj regulatornega okolja, so še zapisali.

mal offtopic, al pa tud ne:
Ne vem koliko imajo ti servisi danes prometa, ampak za enega od teh se je svoj čas govorilo, da ima več prometa s pirom kot z bencinom.:nazdravje:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.818
8.278
113
Daj, vsaj ti nam prihrani poceni populizme. Smučar si je že v času petrolovega zlatega sponzorstva lepo sam moral plačat ne samo priprave ampak celo sezono. Hkrati ga je ta isti petrol, zlati sponzor, ob plačilu goriva fehtal za prispevek za...pardon, bruhnil sem...smučarje.
Kaj je populizem? Da se koljejo zaradi uprave al da je petrol sam objavil da zamrzuje sponzorstva?

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.767
10.120
113
To je isto kot bi Mercator iz protesta ker so trgovine zaprte v nedeljo protestno zaprl trgovine še v ponedeljek in sredo....

Kar se mene tiče, še ene dve taki, pa me ne vidjo več, ne na štromu ne pri nafti. Tko k me Špar ne vidi več od kampanije "zbijamo inflacijo" dalje. To je to kar lohk kot potrošnik naredim.

ferdo

Guru
3. sep 2007
11.062
4.082
113
Ljubljana
hmpg.net
komentar iz Financ:
"Vse te pumpe so tako stare, da so potrebne obnove. Zaprtje teh je bilo najbrž planirano že en čas, ker so sedaj, ko so praktično amortizirane, nedonosne. Z njuno investicijo v posodobitev pa sploh niso.
In zapiranje le-teh nima prav nobene veze z limitiranjem cen na AC omrežju, ker so bile te črpalke nerentabilne že sedaj.
Piarovsko bodo seveda to obesili Golobu. Pa da ne bo pomote, tudi sam sem proti regulaciji cen goriva na AC omrežju. A iz drugih razlogov. Ker je povsem OK, da na AC lupimo tranzit. Na turisti tankajo in trošijo, črpalkarji in država pa kasirajo. Ne vem zakaj bi to omejeval.
Ker pokaže se, da je z dobičkom od AC črpalk Petrol pokrival izgubo na 1/10 črpalk v Sloveniji. Vse skupaj na plečih delničarjev. Pa nimam v portfelju PETG. Če je to stanje obstajalo dlje časa, in podatke Uprava Petrola ima (če jih nima, je to razlog za krivdno odpoved), je Uprava Petrola ravnala v nasprotju z interesi lastnikov! Pokajte!
Če pa mi bo sedaj skušal Petrol to svojo nerentabilnost izven AC prodati kot "družbeno odgovorno" pa skrbimo za vse kraje v Sloveniji, pa saj veste no... mi smo ja NAŠI... pol pa OK. Umaknemo regulacijo cen na AC, hkrati obdržimo regulacijo povsod drugod, a hkrati prepovemo prodajanje na črpalkah karkoli drugega kot gorivo, olje, Vitreks, in rezervne žarnice. DARS odkupi črpalke na AC (tako ali tako stojijo na njihovi zemlji), ter jih lepo daje v najem najbolj ugodnemu ponudniku. Za dobo 5-ih let. Potem pa nove pogodbe... in nov tender.
Če želijo prodati zgodbo o zagotavljanju javnega servisa, potem naj pa bodo javni servis. Ampak sendvič, tuna namazi, adapterji za telefon, plenice, in pečene piške, ter instant kava pač niso javni servis. Ker ta prodaja trgovskega blaga jim je prinesla 420 mio na ravni družbe, in 517 mio na ravni skupine. Nabavne cene nimajo višjih od trgovskih verig, prodajne cene pa so za 70 do 100% višje.
V končni fazi bi z nekaj kreativnosti lahko rekli, da ima Petrol še vedno monopol nad trženjem maloprodaje goriv. Antitrust zakonodaja pa razjebat petrol na veleprodajo, maloprodajo, trgovino, elektro, etc... Ali pa odprodajte eno tretjino črpalk konkurentom, da se uravnotežite po tržnem deležu.
Roko na srce je politika (leva in desna) Petrolu držala štango z državno protekcijo ohoho let."

mistique

Guru
16. jun 2009
14.689
2.426
113
Emona / Carnium
A je zanihala vrednost delnice? Zna li se šta? Do takrat pa...kisle kumarice in komunajzarji iz sence...

1750702343865.png

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.079
7.493
113
Se pomnite, tovariši:

Zelo kmalu po tem je bil petrol najcenejsi. Janez bo spet z dezja pod kap... Ampak, kot smo slisali, ce ne razume zakaj, ni tok hudo.

Pol so prisle regulacije, zdaj smo na odskodninah. Za razliko od tiste redne cene, ki jo je predstavljalo 10%. Ki je bila visja, kot je danes za 100%. Ampak tomnommok tosl, je od države (ta sploh zmaga).

erikson

Guru
25. avg 2007
23.435
7.173
113
Tudi oba konkurenta sta napovedala ukrepe, ker imata v Sloveniji pol nižjo maržo kot v podjetnikom prijaznih državah.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.818
8.278
113
To je isto kot bi Mercator iz protesta ker so trgovine zaprte v nedeljo protestno zaprl trgovine še v ponedeljek in sredo....

Kar se mene tiče, še ene dve taki, pa me ne vidjo več, ne na štromu ne pri nafti. Tko k me Špar ne vidi več od kampanije "zbijamo inflacijo" dalje. To je to kar lohk kot potrošnik naredim.
Jaz zase vem da sem nepomemben in je vseeno a tankam tam ali ne (pa sem blizu johnnyjeve potrosnje) - zaskrbljujoce je da vlada uporablja take ukrepe v korporativni vojni z ostalimi delnicarji.

erikson

Guru
25. avg 2007
23.435
7.173
113
Bomo čez par let videli, ali se bodo uresničile napovedi, da bi Golob rad priključil Petrol podjetju Gen-I.

Situacija je podobna, kot je bila z Elektro Energijo (katere Golobu prijazen direktor je sedaj postal direktor DARS-a).

Sicer se mnoge stvari ne uresničijo. Ko je ena od prejšnjih uprav hotela zgraditi novo poslovno stavbo nasproti stadiona za Bežigradom, so jo zamenjali. In Petrol se še vedno muči v tisti grdi stavbi iz časa Jugoslavije. Lahko pa bi bilo takole:

petrol bezigrad nova stavba - zmagovalna.jpg

petrol bezigrad nova stavba - zmagovalna z vrha.png

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.767
10.120
113
Jaz zase vem da sem nepomemben in je vseeno a tankam tam ali ne (pa sem blizu johnnyjeve potrosnje) - zaskrbljujoce je da vlada uporablja take ukrepe v korporativni vojni z ostalimi delnicarji.
Sem jest kot posameznik še manj, ene 5 jurčkov za nafto, pa kakega jurčka za štrom. Prav tako za Špar.
Men je jasen boj z državo glede ogromnih dajatev na goriva, sam da se pa na lastne stranke spraviš je pa milo rečeno mimo.